Radon gazı nedir? Radon gazı deprem habercisi mi?
Radon gazı, sigaradan sonra en önemli ikinci akciğer kanseri nedeni olarak kabul ediliyor. Peki, Radon gazı nedir? Radon gazı deprem habercisi mi?
Dünya Sağlık Örgütü metreküpte 100 bekerel üzerindeki radon gazı seviyesini zararlı kabul ediyor. Dünyada radon ölçümleri bilimsel amaçlı olarak radon jeokimyası, çevre mühendisliği çalışmalarında, uranyum aramalarında, yapısal jeoloji ve fay çalışmalarında, jeotermal ve yeraltı suyu çalışmalarında, deprem ve volkanik aktivite belirleme çalışmalarında uygulanıyor.
RADON GAZI NEDİR?
Simgesi Rn, atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan radon; renksiz, kokusuz, tatsız ve doğada bütünüyle radyoaktif bir gazdır. 1900'de F. E. Dorn tarafından bulundu.
RADON GAZI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Yeraltındaki uranyumlar uzun süreler sonra bozunarak radon gazı açığa çıkarır. Bu gaz, aynı şekilde yeraltında ki çatlaklardan yeryüzüne ulaşmak ister ve bazen insanların bodrum katları, kapalı spor ve yüzme salonlarında birikebilir. Bu yüzden bu tarz yer seviyesinden daha altta mekanların insan sağlığı için, iyi bir havalandırma sistemine ve radon gazı testine ihtiyacı vardır.
RADON GAZI VE DEPREM
Günümüzde radon gazı ölçümleri, depremlerin önceden berirlenmesi çalışmalarında en etkili ve en önemli metodlardan biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya bu metoda gerekli önemi vermişler ve büyük miktarda kaynak ayırmışlardır. Bu doğrultuda birçok radon ölçüm ağları oluşturmuşlardır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nin depremlerin önceden belirlenmesi amacı ile sadece Parkfield, California bölgesinde 100’den fazla radon ölçüm istasyonları mevcuttur.
En Çok Okunan Haberler
- Narin Güran davasında karar açıklandı!
- DEM Parti açıklamayı erteledi
- Yolcu otobüsü şarampole devrildi
- Erdoğan'dan yeni 'asgari ücret' açıklaması
- Mahkemenin kararı bekleniyor!
- Sendikalara 'grev', Erdoğan'a 'istifa' çağrısı!
- Suriye'deki son durum ne?
- Yurtdışı seyahatte yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor
- Teğmen Ebru Eroğlu'nun savunması ortaya çıktı!
- Türk Böbrek Vakfı Başkanı 'pestisit' kabusunu anlattı