"Türkiye'de basın özgürlüğü sorunu kabul edilemez"
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek, Türkiye'de yaşanan basın özgürlüğü sorunlarının kabul edilemez olduğunu söylerken, Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle de medyanın yaşadığı sorunların üstesinden gelmenin AB'ye girecek bir ülke için zorunlu olduğuna dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trAB Haber'e göre, Avrupa Komisyonu'nda düzenlenen Düşünce, İfade Özgürlüğü ve Medya, Batı Balkanlar -Türkiye konferansında konuşan AP Başkanı Jerzy Buzek, Türkiye'de özgür medya ile ilgili kaygılar olduğunu belirterek, "Hukuk devleti olamamanın sorunları var. Gazeteciler olmazsa özgür basın da olmaz. Mutlaka medya ve internet erişiminin özgür kalması gerekiyor. Bu alanda Türkiye'de yaşanan bu sorunlar kabul edilemez" dedi.
Buzek, Anayasanın dışında kurum ve süreçleri oluşturmanın gerekli olduğunu vurgulayarak, "İlk önce bağımsız yargının olması gerekiyor.Bu olmazsa demokrasi işlemez" şeklinde konuştu.
"Ekonomik baskı medya için önemli bir konu"
Söz konusu konferansta konuşan Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle ise, aday ülkelerde yorgunluk olduğunu hissettiğini belirterek, "İfade özgürlüğü, medya özgürlüğü bunlar AB'nin kuruluşunda yer alan değerlerdir. Doğru ve güvenilir bilgi olduğu zaman başarıya ulaşıyorsunuz. Bugün Batı Balkanlar ve Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda sorunlar var" ifadelerini kullandı.
"Medyaların yaşadığı bu sorunların üstesinden gelmek AB'ye girecek bir ülke için zorunludur. Basın ve medya özgürlüğü Kopenhag kriterleri arasında son derece öneme sahiptir" diyen Füle şöyle devam etti:
"Basına siyasetin karışması, ekonomik baskı ve şiddet bu üç noktada demokratik sisteme ve ortak değerlere saldırılar var. Burada baskılara karşı koyabilmek için sağlam mevzuat ve uygulamalar önemli. Mevzuat önemli ancak yeterli değil. Uygulamaya bakmak lazım. Ekonomik baskı medyaların karşı karşıya kaldığı önemli konulardan birisi."
"Türkiye'de gazeteciler terörist olarak algılanıyor"
RSF Genel Sekreteri Jean-François Julliard ise, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın hapiste tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Hala 2011'de bunları yaşamak kaygı verici" dedi.
Julliard, RSF'nin basın özgürlüğü sıralama raporunda Türkiye'nin 138'nci sırada olduğunu vurgulayarak, "Görüleceği üzere Türkiye'nin bu alanda çok ilerleme kaydetmesi lazım.
Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinde gazeteci olmak için çok cesur olmak gerekiyor. Bu anlamda ekonomik şiddet vs çok sorunlar bulunuyor" şeklinde konuştu. Julliard şöyle devam etti:
"Türkiye ile ilgili olarak yasalar çok kötü, terörle ilgili yasalar ve 301. madde. Yargının çok güvenlik odaklı olması, gazeteciler terörist olarak algılanıyor. Gazeteciler sürekli engelleniyor, internet sansürü akıl almaz."