Kılıçdaroğlu’na yumruk atana 3 yıl istendi
Savcılık, Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasına ilişkin 36 kişi hakkında iddianame düzenledi; olayları ‘linç’ olarak değil, ‘protesto’ olarak niteledi...
Alican UludağÇubuk Cumhuriyet Basavcılığı, Şehit Piyade Sözleşmeli Er Yener Kırıkçı’nın 21 Nisan’da, Akkuzulu Mahallesi’nde, düzenlenen cenaze töreni sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasına ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Olaya ilişkin yalnızca 36 kişi hakkında dava açan başsavcılık, Kılıçdaroğlu’na yumrak atan ve linç girişiminde aktif rol oynayan Osman Sarıgün’e ise sadece 3 yıl 10 aya kadar hapis cezası istedi. İddianamede, Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleştirilen eylemler “linç girişimi” şeklinde değil, “protesto” olarak nitelendirildi. Kılıçdaroğlu’nun “önceden herhangi bir resmi bilgi vermediği ve son anda cenaze merasimine katıldığı” savunulan iddianamede, tören öncesinde olay çıkabileceğine dair herhangi bir ihbarın ya da istihbari bilginin bulunmadığı da öne sürüldü.
Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı Halil Demir tarafından hazırlanan 64 sayfalık iddianamede; Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP parti tüzel kişiliği “müşteki” olarak yer aldı. 36 şüpheli arasında yer alan Osman Sarıgün hakkında “kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama ve hakaret” suçlarından 3 yıl 10 aya kadar hapis cezası istendi. Cenaze törenine 12 bin kişinin katıldığı ifade edilen iddianamede, Kılıçdaroğlu’nun saat 13.17’de beraberindeki kişilerle tören alanına girişi ile birlikte vatandaşlar tarafından yuhalanmaya başlandığı, törene katılmasının protesto edildiği, bu sırada “Kahrolsun PKK”, “PKK dışarı”, “Senin yüzünden geliyor bu şehitler şerefsiz” gibi söylemlerle bulunulduğu kaydedildi. Namaz sonrası protestoların tekrar başladığı savunulan iddianamede, Kılıçdaroğlu’nun protokolden ayrı olarak, top arabasına doğru yürüdüğü kaydedildi.
İZDİHAM OLMUŞ!
Protestoların itişmelere neden olduğu, Kılıçdaroğlu’nun etrafındakilerle birlikte kalabalığın arasında kaldığı, çıkan arbedede şüpheli Osman Sarıgün’ün Kılıçaroğlu’nun yüzüne yumruk attığı anlatılan iddianamede, meydana gelen “izdiham” nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun mahalle içerisindeki mezarlık istikametinde bulunan ara yola girmek zorunda kaldığı ifade edildi. İddianamede, Kılıçdaroğlu’na eve girene kadar içinde bulunduğu grubun üzerine yürüyerek fiziki temasta bulunmak, yumruk atmaya çalışmak, elindeki seccade ile vurmak, toprak parçası atmak gibi suç oluşturacak eylemlerde bulunulduğu bildirildi.
‘YAKIN O EVİ’
Kılıçdaroğlu’nun eve girdiği esnada ise eve doğru pet şişe atan, sopa ve taş atmaya çalışan şüphelilerin olduğu belirtilen iddianamede, kalabalıktan bazılarının eve girmek istediği, olayların devamında toplanan kalabalığın Kılıçdaroğlu’na yönelik protestosunu sürdürdüğü, şüphelilerden birinin “Yakın o evi” diye bağırdığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun evden saat 15.10 sıralarında zırhlı araçla çıkarıldığı aktarılan iddianamede, evde geçirilen toplam sürenin 1 saat 20 dakika olduğu kaydedildi.
SADECE 135 KİŞİ GÖREVLİYDİ
Cenaze töreni için toplam 135 güvenlik personelinin görevli olduğu belirtilen idianamede, Ankara İl Jandarma Komutanlığı’nın gönderdiği yazıda, tören öncesinde Kılıçdaroğlu’na yönelik bir saldırı yapalacağı/hazırlığında bulunulduğu yönünde herhangi bir istihbari bilginin Jandarma, Emniyet ve MİT birimlerinden alınmadığının bildirildiği ifade edildi. İddianamede, olay sonrası yapılan araştırmalarda saldırı hazırlığı yapıldığı yönünde herhangi bir somut delilin tespit edilemediği kaydedildi
‘YARALAMA KASTI İLE HAREKET ETTİLER’
Şüphelilerin bir suç işleme kararının icrası kapsamında değil, cenaze merasimine iştirak etmek amacıyla toplandıkları öne sürülen iddianamede, Kılıçdaroğlu’nun tören alanına gelmesiyle başlayan protestoların sonrasında suç oluşturan eylemlere dönüştüğü kaydedildi. İddianamede, şüphelilerin “yaralama kastı ile hareket ettikleri” ifade edildi.