Tayfun Erdem'in eseri Berlin’de çalındı

Berlin’de yaşayan Cemal Reşit Rey’in öğrencisi besteci ve piyanist Tayfun Erdem’in 9 dakikalık "March of the Blue Butterflies" isimli eserini Berlin Filarmon'nin 12 çelisti seslendirdi.

cumhuriyet.com.tr

Viyana Filarmoni ve  Concertgebouworkest (Amsterdam) ile birlikte, dünyanın en önemli üç orkestrasından biri sayılan Berlin Filarmoni Orkestrası viyolonselcilerinden oluşan "12 Cellisten" (12 Viyolonselist), eserin ilk seslendirilişini, Almanya Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloß Bellevue'de 23 Ekim Çarşamba akşamı, Cumhurbaşkanı J.Gauck'un açış konuşmasını yaptığı ve 1963'de yapımı tamamlanan Filarmoni binasının açılışının 50.Yıl Kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konserde yaptı.
"12 Cellisten" bu konserde, Berlin'in üç ayrı dönemini temsilen üç bestecinin eserini seslendirdi. 19.Yüzyıl Berlin'ini temsilen Felix Mendelssohn, 20.Yüzyıl Berlin'ini temsilen, Berlin Müzik Yüksek Okulu'nun direktörlüğünü de yapmış olan, Almanya'nın önemli bestecilerinden Boris Blacher ve 21.Yüzyıl Berlin'ini temsilen de besteci ve piyanist Tayfun Erdem.
"March of the Blue Butterflies" isimli beste, "Kalan Müzik " tarafindan "Sessiz Bir Kelebeğin Rüyaları ve Dansları" ismiyle yayınlanan albümünde yer alıyor. Eser, parçaların çoğunda olduğu gibi, ağır MS (multiple sclerose) hastası sevgilisi Margit için bestelendi. Margit, tüm vücudu felç olmasına rağmen, pek az bulunur bir yaiama sevinci ile 24 yıldır hastalığa karşı direnmeyi sürdürüyor.
Tayfun Erdem
1975-80 yılları arasında, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eğitimi yanında, Cemal Reşit Rey'den aldığı piyano, armoni ve bestecilik dersleri sonrasında Amerika, Bloomington'daki Indiana Üniversitesi'nde, Şili'li besteci Juan Orrego-Salas ile  bestecilik ve P.Hindemith'in öğrencilerinden B.Heiden ile de kontrpuan çalışmalarını  sürdüren Erdem, 1982'den beri Berlin'de yaşıyor. Tayfun'un, önce Almanya'da yayınlanan 3 albümü, daha sonra Türkiye'de de "Kalan Müzik" tarafından yayınlandı. Erdem’in üç büyük tek tanrılı dinin kutsal kitaplarını bir araya getirerek oluşturduğu "EL-Worldopera" isimli eseri, Berlin'den sonra, 2009‘da soprano saksafon, bas klarnet, viyolonsel, piyano ve vokal yanında, geçen yıl kaybettiğimiz büyük aktör Müşfik Kenter'in anlatıcı olarak ve Kudsi Erguner'in de neyiyle katıldığı, İstanbul Kenter Tiyatrosu'ndaki iki konserle dinleyiciye sunulmuştu.