Teknoloji şirketleri mercek altına alınıyor
Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Hizmetler Yasası (DSA) bu hafta yürürlüğe girecek. Yasa ile özellikle Google, Facebook ve TikTok gibi büyük sosyal medya ya da teknoloji şirketleri etkilenecek.
Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Hizmetler Yasası (DSA) bu hafta yürürlüğe girecek.
Bu yasa ile özellikle Google, Facebook ve TikTok gibi büyük sosyal medya ya da teknoloji şirketleri etkilenecek. Söz konusu şirketlerin faaliyetlerinin denetlenmesinde dönüm noktası olarak kabul edilen bu düzenleme ile kullanıcılar çevrimiçi ortamda güvende tutulacak, yasadışı olan ya da platformun hizmet şartlarını ihlal eden içeriklerin yayılmasını engellemek için hayata geçirilecek.
Yasa ayrıca, Avrupalıların mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarını da korumayı hedefliyor. DSA kurallarına uymayan şirketler ise milyarlarca avroluk para cezası ile karşı karşıya kalacak. Yasa, sekizi sosyal medya platformu olmak üzere 19 platformu etkiliyor.
Yasayı Cumhuriyet’e değerlendiren Avukat Gökhan Ahi, DSA ile şirketlerin operasyonlarını, politikalarını ve prosedürlerini gözden geçirmeleri gerekeceğini ve buna uygun değişiklikler yapmalarının da zorunlu hale getirileceğini söyledi. Ahi, “Yüksek kullanıcı sayısına sahip olan platformlar, yasa gereği risk değerlendirmeleri yapacak ve bunları kamuoyuyla paylaşacak. Sonuç olarak, Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya ve teknoloji devlerini daha şeffaf ve sorumlu olmaya teşvik ediyor. Bu, kullanıcıların çevrimiçi hak ve güvenliklerini daha etkili bir şekilde koruma amacını taşıyor. Ancak, şirketlerin bu düzenlemelere nasıl uyum sağlayacakları, ilerleyen zamanlarda daha net bir şekilde görülecek” değerlendirmesini yaptı.
‘STRATEJİLERDE DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇABİLİR’
Ahi, söz konusu yasanın AB ülkelerini hedef alsa da, büyük teknoloji şirketlerinin faaliyer gösterdiği pazarlarda da etkili olabileceğini belirterek, “Yasa, bu şirketlerin global stratejilerinde ve uygulamalarında değişikliklere yol açabilir. Türkiye'de faaliyet gösteren ve kriterleri geçen teknoloji şirketlerinin, AB ile olan ticari ilişkileri veya AB vatandaşlarına yönelik hizmetleri nedeniyle bu yasaya uymaları gerekebilir. Ayrıca, birçok ülke, bu yasayı model alarak benzer düzenlemeleri kendi yasalarına entegre etmeyi düşünebilir” ifadelerini kullandı. Ahi, Türkiye'nin de benzer bir yasayı uygulamak istemesi durumunda, öncelikle kendi hukuki ve teknik altyapısını gözden geçirmesi ve gerekli düzenlemeleri yapması gerekeceğini ekledi.
DSA’nın 45 milyon üzeri kullanıcıya sahip olan platformlar için geçerli olacağını söyleyen Ahi, yeni kurulacak platformların bu düzenlemeden muaf olabileceğine dikkat çekti. Ahi, “Şirketler büyüdükçe ve AB'deki kullanıcı sayıları arttıkça bu yasanın kapsamına girecek ve yasanın gereksinimlerine uymak zorunda kalacaklar. Yeni kuralların belirsizliği, bazı şirketlerin AB pazarında faaliyetlerini ertelemelerine veya revize etmelerine neden olabilir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Görüşmedeki isim konuşulanları aktardı
- Naci Görür'den 2 kent için korkutan uyarı
- Dikkat, mirasınıza çökebilirler!
- İntihar notu paylaştı, ölü bulundu!
- İstanbul'da yeni bir ilçe kuruluyor
- Art arda üç uçak kazası!
- Şahan Gökbakar, Ahmet Hakan'ı böyle ti'ye aldı
- MHP'li vekil 'Abdullah Öcalan beyefendi' dedi
- 'Atatürk'e sadece 'Gazi', bana 'şahıs' diyemezsiniz'
- Birçok büyükelçiliğe yeni atama!