İktidar verdiği sözleri tutmadı, binlerce aile zor durumda kaldı: Deprem bölgesinde iş yok

Deprem bölgesinde TYP süresi uzatılmadığı için işsiz kalan yurttaşlar kaderine terk edildi.

Çağdaş Bayraktar

Deprem bölgesinde İŞKUR'un Toplum Yararına Program kapsamında çalışan yurttaşlara iktidar tarafından "Çalışman süreniz en az 2 yıl olacak" sözü verildi. Buna karşın 15 aylık sürenin sonunda birinci etap çalışanların sözleşmeleri 19 Mayıs'ta ve ikinci etap çalışanların sözleşmeleri 30 Haziran'da son buldu.

Tepkiler üzerine açılan yeni alımda ise "Daha önce TYP'de en fazla 9 ay çalışmış olmak koşulu" getirildi. Bu nedenle daha önce çalışanların büyük bir kısmı bu alımdan yararlanamadı. Verilen sözlere karşın işsiz kalan yurttaşların büyük bir kısmı 1 aydır iş bulamıyor. Zor durumdaki yurttaşlar Cumhuriyet'e konuştu.

"ANKARA'DA DAYIMIZ YOK"

Hatay İskenderun’da konteyner kentte yaşayan ve deprem öncesinde de eşini kaybettiğini belirten B.K., “Deprem zaten her şeyimizi aldı elimizden. TYP ile tutunmuştuk o da elimizden gitti” dedi. Depremin etkilerini bile henüz üzerimizden atamamışken, işsizliğe mahkum olmanın çok ağır olduğunu söyleyen B.K., “Ciddi oranda artan ev kiraları, diğer yanda biri 12 diğeri 8. sınıfa geçen ve sınav gerçeğinin olduğu 2 ergen çağda oğlum... Üniversite hazırlık kurs, etüt ve özel ders ücretleri almış başını gidiyor… Ankara’da dayımız da yok. Bu yükün altından iş olmadan nasıl kalkacağız?” ifadelerini kullandı.

"‘İŞKUR İŞ BULACAK’ DENDİ"

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde iş bulmanın çok zor olduğuna değinen başka bir TYP mağduru Y.K. ise “TYP sonrası birçok arkadaşım işsiz kaldı. Bu zor işi bile yokluktan seçmiştik. Buna bile razıydık. İşten çıkarılırken 'Fabrikalarda çok fazla işçi aranıyor, İŞKUR aracılığıyla iş bulmanız sağlanacak' dendi ama bi ay oldu hiçbir gelişme yok. Elbistan’da yaşıyoruz ve burada fabrika falan da yok. Başka iş de yok. Kimse sesimizi duymuyor, peki biz şimdi ne yapacağız" sözleriyle içinde bulundukları duruma dikkat çekti.