Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na anayasaya göre verilmesi gereken payları aktarılmadı

Eski İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi Müslim Sarı, “Parayı nakit yönetimi çerçevesinde istediği gibi kullanırlarsa bu Atatürk’ün vasiyetine aykırıdır” dedi.

cumhuriyet.com.tr

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk’ün Türkiye İş Bankası hisseleri üzerinden elde edilen kârdan Türk Tarih Kurumu’na (TTK) ve Türk Dil Kurumu’na (TDK) anayasaya göre verilmesi gereken payların, 20 Mart itibarıyla Hazine’ye devredildiğini açıkladı.

Durumu değerlendiren eski İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi, CHP PM üyesi Müslim Sarı, “Parayı nakit yönetimi çerçevesinde istediği gibi kullanırlarsa bu Atatürk’ün vasiyetine aykırıdır” dedi. 

TTK’nin ve TDK’nin en önemli gelirini, Atatürk’ün vasiyetine dayalı gelirler oluşturuyor. Atatürk’ün vasiyetnamesine göre, Türkiye İş Bankası sermaye hisselerinin Atatürk’e ait yüzde 28.09’una ilişkin kâr gelirlerinin yarısı, TTK ve TDK’ye ödeniyor. Anayasanın 134. maddesine göre de, TTK ve TDK için Atatürk’ün vasiyetnamesinde belirtilen mali gelirin, doğrudan kendilerine verilmesi gerekiyor. Ancak CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, Atatürk mirasından elde edilen 3.5 milyar liralık gelirin kurumlara değil Hazine’ye aktarıldığını iddia etti. İddiaya ilişkin konuşan Bakan Ersoy, gelirin Hazine’ye aktarımını doğrulayarak bu aktarımın “gelirlere el koyma” olarak algılanmaması gerektiğini savundu.

‘VASİYETE AYKIRI OLABİLİR’

Durumu değerlendiren eski İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi Müslim Sarı, “Atatürk’ün vasiyeti çok açık. Temettü gelirleri TTK ve TDK’ye faaliyetleri ile ilgili alanlarda kullanılmak üzere tahsis edilir. Dolayısıyla o paraların bu kurumların ukdesinde kullanılması gerekir. Anladığım kadarıyla şimdi bu paraları Hazine’de belirlenmiş bir hesaba aktaracaklar. Ardından bu hesaptan o kurumların belirlenmiş ihtiyaçları üzerine pay verecekler” dedi.

Durumu bir örnek üzerinden anlatan Sarı, “Temettü geliri 300 milyon liralık bir paraysa, bunu sadece kayıt olarak Hazine’de tutuyor ve 300 milyon olarak kuruma veriyorlarsa bir problem yok. Ama bunun yerine ‘Biz bu 300 milyonu Hazine’ye aktaralım, ihtiyaca göre kurumlara verelim’ gibi bir yaklaşım varsa bu vasiyete aykırıdır. Konuyla ilgili tartışmalara bakınca da ikinci ihtimal ağırlık kazanıyor” diye konuştu. Sarı, “Parayı nakit yönetimi çerçevesinde istediği gibi kullanırlarsa bu Atatürk’ün vasiyetine aykırıdır” dedi.