Bandocu yarbaya "Din İşleri" görevi

TSK içerisindeki yönetmelik dışı dini girişimlere itiraz eden bando yarbay rütbesindeki subay, Din İşleri Şube Müdürlüğüne sürüldü.

Çağdaş Bayraktar

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bando yarbay rütbesinde görev yapan bir subay, ordu içinde dini vaaz veren bir cemaat yapılanması hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Başvrusunda "Menzil tarikatı ya da başka bir paralel yapı kapsamında davranılarak tarafıma karşı mobbing olarak hareket edildiğini düşünmekteyim. Konu ile gerekli disiplin incelemesinin yapılarak ismi geçen personeller hakkında gerekli idari işlemlerin yapılmasını arz ederim" ifadelerini kullanan subay, dilekçesi sonrası Şırnak'a isteği dışında tayin edilmişti.

Subayın bando takımından olduğu halde Şırnak 23. Tümen Komutanlığı Din İşleri Şube Müdürlüğüne Şube müdürü olarak atandığı ortaya çıktı. Cumhuriyet'e konuşan emekli asker Av. Cihan Arık yaşananlara tepki gösterdi. Yarbayın cemaat uzantılarını uyardığında ''Sen fıkıh bilmiyorsun, cahilsin' yanıtı aldığını belirten Av. Arık, "Takdir edileceği yerde cezalandırıldı. Yarbaya kendi alanıyla hiçbir alakası olmayan Din İşleri Şube Müdürlüğüne yollanarak 'Git fıkıh öğren' mi denilmek isteniyor?" dedi.  

‘TSK AYNI HATAYI KALDIRAMAZ’

TSK'nin cemaatlerin güç savaşında savaş alanına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Arık, sözlerine şöyle devam etti: "Geçmişte ordunun siyasallaşması 'Balkan Faciası' yaşanmasına neden oldu. Öyle ki yenilgi sonrası yüksek rütbeli subaylar harekete geçmiş ve 10 Ekim 1913 tarihinde “Askerlerin Siyasetle iştigâlini Men’eden Kanun 'un çıkarılmıştı. Aynı yaklaşımın ağır sonuçlarından birisini 15 Temmuz'da yaşadık. TSK böyle bir hatayı daha kaldıramaz, yanlıştan bir an önce dönülmeli."