Aşırı sıcaklar sürecek

Bunaltıcı değerlerde seyredecek sıcaklıkların hafta boyunca sürmesi ve 35 derecelerin üzerine çıkması bekleniyor.

Aşırı sıcaklar sürecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.06.2024 - 04:00

Ülke genelinde sıcaklıklarda son günlerde artış yaşanıyor. Bunaltıcı değerlerde seyredecek sıcaklıkların hafta boyunca sürmesi ve 35 derecelerin üzerine çıkması bekleniyor.

Uzmanlar aşırı sıcaklıklara karşın uyarılarda bulunarak sıcak çarpmasının, beyin kanaması ve kalp krizi gibi birçok hastalığa neden olabildiğini söylüyor. İklim uzmanları ise bu sıcaklıkların iklim krizi olduğunu ifade ederek, acil durum ilan edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzman ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, İstanbul’da ve Türkiye’nin batısında beklenenden 8-10 derece daha sıcak günler yaşandığını belirerek, “Beklenenden 3 dereceden fazla sıcak havanın birkaç günden uzun sürmesi ‘Sıcak Dalgası’ olarak adlandırılır. Sıcak dalgaları iklim değişikliği nedeniyle daha sık ve daha şiddetli görülmeye başlandı. Önümüzdeki yıllarda daha da şiddetli sıcak dalgaları göreceğiz” dedi.

DUYARSIZLIK OLUŞTU

Sıcak dalgalarının, sel ve orman yangınları gibi iklim felaketleri kadar gündem olmadığına dikkat çeken Şahin, “Sıcak havaların iyi bir şey olduğuna dair bir alışkanlık olduğu için bu felaketin önemi gözden kaçıyor. Sıcaklara bağlı beklenmedik ölüm sayısı, sellerden orman yangını gibi iklim felaketlerden her zaman daha fazladır. Yaptığımız araştırmaya göre 2004-2017 yılları arasında İstanbul’da 20 tane sıcak dalgası periyodunda 4 bin 281 kişi hayatını kaybetti. Şu anda da sıcaktan ölümler yaşanıyor olabilir fakat hastanelerde bu şekilde rapor edilmediği için sıcak dalgası felaketlerinde bir şey olmuyor sanıyoruz. Bu durum duyarsızlığa neden oluyor” ifadelerini kullandı. 

SICAKLIĞA KARŞI UYARILAR YAPILMALI

Sıcak dalgalarının iklim felaketi olarak görülerek önlem alınması gerektiğini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıcaktan ölümleri genellikle risk gruplarında , uygun barınma koşullarında yaşamayan kişilerde görürüz. Sağlık Bakanlığı, valilikler, belediyeler sıcak nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine, ölümler olabileceğine dair uyarılar yayınlamaladır. Telefonlara mesaj atılarak, televizyonlarda kamu spotu yayınlanarak, metrolardaki ekranlarda yayınlar yapılarak, su sebilleri kurarak, yeşil alanlar oluşturarak sıcağa karşı uyarılar yapılabilir, önlemler alınabilir”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler