AKP'li Fatih Belediyesi’ndeki usulsüzlükler Sayıştay denetimine takıldı: Öğrenci yurdunu otel olarak işletmişler!
Sayıştay'ın denetimine takılan AKP'li Fatih Belediyesi’nin, 25 yıl süreyle öğrenci yurdu olarak işletilmesi gereken binayı 'otel' olarak kullandığı ortaya çıktı.
Cengiz KaragözSayıştay, Fatih Belediyesi’nin 2015 yılında öğrenci yurdu yapılmak üzere 25 yıllığına verdiği yerin, turistik otel olarak kullanıldığını tespit etti. AKP Milletvekili Mustafa Demir’in, Fatih Belediye Başkanı olduğu dönemde verilen yer, “Burçkin Otel Süleymaniye” adıyla ruhsatsız turistik otel olarak işletiliyor. “Burçkin Turizm ve Otelcilik A.Ş.”nin sahibi, aynı zamanda AKP Adalar İlçe Yönetim Kurulu üyesi olan Selahattin Cem Burçkin.
İstanbul’un önemli tarihi simgelerinden biri olan Süleymaniye Camii’nin, 65 metre batısında bulunan Fatih Belediyesi’nin mülkiyetindeki yer, Sayıştay müfettişlerinin incelemesine takıldı. Sayıştay Başkanlığının Fatih Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporda, bir numaralı “Bulgu” başlığında şöyle deniyor:
“İdarece Öğrenci Yurt Binası Yapılması ve İşletilmesi Şartıyla Üst Hakkı Tesis Edilen Arsa Üzerine Yapılan Binanın Yüklenici Tarafından Turistik Otel Olarak İşletilmesi.”
Başlığın altında, Belediyeye ait arsa üzerine yurt binası inşa edilmesi ve inşa edilen yapının 25 yıl süreyle öğrenci yurdu olarak işletilmesi yönünde bir sözleşme yapıldığı belirtilerek, “İnşa edilen binanın yüklenici tarafından turistik otel olarak işletildiği görülmüştür” denildi.
“HAKSIZ KAZANÇ BELEDİYEYE DEVREDİLSİN”
Raporda Fatih Belediyesi ile yüklenici arasında 20 Ağustos 2015 tarihinde sözleşme imzalandığı, imzalanan sözleşmenin birinci maddesinde sözleşmenin konusunun; mülkiyeti Belediyeye ait arsa üzerinde yüklenici lehine 25 yıllık süreyle üst hakkı tesis edilmesi, söz konusu arsa üzerine yüklenici tarafından uygulama projesine ve şartnamelerine uygun olarak bir yurt binası yapılması, inşası tamamlanan binanın yüklenici tarafından 25 yıl boyunca öğrenci yurdu olarak işletilmesi ve 25 yıllık sürenin bitiminde üst hakkının sonlandırılarak yurt binasının Belediyeye devredilmesi olduğu belirtildi.
Belediye mallarının denetimi kapsamında yerinde yapılan incelemelerde, söz konusu binanın yüklenici tarafından “Burçkin Otel Süleymaniye” adıyla ruhsatsız bir şekilde turistik otel olarak işletildiğinin tespit edildiği belirtilen raporun, “Bulgu 1” ile ilgili kısmın sonuç bölümünde şöyle denildi:
“Mevzuat hükümleri ve işe ait sözleşmenin ilgili hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, yükleniciye ‘Öğrenci Yurt Binası’ olarak işletilmek üzere üst hakkı verilen arsa üzerine inşa edilen binanın turistik otel olarak işletilmesi nedeniyle, İdare tarafından binanın en kısa sürede tahliye ettirilerek işe ait sözleşmenin feshedilmesi ve yüklenicinin kesin teminatının gelir kaydedilmesi gerektiği, öte yandan; bahse konu binanın öğrenci yurdu olarak kullanılabilmesi için tadilat gerekiyorsa bu tadilata ilişkin giderlerin tahsilini ve yüklenicinin sözleşme konusu binayı otel olarak işletmesi sonucu elde ettiği haksız kazancın tespit edilerek tazminat olarak İdareye ödenmesini sağlamak amacıyla yargı yoluna başvurulması gerektiği değerlendirilmektedir.”
SÖZLEŞME MUSTAFA DEMİR ZAMANINDA İMZALANDI
Fatih Belediyesi’nin 2016 yılına ait faaliyet raporunun 287. Sayfasında konuyla ilgili şu bilgiye yer veriliyor:
“Süleymaniye Mahallesi 619 ada 20 parselde bulunan üst hakkı tesis edilerek inşaat işi (Öğrenci yurt binası) yaptırılması işletilmesi işi.”
Söz konusu sözleşmenin imzalandığı tarihte Fatih Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Demir’di. Mustafa Demir halen AKP Milletvekili ve AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.
DERNEKLERE BEDELSİZ TAHSİS
Hazine mülkiyetindeki bir taşınmazın da mülki idare amirin izni alınmadan ortak hizmet protokolü yapılarak bir dernekler federasyonuna tahsis edildiğinin altı çizilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan incelemede, Hazine mülkiyetinde olup irtifak hakkı Belediyeye ait olan Kasap İlyas Mah. 1145 ada 18 Nolu parsel üzerinde bulunan ve 16 bağımsız bölümden oluşan binanın bir dernekler federasyonuna sağlık, eğitim, kültür ve sanat alanında iş birliği ve ortak hizmet projesi yürütülmesi kapsamında bir protokol ile 10 yıl süreyle tahsis edildiği ancak tahsise esas olan ortak hizmet protokolünün Mülki İdare Amirinin izni alınmadan uygulandığı görülmüştür.
Öte yandan, kendisine tahsis yapılan kuruluşun tahsis protokolü gereği idareye ödemesi gereken kira tutarını da ödemediği tespit edilmiştir. Bu durumda; Belediyece Hazine ve Maliye Bakanlığından kira karşılığı irtifak hakkı elde edilen taşınmazın, tahsis yapılan kuruluşa bedelsiz olarak kullandırılması durumu ortaya çıkmaktadır."