Türkiye önemli bir yazarını kaybetti

Cumhuriyet Gazetesi yazarı, öykücü, romancı, araştırmacı ve mimar Demirtaş Ceyhun (75) bir süredir pnömoni (zatürre) tedavisi gördüğü Taksim’deki Alman Hastanesi’nde dün saat 15.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı, öykücü, romancı, araştırmacı ve mimar Demirtaş Ceyhun (75) yaklaşık bir aydır yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu. Ceyhun’un ölümünün ardından çok sayıda yazar ve dostu da hastaneye akın etti.Ceyhun’un cenazesi bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Aile Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Gazetemizde uzun yıllar köşe yazarlığı yapan Demirtaş Ceyhun 28 gün önce tatil için gittiği Bodrum’da ağırlaştı. Helikopter ile İstanbul Alman Hastanesi’ne getirilen Ceyhun, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yakınları üzücü haberi öğrenince hastaneye akın ederken eski Avrupa Parlamentosu üyesi, Alman Sosyal Demokrat Partisi üyesi oğlu Ozan Ceyhun, kızı Asya Ceyhun ve Demirtaş Ceyhun’un abisi Turan Ceyhun hastanede basın açıklaması yaptılar. Ozan Ceyhun “Kızkardeşimle birlikte babamın vefatını duymanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Gurur duyduğum bir babam var, kendisi yaşamı boyunca hep mücadele verdi, hiç kimseye, hiçbir şey için ödün vermedi. Ne paralar, ne yaldızlı laflar hiçbir şey onu ilgilendirmedi. Doğru bildiği şeyleri yaptı. 12 Mart’ta, 12 Eylül’de ben daha çocukken askerler babamı alıp götürdüler. Çocukluğum hep babamı aramakla geçti. Babam her seferinde bu ülke için bedeller ödedi, ama hiçbir zaman ilkelerinden vazgeçmedi. 75 yılı dolu dolu yaşadı, ben ve kız kardeşim onun çocukları olmaktan onur duyuyoruz. Böyle bir babanın çocukları olduğumuz icin dünyanın en şanslı insanlarıyız. Annem de eminim ki çok değerli bir eşe sahip olduğu için dünyanın en gururlu insanlarından biri” dedi.

Alman Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Dr. Tülin Erdem, Ceyhun’un yaklaşık 1 aydır yoğun bakım ünitesinde bulunduğunu anımsatarak “Ciddi bir akciğer enfeksiyonu ve buna bağlı solunum yetmezliği tedavisi görmekteydi. Fakat bir miktar iyileşme görmemize rağmen ikincil olarak bir enfeksiyon hastalığa çoklu organ yetmezliğine sebep olduğunu dan hastamızı kaybettik” dedi.

Gazetemiz yazarlarından Ataol Behramoğlu, Deniz Kavukçu, Turhan Günay, Sönmez Targan ile Ceyhun’un çok sayıda yazar arkadaşı ve dostları da hastaneye gelerek, aileye taziye dileklerini ilettiler.  

 

Demirtaş Ceyhun kimdir?

Yazar Demirtaş Ceyhun, 1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirdi.

Genelde toplumsal konuların irdelenmesine yönelen eserler veren Ceyhun'un ilk hikâyeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanmaya başlandı. Yazarlığının ilk döneminde kişisel sorunlar üzerine eserler veren Ceyhun'un konulara bakış açısı, cinsel ve ruhsal sorunlara getirdiği farklı yaklaşımlar dikkati çekti. Ancak yazarın günümüzde kitlelerce tanınması, daha sonraları çağdaş içeriği ağır basan, toplumsal gerçeklerin kökenlerine yönelen inceleme eserleri ile olmuştur.

Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı.

Yazarın ayrıca Horozlu Ayna isimli bir çocuk hikâye kitabı da bulunmaktadır. Demirtaş Ceyhun haftalık Aydınlık'ta köşe yazıları yazmaktaydı.