‘Yolsuzluk var’ diyen artıyor
TESEV’in araştırması Türkiye’de yolsuzluk konusunda hassasiyetin arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 59 ile işsizlik. İkinci sırada ise yüzde 44 ile yolsuzluk yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 82’si Türkiye’de yolsuzluk yapıldığına inanıyor. 17-25 Aralık soruşturması sonrasında yapılan araştırmalarda bu oran daha düşük çıkmıştı.
Ali Açar/CumhuriyetTürkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) yolsuzluk konusundaki araştırması Türkiye’de yolsuzluğun boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. TESEV tarafından 1206 kişi ile yapılan yolsuzluk ve yolsuzlukla mücadele anketine göre katılımcıların yüzde 82’si Türkiye’de yolsuzluk yapıldığına inanıyor. Ankete katılanların yüzde 18’i ise yolsuzluk yapılmadığını belirtiyor. 17-25 Aralık soruşturması sonrasında çeşitli kurum ve kuruluşların yaptığı araştırmalarda bu oran daha düşük çıkmıştı. ABD merkezli araştırma şirketi Pew, 2007 ile 2014 yılının ilk çeyreği arasında Türkiye’de yaptığı araştırmada yolsuzluk yapıldığına inananların oranının yüzde 62 çıktığını açıklamıştı. Geçen yılın kasım ayında da TÜSİAD’ın kendi üyeleri arasında yaptığı ankette yüzde 46’lık bir kesimin önümüzdeki dönemde Türkiye’de yolsuzlukların daha da artacağı yönünde kaygısı olduğu ortaya çıkmıştı.
Önce işsizlik, sonra yolsuzluk: Türkiye’nin en önemli sorun yüzde 59 ile işsizlik. İkinci sırada ise yüzde 44 ile yolsuzluk yer alıyor. Bunları yüzde 7 ile çevre kirliliği takip ediyor.
İlk sıra polislerde: Araştırmaya göre kamu görevlileri arasında işin görülmesi için para veya hediye talebinde bulunanlar arasında ilk sırayı polisler alırken ikinci sırayı belediye memurları, üçüncü sırayı ise vergi memurları ile belediye meclis üyeleri paylaştı.
Benim memurum yapmıştır: Ankette “Sizce yolsuzluk devlet dairelerinde ne kadar yaygın” şeklindeki bir soruya katılımcıların yüzde 35’i çoğu memur yolsuzluk yapmıştır diye yanıt verirken yüzde 27’si az sayıda memur yolsuzluk yapmıştır, yüzde 15’i de neredeyse bütün memurlar yolsuzluk yapmış cevabını verdi. Yolsuzluk yapılmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 13 olarak göründü.
Kamuoyunu medya oluşturuyor: “Türkiye’de yolsuzlukla ilgili görüşlerinizi kimler şekillendiriyor” yönündeki soruya katılımcıların yüzde 71’i medya-basın kuruluşu yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 11’i görüşlerinin şekillenmesinde tanıdık ve akraba konuşmalarının etkili olduğunu söylerken yüzde 10’luk bir kesim kişisel deneyimlerine göre davrandığını belirtti.
10’luk dilim verileri
Yine araştırmada 10’luk dilim üzerinden yapılan verilerde ise yüzde 5.9’luk kesim yolsuzluk baskısı sonucu rüşvet verirken yüzde 2.6’lık bir kesim ise yolsuzluk baskısı olmadan rüşvet verdiğini belirtti.