Türkiye'deki AVM'lerde şubesi olan ünlü hamburger zincirinden 'sağlık' skandalı! Bakanlık açıkladı: 'Dana eti' diye yedirmişler...

Türkiye'de de oldukça popüler olan ünlü hamburger zincirinde müşterilere 'dana eti' yerine başka bir ürün sunulduğu iddia edildi. Bu durum, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş listesine de yansıdı.

cumhuriyet.com.tr

Kayseri'deki bir Arby's şubesinde satılan ''dana etli'' Roast Beef ürününde yapılan incelemeler sonucunda, içerikte kanatlı etinin bulunduğu belirlendi. Bu tespit, tüketicileri şaşırttı.  

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, son yayınladığı taklit ve tağşiş listesinde Arby's'in ismi yer aldı. Yapılan incelemelerde 231011-2 parti numaralı Roast Beef ürününde kanatlı etinin tespit edildiği belirtildi.

SOSYAL MEDYADA TEKPİLER YÜKSELDİ

Arby's'in bu durumu sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı. Tüketiciler, tanınmış bir fast-food zincirinin böyle bir yanıltma yapmasını beklemediklerini dile getirerek tepkilerini ifade ettiler.

"Dana eti" olarak sunulan bir üründe kanatlı etinin çıkması, tüketiciler tarafından güven sarsıcı bir gelişme olarak ifade edildi.

ARBY'S: KONU YARGIDA

Olay üzerine Arby's'in servis sağlayıcısı TAB Gıda’dan yapılan açıklamada, “Numune alınırken, ortak ekipman kullanımı sebebiyle et ürününe tavuk geninin bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu tespit ettik. Numune alım işleminin usule uygun olarak tekrarlanmasını istedik. Yargı süreci yaklaşık bir yıldır devam ediyor” denildi. 

Açıklamanın ilgili bölümü şöyle:

"06 Kasım 2023 tarihinde Kayseri Melikgazi İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı kontrol görevlileri analiz etmek amacıyla, restoranımızdan "Roast Beef" ürününü numune olarak almıştır ve 26 Ocak 2024 tarihinde analiz sonucuna göre üründe "kanatlı (tavuk) eti" bulunduğu tarafımıza bildirilmiştir.

Bunun üzerine gerekli incelemeleri yaptığımızda, numune alınırken, ortak ekipman kullanımı sebebiyle et ürününe tavuk geninin bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu tespit ettik.

Bu doğrultuda, numune alım işleminin usule uygun olarak tekrarlanmasını istedik. 08 Şubat 2024 tarihinde Kayseri Tarım İl Müdürlüğü'ne, 09 Şubat 2024 tarihinde ise Ankara Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak gerekli başvurularımızı yaptık. Ayrıca, durumun soruşturulması için ilgili adli merciiler nezdinde de gerekli başvuruları gerçekleştirdik. Konuyla ilgili yargı süreci yaklaşık bir yıldır devam ediyor.

TAB Gıda olarak, 30 yıldır gıda güvenliğinden ödün vermeden çalışmaya ve tüm süreçlerimizde en yüksek standartları sağlamaya devam ediyoruz. Tüm ürünlerimizin içeriği ve tedarik zincirimiz, ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına göre düzenli olarak denetleniyor ve şeffaf bir şekilde yönetiliyor.

Arby's markamızda kullandığımız "Pişmiş Dana Eti" (Roast Beef) ürünümüzün yüzde yüz dana etinden üretildiğini ve ürünümüze herhangi bir kanatlı et karışımının söz konusu olmadığını tekrar belirtmek isteriz."