Spora yeni başlayanlar için ipuçları

Fitness yazarı İlşad Özkan, spora yeni başlayacaklar için ideal bir yol olduğunu belirterek, “Kardiyo çalışmalarında 4x4 adını verdiğimiz yöntem, yeni başlayanlar için son derece uygun. Bu yöntem sayesinde, kondisyonsuz birinin kanındaki enerji çabucak tükense bile kısa bir dinlenme sonrasında yine bir miktar çoğaldığından, bu şekilde bir döngüyle daha verimli çalışılabiliyor” diye konuştu.

cumhuriyet.com.tr

İlşad Özkan'ın, "Sen Bir Harikasın- Sağlıklı Yaşam ve İdeal Vücut İçin Bilimsel Fitness" adlı kitabı, kitapçılarda ve bodytr.com sitesinde yerini aldı. Fitness, aerobik, beslenme alanlarında, güncel bilimsel gelişmeler ışığında 105 konu başlığının yer aldığı kitapta Özkan, forma girmek isteyenler için anahtar ipuçlarını paylaştı. Spora yeni başlayacaklar için de ideal bir yol olduğunu söyleyen Özkan, "Spora başlamak isteyenler ilk haftalarda epey zorlanabilir çünkü kondisyonları düşüktür, kısa sürede yorulurlar. Ancak bilimsel temelli 4x4 yöntemimi uygulayanlar, bu durumun üstesinden kolaylıkla gelebilir" ifadelerini kullandı. Özkan, belli bir formül içerisinde, 4 dakika hareket edip 4 dakika dinlenme şeklinde özetlenebilecek bu yöntemle, kondisyonsuz birinin kanındaki enerji çabucak tükense bile kısa bir dinlenme sonrasında yine bir miktar çoğaldığından, daha verimli çalışabileceğine dikkat çekerek, “bu yöntem sayesinde spora yeni başlayanlar sporun tadını alacak, korkup vazgeçmeyecektir” dedi.

Fitness alanında doğru bilinen birçok yanlışa da dikkat çeken Özkan, örneğin göbek yağlarından kurtulmak için mekik çekmenin neredeyse hiçbir etkisi olmadığını belirterek, "Mekiğin göbek erittiği inancı, aslında 'gözümüzle düşünmemizden' kaynaklanan bir yanılgı. Oysa bacak veya sırt kasları, karın kaslarından çok daha büyüktür ve bunları kullanmak vücuda daha fazla enerji, yani kalori harcatıp, karın bölgenizdeki yağların daha çabuk yanmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

“Sen Bir Harikasın- Sağlıklı Yaşam ve İdeal Vücut İçin Bilimsel Fitness” adlı kitapta yer alan bazı konu başlıkları şöyle: “Vücutta ilk yağlanan bölgelerdeki yağlar neden en son yakılır? Neden göbek eritmek için mekik çekmek yerine sırt çalıştırılmalıdır? Antrenman süresini aşmak yağ yakmada neden ters etki gösterir? Günlük kalori ihtiyacınızı bulmada en doğru yöntem nedir? Pilates kasları neden uzatmaz? Serbest ağırlıklar neden daha fazla güçlendirir? Kas çalışırken nelere dikkat edilmeli? Bilimsel olarak mucize öğün nedir ve ne işe yarar? Spor salonu seçerken nelere dikkat edilmeli? Kalın kemikliler nasıl antrenman yapmalı? Sıkılaşmak diye bir şey hiç olması, neden mi? Uyurken nasıl daha fazla kalori harcarız?”