19. yılını kutlayan sendikanın genel başkanı Özbay’dan mücadeleye devam mesajı: 'Eğitim-İş Cumhuriyetin kalesi'

Eğitim-İş’in kuruluşunun 19. yıldönümü kutlandı. Genel başkan Kadem Özbay, eğitimdeki gericileşmeye işaret ederek “Tarikatlar protokollerle okullarda cirit atmaktadır” dedi. Özbay, sendika olarak Cumhuriyetten, laiklikten, emekten yana mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Taylan Gülkanat

Eğitim-İş, kuruluşunun 19. yıldönümünü önceki gün Ankara'da bir otelde kutladı. Sendikanın kuruluş yıldönümü etkinliğine CHP Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Ayşe Yüksel, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ile birlikte çok sayıda sendika üyesi katıldı. Gazetemiz yazarı Müjdat Gezen ve ÇYDD Genel Başkanı Yüksel, Eğitim-İş tarafından ‘Fakir Baykurt Onur Ödülü’ne layık görüldü. Etkinlik sanatçı Cengiz Özkan’ın konseriyle sona erdi.

‘AKP, ÇOCUKLARI RİSKE ATACAK PROJELER GELİŞTİRDİ’

Etkinlikte Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay bir konuşma yaptı. Eğitim-İş’i cumhuriyetten, emekten ve aydınlanmadan yana Türkiye’nin en büyük sendikası haline getirdiklerini belirten Özbay, “Bizler bilimsel, kamusal, parasız eğitimden asla geri adım atmadık. Bugün eğitim neoliberal politikaların ve siyasal islamın dayatmalarının kıskacı altındadır, satın alınabilen bir metaya dönüşmüştür. Devlet okulunda eğitim görmek bile ciddi masraflı hale gelmiştir. Her 3 çocuğumuzdan birimin derin bir yoksullukla baş başa bırakıldığını görüyoruz. 385 bin 956 çocuğun işçi yapıldığını görüyoruz. 2 milyondan fazla çocuğun eğitim hakkından yararlanamadığını görüyoruz. Son 10 yılda 693 çocuğumuzun yaşamını yitirdiğini görüyoruz. Ortada bir devlet aklı yoktur. Eğitim ve Öğretim Birliği Yasa’sı artık uygulanmaz hale gelmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) adeta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın alt kurumu haline dönüşmüştür. AKP iktidarı çocuklarımızın geleceğini riske atacak birçok proje geliştirmiştir. Bu projeler eğitim sistemimizin dini temeller üzerine inşa edilmesinden başka bir şey değildir. Böyle bir eğitim modeli çocuklarımızı sorgulayan birey olmaktan çıkarır, biat eden bireye dönüştürür” diye konuştu.

‘22 YILDIR HAK GASPI VE İTİBAR SUİKASTINA UĞRUYORUZ’

Okullarda öğretmenler dışında eğitimle alakası olmayan kişinin bulunamayacağının vurgusunu yapan Özbay, “Dernek, vakıf maskesi takmış tarikatların eğitimde MEB ile yapılan protokollerle cirit atmaktadır. İktidar yurt açmayarak tarikat yurtlarını beslemektedir. Kız çocukları tarikat yurtlarında can verir hale gelmiştir. Eğitim emekçileri 22 yıldır hak gaspı ve itibar suikastına uğramaktadır. Eğitim bir ekip işidir ve bu uğraşta tüm eğitim emekçilerinin katkısı hayatidir. Ancak iktidar eğitim emekçisini değersizlik ve sefalete itmiştir” dedi.

‘TARAFIMIZ ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKINDAN YANA’

Çocukların ve ülkenin geleceğini kurtarmak zorunda olduklarını söyleyen Özbay, “Eğitim- İş, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında laik, bilimsel ve kamusal yapıyı korumaya devam edecektir. Eğitim-İş olarak ne çağ dışı müfredatınızı tanıyacağız ne kanununuza boyun eğeceğiz ne de tarikat cemaatlerinize okul ortamlarında geçit vereceğiz. And olsun ki cumhuriyet dersi vermeye devam edeceğiz. Bugün 19 yılın gururunu yaşıyoruz ancak önümüzde daha uzun bir yol var. Bizler, ‘Bir zamanlar Eğitim- İş vardı’ dedirtmeyeceğiz. Cumhuriyetin kalesi Eğitim- İş’i ilelebet yaşatacağız. Her bir çocuğumuzun nitelikli eğitim hakkı için mücadeleden geri adım atmayacağız. Siyasi iktidar kim olursa olsun, bizim tarafımız çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkından yana olacak” ifadelerini kullandı. 

‘ÖNEMİ VE ETKİSİ ARTACAK’

Özbay’dan sonra konuşan Özçağdaş ise şunları söyledi: “Eğitim- İş’in önemi ve etkisinin her geçen yıl daha çok artacağına inanıyorum. Sayın genel başkan Kadem Özbay ve arkadaşlarını bugüne kadar göstermiş oldukları mücadeleden dolayı tebrik ediyorum. Bugüne kadar hizmet etmiş olan tüm yöneticilere, önceki dönem genel başkanlarına şükranlarımı sunuyorum.”