Denizleri kurtarmak için tekne sayısı azaltılıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balık varlığını kurtaracak projeyi hayata geçiriyor. Denizlerde avlanan 20 binin üzerindeki tekne sayısının azaltılmasını hedefleyen Bakanlık, balıkçılardan gelen talep üzerine 2012 destekleme programına dahil edilen uygulamayla, sektörden ayrılmak isteyen tekne sahiplerini destekleyecek.
cumhuriyet.com.trGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre balık varlığını kurtaracak proje hayata geçiriyor. Uygulama Türkiye'deki avlanma kapasitesinin yüzde 90'ına sahip olan 12 metre ve üzerindeki tekne sahiplerini kapsıyor.
Balıkçılığı bırakmak isteyen tekne sahipleri, gemi boyuna göre bakanlıktan destekleme alacak. İlk defa hayata geçecek uygulama ile 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerinin yüzde 5 azaltılması hedefleniyor. Toplam av miktarının yüzde 10'una sahip 12 metrenin altındaki gemiler ise uygulamanın dışında tutuluyor.
Av miktarı aynı kalmasına rağmen 2002 yılına kadar sürekli artış gösteren tekne sayısı, denizlerdeki balık varlığını tehlikeye atıyor. Aşırı tekne sayısı sektörde faaliyet gösteren balıkçıları da olumsuz etkiliyor. Denizlerde aşırı avlanmanın önüne geçmek isteyen Bakanlık, balıkçılığı bırakmayan isteyen teknesi sahiplerine mağdur olmadan sektörden ayrılma imkanı sunuyor. Balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine de olumlu yansıyacak proje, balıkçılık yapmaya devam eden tekne sahiplerinin de ekonomik olarak rahatlamasına yardımcı olacak. Aynı zamanda sürdürülebilir avcılığın sağlanmasına yönelik bir adım olarak değerlendirilen uygulama ile av ile av gücü arasındaki dengenin kurulmasına katkı sağlanacak. Bu sayede denizlerdeki balık varlığı da korunmuş olacak.
Kendi istekleri ile desteklemeden faydalanarak gemilerini avcılıktan çıkaracak gemi sahipleri, geminin tüm haklarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devredecek. Bakanlık bu gemileri çeşitli amaçlarla kullanmayı planlıyor. Gemilerin bir kısmını su ürünleri araştırma kuruluşlarına veya üniversitelere vermeyi planlayan bakanlık, bir kısmını da TİKA aracılığıyla Afrika ülkelerinden bazılarına yardım amaçlı verecek. Kullanılamaz durumda olan gemileri ise Makine Kimya Endüstri Kurumu tarafından hurda olarak değerlendirilecek. Uygulama sonuçlarına göre, projenin sonraki yıllarda da devam ettirilmesi planlanıyor.