Dünyanın en saygın bilim insanlarından Prof. Yaşargil’e büyük onur

Kuday: “Müzik alanında Mozart ya da Beethoven ne ise bu alanda da Gazi Yaşargil odur."

Yayınlanma: 14.06.2024 - 04:00
Dünyanın en saygın bilim insanlarından Prof. Yaşargil’e büyük onur
Abone Ol google-news

Beyin ve sinir cerrahisinde ‘dünyanın en iyisi’ olarak kabul edilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 4-7 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da adına yapılan kongre ile onurlandırıldı. Polat Rönesans Otel’de yapılan ve 99 yaşındaki Yaşargil’in de katıldığı ve “1. Yaşargil Mikroşirürji Akademi Kongresi” adını taşıyan kongrede sinir ve beyin cerrahisine ilişkin dünyadaki son gelişmeler konuşuldu.


(Soldan sağa Prof. Dr. Mustafa Başkaya, Prof. Dr. Uğur Türe, Prof. Dr. Cengiz Kuday, Prof. Dr. Ossama Al-Mefty)

Prof. Dr. Mustafa Başkaya, Prof. Dr. Uğur Töre ve Ossama Al-Mefty öncülüğündeki bir komite tarafından düzenlenen etkinlikte konuşmacı olan Prof. Dr. Cengiz Kuday, Prof. Yaşargil’in ve kongrenin önemini Cumhuriyet’e anlattı. Gazi Yaşargil’in “Dünyaca kabul edilmiş, gelmiş geçmiş en büyük beyin ve sinir cerrahı” olduğunu belirten Kuday, Müzik alanında Mozart ya da Beethoven ne ise, bu alanda da Gazi Yaşargil odur. 1999’da Amerikan Beyin Cerrahları Kongresi’nde “yüzyılın cerrahı” seçilmesinin yanında yüzlerce orijinal bilimsel yayını ve bir o kadar da alet buluşu mevcut” dedi.


(“Efsaneleri kelimeleri anlatmak zordur” diyen Kuday, “Adem’in Yaratılışı” tablosundan ilhamla Yaşargil için hazırlattığı çalışmayı “Bazı resimler, binlerce kelimenin anlatamayacağını anlatır” sözleriyle açıklıyor)


BİLİM TARİHİNE DAMGA VURDU
Son 2 bin 500 yılı baz alarak yapılan “Dünya tıp literatürüne katkıda bulunan en seçkin 50 tıp mensubu” arasında yalnızca iki tane Doğu kökenli doktor bulunduğunu söyleyen Kuday, bu kişilerden birisinin İbn-i Sina diğerinin Yaşargil olduğuna dikkat çekti. İlki İstanbul’da yapılan kongrenin ikincisinin Boston’da yapılacağını belirten Kuday, sözlerine şöyle devam etti:

“TARİHİ BİR OLAY”
“Bu kongre tarihi bir olay. 56 ülkeden 450 doktor ki bu doktorların hepsi Yaşargil’in öğrencisi, tüm masraflarını kendileri karşılayarak İstanbul’a geldiler. Betimlemeyecek olursak, beyin ve sinir cerrahi bir din ve bu branşın eski doktorları da o dinin azizleri. İşte o branşın en bilge kişisi de Gazi Yaşargil. Yüzlerce saygın bilim insanının bu kongreye katılımı, Yaşargil’e dünya çapında duyulan saygının göstergesi. Kendisi 99 yaşında ve bize yol göstermeye ve öğretmeye devam ediyor.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler