Türkiye Ormancılık Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemleri sıraladı
Türkiye Ormancılık Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangınlarına karşı alınması gereken 5 adımı açıkladı. Özkara, "Siz istediğiniz kadar yukarıdan su bırakın, anında buharlaşıyor. O açıdan asıl hadise yangına iyi hazırlanmak" dedi.
Muğla Marmaris’te başlayan yangın binlerce hektarlık alanı yok etti. Daha 1 yıl öncesinde Türkiye’de tarihinin en büyük yangınları meydana gelmişken yaşananlardan ders alınmadı. Türkiye Ormancılık Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara yangınların çıkmaması için atılması gereken adımları maddeler halinde Cumhuriyet’e anlattı.
Geçen sene yaşanan orman yangınları Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasındaydı. Buna karşın yaşanan olaylardan ders çıkarılmadı ve geçen günlerde Muğla Marmaris’te çıkan yangın günlerce devam etti. Yangın öncesinde alınması gereken önlemleri Cumhuriyet’e anlatan Türkiye Ormancılık Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, “İklim değişikliğiyle birlikte mevcut yönetim anlayışları değişmek zorunda. Ortada bir parametre var ve bu parametrenin ışığında yangın öncesinde almamız gereken önlemler var” dedi. 400 hektarlık bir alanda çıkan yangının Hiroşima’ya atılan atom bombasının enerjisine eşit olduğunu belirten Özkara, “Siz istediğiniz kadar yukarıdan su bırakın, anında buharlaşıyor. O açıdan asıl hadise yangına iyi hazırlanmak” şeklinde konuştu. Ahmet Hüsrev Özkara atılması gereken adımları maddeler halinde sıraladı:
1-Kurumsal işbirliği yapılmalı
Kurumların orman yangınlarını engellemek ve kolay müdahale etmek için işbirliği yapması gerektiğini belirten Özkara, “Orman yangınları kurumsal alanda sadece Orman Genel Müdürlüğü’nün mücadele edebileceği bir konu değil. Teşkilat geldiğimiz nokta itibariyle zorlanıyor. Bu zorlanmayı kurumlar arası işbirliğiyle aşmaları gerekiyor” diye konuştu. Özellikle büyükşehir belediyeleriyle çalışılması gerektiğini söyleyen Özkara, “Belediyelerle sıkı çalışmak lazım. ‘Burası senin bölgen, burası benim bölgem’ gibi bir yaklaşımla orman yangınıyla mücadele edilmez. Kurumlar hangi konuda daha yetkinse diğerini bilgilendirmek ve eğitmek suretiyle işbirliğiyle yangın öncesi hazırlıklarını güçlü kılmalı” ifadelerini kullandı.
2-Orman içi düzenleme gerekli
Yangın öncesi, merdiven görevi görebilecek bitki örtüsünün temizlenmesi gerektiğini dile getiren Özkara, “Yangın önce en alttaki otsu bitkilere, sonra hemen üzerindeki çalılara, daha sonra da çalılara kıyasla daha gelişmiş ağaççıklara ve sonunda ağaçlara ulaşır. Bu basamaklı yapı örtü yangınının tepe yangınına dönüşmesini sağlar. Tepe yangının olduğu yerde yangınla mücadele etmek çok zordur çünkü tepe yangını yukarıdan rüzgarla beraber daha rahat ilerler” dedi.
3-Toplum bilinçlendirilmeli
Sadece yangın bölgelerinde yaşayanların değil herkesin eğitilmesi gerektiğini belirten Özkara, “Yangın konusunda duyarlıdır toplum hazırlamalı ve eğitmeliyiz. Çünkü, yangın yüzde 90 ihtimalle insan kaynaklıdır. Örneğin, anız yakmak, sigara izmariti atmak ve mangal gibi. Ayrıca orman içerisindeki faaliyetlerden de kaynaklı yangınlar çıkabiliyor. Orman içerisinden geçen elektrik nakil hatlarından çıkan yangınlar istatiksel olarak yüzde 3 civarında” diye konuştu.
4-Yasalar düzenlenmeli
Orman içerisindeki hareketliliğin azaltılması gerektiğini söyleyen Özkara, “6831 sayılı Orman Kanunu’nda izinlerin ucu açık. Orman içerisi için her türlü izni alabiliyor ve her şeyi yapabiliyorsunuz. 1956 yılında çıkan kanunla birlikte 2002 yılına kadar 250 bin hektarlık alan izine konu olmuş. 2002-2022 yılları arasında ise 530 bin hektar. Zaman olarak daha az olmasına karşın iki katı daha fazla. Orman içerisinde anormal bir hareketlilik oluştu. Bunların içerisinde enerji hatları, otoyollar, atık depolama alanları ve çeşitli santraller var. Bunlar ister istemez ormandaki mücadeleyi zorlaştırıyor” dedi.
5-Hatalar hemen düzeltilmeli
Geçen sene çıkan büyük orman yangınlarından sonra hazırlıkların ağır ilerletildiğini belirten Özkara, “Daha yakın zamanda ilgili makamlardaki kişileri görevden aldılar. Geçmişte yapılan çalışmalarla ilgili bir kararı hızlı şekilde vermek lazım. Yangın sezonu başlarken bu değişim neden? Hata yapılmışsa hemen düzeltecek kadroyu getir” diye konuştu.
195 BİN 394 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALANDünya genelinde yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınmayla birlikte orman yangınları sıklıkla gündeme geliyor. Türkiye’de 2021 yazında yaşanan orman yangınları, büyük bir bölgeyi etkiledi. Türkiye Ormancılar Derneği’nin verilerine göre, 2021 yılında çıkan 2 bin 793 yangında 139 bin 503 hektar orman alanını etkilendi. Bu durumda, geçen sene yangından etkilenen ormanlık alan, 195 bin 304 futbol sahası büyüklüğüne eşit. |
En Çok Okunan Haberler
- Lütfü Savaş kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi
- Apocularla ülkücüleri kucaklaştıran adam!
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Şerefsizlere mağlup olduk'
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- 'Bilseydim Fenerbahçe'ye gelmezdim'