Dev asteroitleri araştıran bilim insanları: Dünya bin yıl güvende
Uzayda bulunan asteroitlerin yörüngelerini hesaplayan bilim insanları dünyanın bin yıl boyunca güvende olduğunu açıkladı.
Bilinen asteroitlerin yörüngelerini hesaplayan bilim insanları, Dünya'nın göktaşı çarpmalarına karşı en az bin yıl boyunca güvende olduğunu tespit etti. NASA ve diğer uzay ajansları, Güneş Sistemi'nde keşfedilen nesnelerin yörüngelerini takip ederek yıkıma neden olabilecek asteroitlere özellikle dikkat gösteriyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, genellikle çapı 140 metre veya daha büyük olan göktaşları potansiyel açıdan tehlikeli görülüyor. Bunlar Dünya yakınlarında yer alıyorsa "Dünya'ya yakın nesneler" diye sınıflandırılıyor.
Diğer yandan astrofizikçiler bu göktaşlarının izlediği yörüngelerden yola çıkarak gelecekte bunların Dünya'ya çarpıp çarpmayacağını tahmin edebiliyor.
Yine de gökbilimciler şimdiye dek bu nesnelerin yörüngelerini yaklaşık 100 yıl sonrasına kadar tahmin edebilmiş.
1000 YIL BOYUNCA GÜVENDE
ABD'deki Kolorado Boulder Üniversitesi'nden Oscar Fuentes-Muñoz liderliğindeki ekip, yeni çalışmasında büyük asteroitlerin 1000 yıl sonraki yörüngelerini hesaplamayı başardı.
Hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlanan araştırmada da Dünya'ya yakın nesnelerin çoğunun gezegene bin yıl içinde çarpmayacağı sonucuna varıldı.
Ekibe göre büyük asteroitlerin ve bunlardan biraz daha küçük göktaşlarının 3000 yılından önce Dünya'ya çarpma olasılığı epey düşük.
Çalışmada çarpma olasılığı en yüksek nesne de belirlendi. Ancak 7482 adlı bu göktaşının Dünya'ya Ay'dan daha yakın konuma gelme ihtimali de milyonda 15 olarak belirlendi.
NESNELERIN TAMAMI SAPTANAMADI
Öte yandan araştırmacılar Dünya'ya yakın nesnelerin tamamının saptanamadığını da vurguluyor.
Tahminler, çapı 1 kilometreden büyük nesnelerin yüzde 95'inin gökbilimciler tarafından saptandığını gösteriyor.
Bu da henüz gözlemlenememiş bir göktaşının bin yıldan daha yakın zamanda Dünya'ya çarpma ihtimali olduğu anlamına geliyor.
Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler bulunuyor:
"Uzun vadeli tehlikeyi belirlemek, gezegen savunma çalışmalarına katkı sağlayabilir. Tehlikeli nesneler, gelecekteki keşif görevlerinin odağında yer almalı."
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!