Konya’nın eşsiz lezzeti batırık tarifi...
Konya mutfağı, Türk mutfağının zenginliklerinden biridir ve yöresel lezzetlerle doludur. Peki, Konya’nın eşsiz lezzeti batırık tarifi...
cumhuriyet.com.trHem görünümüyle hem de tadıyla sofraları şenlendiren bu lezzeti evde kolayca hazırlamak mümkün. İşte, Konya'nın eşsiz lezzeti batırık tarifinin detayları...
MALZEMELER
- 3 çay bardağı ince bulgur
- 3 olgun domates
- 1 büyük baş kuru soğan
- 250-500 gr kadar çiğ yerfıstığı
- 1 su bardağı çiğ susam (yerli)
- ½ demet maydanoz
- 3-4 sap taze nane
- 3-4 yeşilbiber
- 2 salatalık
- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
- 1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yeteri kadar limon suyu
- Tuz
Üzerine
- İnce doğranmış marul
- Haşlanmış ve ince doğranmış bağ yaprağı
- Haşlanmış ve ince doğranmış lahana yaprağı
BATIRIK NASIL YAPILIR?
İnce bulguru tepsiye koyun. Domatesle soğanı incecik kıyın. Bulgurun üzerine koyun. Karıştırıp bir kenarda bekletin.
Yerfıstığını kısık ateşte çevire çevire, karartmadan kavurun. Ayrı bir yerde susamı devamlı çevirerek kısık ateşte az kavurun. Bu ikisini havanda döverek (veya blendırda çekerek) macun haline getirin.
Daha sonra maydanoz, nane, sivri biber ve salatalığı incecik çinterek doğrayın. Salçaları, kuru naneyi ilave edin ve elinizde karıştırın.
Kenarda duran yerfıstığı-susam macununu ilave edin. Biraz daha yoğurun. En son, doğradığınız yeşillikleri, biberi, salatalığı ilave edin. Tekrar karıştırın. Arzunuza göre tuzunu limonunu katın.
Önce sıkım sıkım köfteler yapın. Marul yapraklarının arasına koyarak yiyin. Daha sonra geri kalanını buz gibi soğuk su ile sulandırın. Limonunu, tuzunu tekrar ayarlayın, buz ilave edin.
Tepsiyle sofraya getirin ve üzerini incecik doğranmış marul, bağ yaprağı veya lahana ile süsleyin. Yanında turşu veya taze süs biberi ile ikram edebilirsiniz.