Sayıştay 2023 yılı denetim raporlarında Dışişleri Bakanlığı’ndaki usulsüzlükler bir bir sıralandı
Bakanlığın 2022 yılında gerçekleştirdiği bazı işlemleri 2023’te yapılmış gibi muhasebe kayıtlarına geçirdiği ve yurtdışı ödemeleri sebebiyle oluşan kur farklarını ise “personel gideri” gibi gösterdiği tespit edildi.
Doğa ÖztürkSayıştay, bakanlıklara ilişkin 2023 yılı denetim raporlarını yayımladı. Raporlarda çok sayıda usulsüzlüğün tespit edildiği görüldü. Dışişleri Bakanlığı için hazırlanan raporda; taşınır mallara ilişkin bazı muhasebe kayıtlarında dönemsellik ve tutarlılık kavramlarına uyulmadığı bulgusuna rastlandı. Bakanlığın, ‘malzeme hesabı, tesis, makine ve cihazlar hesabı, taşıtlar hesabı, demirbaşlar hesabı’ gibi unsurlara konu olan işlemlerinin bazılarının 2022 yılında gerçekleştirildiği halde muhasebe kayıtlarına 2023 yılı işlemi gibi geçirildiği ve ‘mahsup dönemi geçtiği halde harcama birimlerinde önceki yıllara ait taşınır düzeltme kayıtlarına ve veri girişlerine’ kaydedildiği tespit edildi. Raporda, “Belirtilen hesaplara ilişkin işlemler, 2022 yılında gerçekleştirildiği halde bazı temsilcilikler tarafından bu işlemlere ait belgelerin muhasebe birimine ilgili yıl içerisinde gönderilmemesi nedeniyle bir sonraki yıla kaydedilmiştir. Bu durumda, temsilciliklerin bahse konu hesaplara ilişkin kendi kayıtları ile muhasebe kayıtları farklı bilgiler içermektedir” ifadesi kullanıldı.
PERSONEL GİDERİ GİBİ GÖSTERİLDİ
Rapordaki diğer bulgularda ise bakanlığın yurt dışına yapılacak ödemeler nedeniyle oluşan kur farklarının tamamını ‘personel giderleri’ bölümünde yansıttığı görüldü. Raporda, “İdare tarafından; yurtdışı personel giderleri, mal ve hizmet alımları, tedavi giderleri, uluslararası kuruluşlara katkı payı gidermeleri vb. gibi yurt dışına yönelik yabancı para birimi cinsinden yapılan işlemler nedeniyle oluşan kur farklarının tamamının ‘personel giderleri’ ekonomik koduyla takip edildiği tespit edilmiştir. İdare tarafından bahsi geçen işlemler nedeniyle oluşan kur farklılıklarına ilişkin giderlerin, ilgili olduğu ekonomik kodlarla takibinin sağlanması gerekmektedir” bilgisi paylaşıldı.
TUTARLARIN TAKİBİ YAPILMADI
Sayıştay tarafından, bakanlığın 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu eki cetvelinde yer alan sermaye giderleri limitlerine uygun olmayan kayıtları bulundurduğu ve belirlenmiş tutarları aşanların bazılarının ise sermaye giderleri koduna kaydedilmediği bulgusuna rastlandı. Ayrıca yurt dışı temsilciliklerde görevli personel ile aile üyelerinin tedavi giderleri için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak ve idare bütçesine aktarılacak tutar için bakanlık ve SGK arasında herhangi bir mekanizma kurulmadığı tespit edildi. Raporda 2022 yılına ilişkin SGK’ya gönderilen tedavi evraklarının sayısı ile SGK’dan cevaben gelen yazı karşılaştırıldı. Bu kapsamda 2022 yılında 2 farklı dönemde toplam 4571 takım tedavi evrakının SGK’ya gönderilmiş olmasına rağmen, SGK’dan toplam 4542 tedavi evrakı geldiği görüldü. Raporda, arada 29 fark olduğu belirtilerek, “Tedavi hizmeti, finansmanı sağlanan bir sağlık hizmeti olduğu halde SGK tarafından yerel rayiç idareye gönderilmemiş olabilir. Bu durumda söz konusu tutarların takibinin yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. Tedavi hizmeti finansmanı sağlanmayan bir sağlık hizmeti olduğundan İdareye herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bu durumda, esasen kişiye ödenmemesi gereken bir tedavi giderinin ödemesinin yapıldığı anlamına gelmektedir” denildi.
Diğer Haberler
-
Sayıştay, Akdeniz Üniversitesi’nin denetim raporunu yayımladı -
Sayıştay'ın 2023 yılı MSB Denetim Raporu: ''AFAD’ın, MSB'den talep ettiği hava araçlarının 4 milyon liralık uçuş maliyeti MSB’ye aktarılmadı'' -
Sayıştay'ın 2023 yılı Göç İdaresi Başkanlığı Denetim Raporu: Değer artırıcı harcamalar taşınmazın maliyetine eklenmemiş