Direnişçiye gaz, AKP'liye bedava metrobüs

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim direnişine karşı düzenlediği mitinglerin ikincisini İstanbul'da Kazlıçeşme'de gerçekleştirildi. İstanbul'un çeşitli semtlerinden ve çevre illerinden partililer ücretsiz taşındı.

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın organizasyonunu üstlendiği “Büyük Oyunu Bozmaya, Haydi, Tarih Yazmaya” sloganıyla düzenlenen miting için belediyelerin her türlü olanağı ve araçları, AKP mitingi için seferber edildi.

AKP’nin Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’n da yapttığı “Milli iradeye saygı mitingi” için kamuya ve belediyelere ait araçları kullanması yurttaşların büyük tepkisini çekti. Kazlıçeşme istikametine giden araçlara “geçiş üstünlüğü” sağlandı, birçok İETT otobüsü ve motor alana gelmek isteyenlere tahsis edildi. Taksim’e giden bütün metrolar kapatılıp, Kadıköy’den Kabataş ve Eminönü vapur seferleri iptal edilirken, mitinge gidecek olan AKP’liler için özel vapur ve otobüs seferleri düzenlendi. Metrobüs seferleri ise miting nedeniyle turnikeler açılarak partilelere ücretsiz tahsis edildi.

Kazlıçeşme için ulaşımda kolaylık

AKP’nin Kazlıçeşme mitingine katılacaklar için Cevizlibağ metrobüs durağından miting alanına otobüs seferi düzenlendi. Anadolu Yakası’ndaki ilçelerden Üsküdar ve Kadıköy İskelelerine otobüs seferleri yapılırken, Üsküdar ve Kadıköy İskelelerinden de Eminönü İskelesine vapur seferleri düzenlendi. Eminönü’ndeki Üsküdar ve Kadıköy İskeleleri önünden miting alanına sürekli sefer yapan yapan otobüsler görevlendirildi. Deniz otobüsleri ile Yenikapı’ya gelenler ise otobüsler ile miting alanına götürüldü. Zeyport Limanı’na gelenlerin de miting alanına transferleri sağlandı. Tuzla ve Pendik’ten Haydarpaşa’ya saat tren kaldırıldı. Haydarpaşa’dan ise miting alanına vapur seferi düzenlendi. Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Bostancı Beykoz, Üsküdar, Kadıköy iskelelerinden Zeyport ve Yenikapı iskelelerine deniz otobüsü ve yolcu tekneleleri hareket etti.

TEM Otoyolu üzerinde öğle saatlerinde partililere Kazlıçeşme’ye taşımak için toplanan 40 belediye otobüsü, trafiğe aksattı.

AKP ilçe merkezlerinden miting alanına gidiş-dönüş için otobüsler kaldırıldı. Anadolu Yakası’ndan Kazlıçeşme’ye giden araçlardan AKP bayrakları sallanırken, Boğaziçi Köprüsü üzerinde yurttaşlar arabalarından Atatürk bayrakları sallayıp, korna çalarak mitinge giden araçlara tepki gösterdiler.

Miting için yollar kapatıldı

Miting için 08.30’dan itibaren Onuncuyıl Caddesi, Zeytinburnu Varyantdan Zeytinburnu’na giriş, Taşhanlar Varyantdan Zeytinburnu Abay Caddesi girişleri, Abay Caddesi ve Zakir Başı Sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi önü, Balıklı Rum Hastanesi önü, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi) trafiğe kapatıldı.

Yurttaşlar tepkili

Anadolu yakasında Kozyatağı Kozi Alışveriş Merkezi önünde Taksim’e müdahaleyi protesto eden yurttaşlar, AKP’lileri miting alanına taşıyan belediye otobüslerini, araçlarını yollarda durdurarak engelledi. Eylemi gerçekleştiren yurttaşlar “Belediye otobüsleri ile parti propagandası olmaz” şeklinde sloganlar attılar.

Sosyal medyadan tepki

AKP’nin Kazlıçeşme mitingi için kamuya ve belediyelere ait araçları kullanması yurttaşların büyük tepkisini çekti. Yurttaşlar kapatılan metrolar ve iptal edilen vapur seferleri ile seyehat haklarının engellenmesine ve ulaşımda ayrımcılık yapılmasına sosyal medya üzerinden de tepki gösterdi.

Yurttaşlar seyehat haklarının engellenmesine ve ulaşımda ayrımcılık yapılmasına sosyal medya üzerinden de tepki gösterdi. Yurttaşlar, Twitter’da paylaştıkları mesajlarda “Madem bizim için seferler iptalken diğer yüzde 50 için ek seferler var. O zaman bizden vergi almayın. Hizmet yoksa vergi de yok”, “Taksim’i engellemek için vapurları, metroları iptal eden AKP, Kazlıçeşme için otobüsler, vapurlar kaldırıyor. Bu mu ileri demokrasi?”,“SMS’lerle çağrılanlar için metroyu sabaha dek çalıştıranlar, özgürce Taksim’e gidenleri önlemek için seferleri iptal etti. Ulaşım hakkımızı engelliyorlar”, “Bizim cebimizden alınan otobüsler ile AKP’liler taşınıyor bize gelince ulaşım kapalı” dediler.

Twitter'dan açıklama

İBB Twitter hesabında yaptığı açıklamada ise ücretsiz ulaşım iddiasını yalanladı.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

Toplu taşıma araçları (İETT Otobüsleri, ÖHO, Metro, Vapur) bugün sadece Sınav Belgesi'ni göstererek LYS'ye giren adayları ücretsiz taşıdı.

İstanbul'daki toplu taşıma araçlarında, bugün (sınav dışında) herhangi bir ÜCRETSİZ taşıma sözkonusu değildir.

Kazlıçeşme'deki miting alanına yolcu taşıyan otobüsler, bedeli mukabilinde İETT'den kiralanmıştır. Bedelsiz taşıma sözkonusu değildir.

Miting için, 3 Şehir Hatları Vapuru da yine bedeli mukabilinde kiralanmıştır. Bedelsiz tahsis sözkonusu değildir.