Ayasofya'nın müze işletmecisi şirketin sözleşmesi sürüyor
Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın müze statüsünü değiştirerek, ibadet yolunu açmasını ardından, müzeyken Ayasofya’nın işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirketi SICPA'nın, sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin olduğu ortaya çıktı. Satılan biletlerle 400 milyon lirayı aşan gişe geliri sağlayan Ayasofya’nın işletmecisinin durumunun ne olacağı merak uyandırdı.
cumhuriyet.com.trMüzeyken Ayasofya’nın işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirketi SICPA’nın sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin bulunduğunu bulunduğu ortaya çıktı.
Dünya’dan Kerim Ülker’in haberine göre Ayasofya’ya yabancı turistlerin giriş ücreti geçtiğimiz aylarda yapılan zamla 100 TL’ye çıktı.
Müzenin yıllık cirosunun bu zam sonrasında 400 milyon TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyordu. 2018 yılında Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki 54 müze ve ören yerinin 9 yıl boyunca işletmesi için yapılan ihaleyi 3.9 milyar dolarlık teklifle İsviçreli SICPA şirketi kazanmıştı. Erdoğan’ın eski danışmanı, işadamı Cüneyd Zapsu’nun şirketlerinde yöneticilik yapan Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu, SICPA’nın Türkiye’de kurduğu SICPA Turkey adlı şirketi satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu.
Ekonomist Cem Başlevent, Twitter’da yaptığı değerlendirmede, devletin sözleşme süresinden önce kapanan Atatürk Havalimanı gibi Ayasofya'da da tazminat ödeyeceği yorumunda bulundu.
KÖPRÜLERDEN DAHA ÇOK GELİR SAĞLIYOR
Her yıl İstanbul’daki boğaz köprülerinden Türkiye 300- 400 milyon lira arasında gelir elde ediyor. Ayasofya’dan ise daha fazla. Satılan biletlerle 400 milyon lirayı aşan gişe geliri sağlayan Ayasofya’nın boşluğu nasıl dolacak? İhaleyi kazanan İsviçreli SICPA’nın 7 yıla yayılan kayıpları için tekrar masaya mı oturulacak?