Deprem bölgesinde yaşayan kadınlar ‘Burada yükümüz daha da arttı’ diyor
Deprem bölgesinde en çok zorlananlar kadınlar oldu. Hem kendi yaralarını hem çocuklarının yaralarını sarmak için çabalıyorlar. “Bir araya gelerek sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz” diyorlar.
Şevval AydoğanDeprem bölgesinde kadınlar onlarca sorunla mücadele ediyor. İyileşmek ve yaralarını sarmak için bir araya geliyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınların sorunlarını deprem bölgesindeki kadınlarla ve gönüllülerle konuştuk.
İÇ ÇAMAŞIRI SORUNU
Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşayan depremzede Hazal Havvat, deprem bölgesinde kadınların yaşadıkları sorunlarının anlattı. Kadınların kişisel bakım malzemelerine ihtiyaç duyduğunu belirten Havvat, şunları söyledi:
“Deprem sonrası ped, sabun, iç çamaşırı, deodorant, ıslak mendil gibi hijyen malzemelerine ulaşımda sorunlar yaşadık ve hâlâ da yaşıyoruz. Kadınlar olarak tüy sorunu nedeniyle de zorlanıyoruz. Herkes birbirine “kuaför açıldı mı” diye soruyor. Bu sorun çözülürse kadınlar daha motive olabilir. Kadınlar yardımlar gittikten sonra çadırda yemeklerini neyle pişireceklerini de düşünmeye başladılar. Tencere, kaşık gibi araç gereç sıkıntısı var. Tuvalet en büyük dert Hatay Samandağ’da yaşayan 2 çocuk annesi Yasemen Canımoğlu ise anne olarak depremden daha çok etkilendiğini vurguladı. Canımoğlu, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Temel ihtiyaçlara ulaşımda çok zorlandık. Tuvalet en büyük sorunlardan biriydi. Çocuklarım 5 yaşında olmasına karşın korkudan dolayı altlarını ıslattılar ve çok ağladılar. Çocuklar için arabada hep yedek kıyafet bulunduruyordum ama kendimizi es geçmiş yanımıza hiçbir şey koymamışız.”
ÖTELENEN KADINLAR OLDU
Depremin ilk günlerinden itibaren Hatay’da bulunan Mor Dayanışma’dan İrem Kayıkçı, bölgedeki depremzede kadınlarla kız kardeşlik bağı kurduklarının altını çizdi. Kayıkçı, “Mor Dayanışma olarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de öngörerek ilk günden beri kadın dayanışma noktalarımız ve çadırlarımızla sahadaydık. Hiçbir yardımın ulaşmadığı bir yerde en çok ötelenen kadınlar ve çocuklar oldu. Kadınların hijyenik ped, doğum kontrol hapları ihtiyaçlarının veya oluşabilecek mantar gibi hastalıklara dair çözümlerin bölgede öncelenmediğini gördük. Kadınların üzerlerindeki aileye bakım yükümlülüğünü enkaz altında da gördük” dedi.