CHP’li Adem: AKP için çevrenin önemi yok

Adem: “Çevreye hiçbir değer verilmeden her yer gasp ediliyor. Burada şirketler kollanıyor ama vatandaşın mülkü olan yerler kamulaştırılıyor. Bir kişinin karar vereceği işler değil bunlar."

CHP’li Adem: AKP  için çevrenin önemi yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.07.2024 - 04:00

Enerjide acele kamulaştırma kararları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Açıklanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Konya’da kurulacak Mavi Hidroelektrik Santrali (HES) Yardımcı Kaynak güneş enerji santrali (GES) elektrik üretim tesisi için gereken bazı taşınmazlar, tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından acele kamulaştırılacak. Afyonkarahisar Şuhut ilçesinde bulunan 4. Grup linyit madeni işletme ruhsatlı sahada üretime devam edilebilmesi için gerekli bazı taşınmazların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı. Öte yandan, Sakarya’nın Adapazarı ve Bursa’nın Karacabey ilçelerinde kompresör istasyonu projeleri için ihtiyaç duyulan taşınmazların da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü (BOTAŞ) tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

‘ÇEVREYE ÖNEM VERMEMENİN GÖSTERGESİ’

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Çevreye hiçbir değer verilmeden her yer gasp ediliyor. Burada şirketler kollanıyor ama vatandaşın mülkü olan yerler kamulaştırılıyor. Vatandaşın görüşü alınıyor mu alınmıyor mu bunların hiçbir önemi yok. Bu çevreye, insanlara önem vermemenin bir göstergesidir” dedi. Bu kapsamda acele kamulaştırmaya karşı olduklarını vurgulayan Adem, “ÇED raporunun olmadığı, bilirkişi raporlarının sunulmadığı bir ortamda vatandaşın da görüşü alınmadan alelacele kamulaştırma yapılıyor. Hemen Resmi Gazete’de yayımlanarak geri döndürülemez bir konuma sokuluyor. Bu da maden işletmecilerinin GES enerji santrali kurucularının işlerine geliyor” ifadelerini kullandı. Siyasal iktidarın çevre ve tarım politikalarının iyileştirici olmadığını aksine daha da zarar verdiğini vurgulayan Adem, “Bir kişinin karar vereceği işler değil bunlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da görüşü alınarak yapılması gerekir. Ama maalesef buna ihtiyaç duymaden alelacele karar alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Çevrenin hiçbir önemi yok merkezi hükümet için” diye konuştu.


Etiketler: #HES #GES #konya
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler