Sayıştay raporları Ankara’daki üniversitelerin usulsüzlüklerini gözler önüne serdi

Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) izin alınmadan milyonlar harcanmış. Yapılan değerlendirmede boş akademik kadro sayıları da dikkat çekti.

Aytunç Ürkmez

Sayıştay’ın üniversitelerin 2023 mali işlerine yönelik hazırladığı raporlar yayımlandı. Raporlarda üniversitelerde yapılan usulsüzlükler tek tek sırlandı. Gazetemiz Cumhuriyet, Ankara’daki üniversitelere yönelik raporları mercek altına aldı. 

İŞLETMELER RUHSATSIZ ÇALIŞTIRILMIŞ

Ankara Üniversitesi’ne ilişkin Sayıştay raporunda; üniversite tarafından kiraya verilen işletmelerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmaksızın faaliyet gösterdiği belirtildi. Raporda söz konusu usulsüzlüğe ilişkin; “İhaleyi kazanan ticari işletmelerin işletme ruhsatlarını almalarının sağlanması, ruhsat alamamaları durumunda ise kira sözleşmelerinde belirtilen cezai müeyyidelerin uygulanması ve sürecin hassasiyetle takip edilmesi gerekmektedir” denildi.

90 MİLYON TL’LİK EKSİKLİK

Hacettepe Üniversitesi’ne ilişkin raporda ise taşınmazlara ait bakım ve onarım niteliğindeki değer artırıcı harcamaların ilgili varlıkların değerine eklenmediği saptandı. Üniversitenin 2023’te varlığın değerini artıran 90 milyon 98 bin TL’lik harcamanın varlıkların değerine eklenmeyip doğrudan giderleştirildiği belirtildi. Söz konusu bu uygulamayla binalar hesabında 90 milyon 98 bin TL’lik eksiklik olduğu kaydedildi. Raporda üniversiteye ilişkin 2022’de de aynı tespitin yapıldığı anımsatılarak 2023’te söz konusu hataya ilişkin herhengi bir düzeltici işlemin yapılmadığı bildirildi. Bunun yanı sıra üniversitenin sonradan yapılması ihtiyaç duyulan imalat kalemlerine ait yeni birim fiyatların tespiti için piyasadan alınan yerel rayiçlerin ticaret ve/veya sanayi odasına onaylatılmadan kullanıldığı tespit edildiği de aktarıldı.

DÖNER SERMAYEDE 1 MİLYAR TL ZARAR

Sayıştay’ın Gazi Üniversitesi’nde yaptığı denetimler sonucunda ise üniversite döner sermayesinin zarar ettiği belirtildi. Yapılan denetimler sonucunda üniversite döner sermaye işletmesinin 2023’te toplam geliri 1 milyar 767 milyon 240 bin TL olurken, gideri ise 2 milyar 816 milyon 794 bin TL olarak kaydedildi. Buna göre döner sermaye işletmesinin toplam 1 milyar 49 milyon 554 bin TL zarar ettiği saptandı. Ayrıca üniversiteye tahsisli Hazine taşınmazlarının kiralanmasında rekabet ilkesinin sağlanmadan, ihalelere tek bir firmanın davet edildiği raporda yer aldı. Bunun yanı sıra üniversitenin bazı birimleri tarafından açılmış ve muhasebe sistemi içinde yer almayan başka banka hesaplarının olduğu da görüldü.

KİK’DEN İZİN ALINMADAN MİLYONLAR HARCANMIŞ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin de raporunda üniversitenin mülkiyetinde bulunan kantin, kafeterya oto yıkama gibi taşınmazlarının yasaya aykırı olarak pazarlık usulü ile ihale edildiği belirtildi. Bununla birlikte üniversitenin, “doğrudan temin ve pazarlık usulü” için belirlenen limitler kapsamında yapılan alımlarda yüzde 10 sınırın aşıldığı, ancak yasaya uygun olmayarak Kamu İhale Kurumu’ndan (KİK) izin alınmadığı belirtildi. Böylece üniversitenin yasaya aykırı olarak 21 milyon 466 bin TL’yi Kamu İhale Kurumu’ndan izin almadan harcadığı saptandı.

ÜNİVERSİTELERİN BOŞ KADROLARI

Raporlarda üniversitedeki boş akademik kadro sayıları dikkat çeken diğer tespitler oldu. Raporlara göre; Ankara Üniversitesi’nde toplam 5 bin 283 akademik kadronun bin 637’si, Hacettepe Üniversitesi’nin toplam 4 bin 975 kişilik akademik kadrosunun bin 323’ü ve Gazi Üniversitesi’nin 4 bin 370 kişilik akademik kadrosunun bin 208’inin boş olduğu kaydedildi.