İktidar, orman işgalleriyle ilgili değişikliğin nasıl uygulanacağını ancak belirleyebildi
İktidar, Mart 2023’te yine bir “torba teklif” ile Orman Yasası’nda değişiklikler yaptı. Bu “torba yasa” 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak “uygulama yönetmeliği” dün çıkarıldı. Bu durum “niye şimdiye kadar beklendi” sorusunu gündeme getirdi.
İktidar, Mart 2023’te yine bir “torba teklif” ile Orman Yasası’nda değişiklikler yaptı. Bu “torba yasa” 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa değişikliğine göre, devlet ormanlarının herhangi bir suretle yanmasından veya açıklıklarından yararlanılarak işgal, açma veya hangi şekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya boğma yollarıyla elde edilecek yerlerle buralarda yapılacak her türlü yapı ve tesisler, şahıslar adına tapuya tescil edilemeyecek. Buralara doğrudan doğruya orman idaresince el konulabilecek. Yasaya göre, devlet ormanlarında el konulan bütün yapı ve tesisler, inşa aşamasında olanlar da dâhil olmak üzere, hiçbir karar alınmasına gerek kalmaksızın, Orman Genel Müdürlüğü tarafından derhal yıkılıyor veya ihtiyaç görüldüğü takdirde ormancılık hizmetlerinde kullanılabiliyor. Bu yasa değişikliği 5 Nisan 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesine karşın, uygulama yönetmeliği dün çıkarıldı. Yönetmeliğin adı, “Orman Yasası’nın 17. maddesinin ikinci fıkrasının uygulanması hakkında yönetmelik.” Yönetmelik ile yasa hükmünün nasıl uygulanacağı düzenlendi. Ancak uygulama yönetmeliği yasa değişikliğinden 1.5 yıl sonra çıktı.
Yönetmeliğe göre, devlet ormanlarında kaçak olarak yapılan tesis ve binalar, ekilen ve dikilen yerler ile mahsullere hiçbir karara gerek olmaksızın el konulacak. Yıkılarak, sökülerek ortadan kaldırılacak. Yıkım iş ve işlemlerine ait yapılan tüm masraflar da şüpheliden tahsil edilecek. Ancak yapı ve tesisler, ihtiyaç görülmesi halinde ormancılık hizmetlerinde kullanılabilecek. İşgal amacıyla ormanlara konulan konteyner gibi sabit ve kalıcı olmayan tesisler herhangi bir yargı kararına gerek kalmadan kaldırılacak. Suç tutanakları Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilecek.
Suçun işlenmesinde kullanıldığı belirlenen nakil araçları, suç aletleri ve suç konusu malzeme ve ekipmana elkoyma ve koruma altına alma işlemleri, hakim kararı ile, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının kararı ile yapılacak.
ŞEFE BÜYÜK YETKİ
Ancak cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde orman işletme şefinin yazılı emri ile elkoyma ve koruma altına alma kararı da verilebilecek. Hakim kararı olmaksızın verilen elkoyma kararının 24 saat içerisinde hakim tarafından onaylanması işi, orman kolluk görevlilerince takip edilecek.
İşlemler için inceleme ve tespit heyeti oluşturulacak. Heyette, orman bölge müdür yardımcısı, kadastro ve mülkiyet şube müdürü, ilgili orman işletme müdürü ve kurum avukatı yer alacak. Ayrıca “yıkım heyeti” de oluşturulacak.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu