Tarihi garın önündeki ağaçlara kıydılar, şarj istasyonu kurdular!

Karasu: “Çevreye duyarlı elektrikli araçlar için şarj istasyonları elbette önemlidir ancak bula bula tarihe tanıklık etmiş gar binası önü mü seçildi? AKP’nin ‘sözde çevreci’ yaklaşımı tam da budur.”

Tarihi garın önündeki ağaçlara kıydılar, şarj istasyonu kurdular!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2024 - 04:00

CHP’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede, 30 Ekim 1937 tarihinde açılan tarihi Ankara Garı’nın, tarihe tanıklık etmiş, yıllarca başkentin giriş kapısı olmuş, Cumhuriyetimizin ve başkentin estetiği ile simgesel değerler arasında yer almayı başarmış bir yapı olduğu belirtildi. İktidarın “rant kaygısı taşıyan ideolojik bakışı çerçevesinde, tarihi Ankara Garı’nın, YHT Garı’nın devasa ölçeği altında ezildiğine” işaret edilen önergede, “Aynı zamanda, garın ön bahçesi olarak değerlendirilebilecek alanda olan ağaçlar bir gecede kesilmiş, yerine elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulmuştur” denildi. Önergede, şu sorulara yanıt istendi:

“Tarihi Ankara Garı’nın önünde kesilen ağaçların tahmini yaşı, miktarı ve türleri nedir ? Ağaçların kesilmesi yerine nakillerinin yapılması neden düşünülmemiştir ? Kesilen ağaçlar için herhangi bir kurumdan izin alınmış mıdır ? Ağaçların kesimiyle oluşturulan yeni şarj istasyonunun projesi ne zaman yapılmıştır ? Elektrikli araç şarj istasyonları genellikle alışveriş merkezleri, otoparklar ve halka açık diğer alanlarda bulunmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının yerinin navigasyon sistemleri aracılığıyla kolayca bulunabileceği de dikkate alındığında, bölgede daha farklı bir yer seçimi neden yapılmamıştır ? TCDD’nin elinden alınarak Medipol Üniversitesi’ne kiralanan gar sahası, TCDD’nin zaman, mekan gibi operasyonel işletmeciliğini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması adına bakanlığınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir ? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde, TCDD’nin kiralamak zorunda kaldığı yerler için ödediği kira nedir ?”

Karasu, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada da, AKP’nin çevre ve doğaya bakışının tipik bir örneğinin yaşandığına dikkat çekti. Tarihe tanıklık etmiş tarihi gar binasının önündeki ağaçların, elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu için bir gecede feda edildiğini belirten Karasu, şunları söyledi:

“Ağaç kesip, üzerine beton döktüler. Çevreye duyarlı elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonları da elbette önemlidir ancak o çevrede kurulacak yer bitti de bula bula tarihi özelliği olan, tarihe tanıklık etmiş gar binası önü mü seçildi ? AKP’nin ‘sözde çevreci’ yaklaşımı işte tam da budur. Bu anlayışla mücadelemiz her alanda sürecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon