Temizlik ürünleri velilerden istendi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullara gönderdiği yeni talimat okullara yeterli ödeneğin gönderilmediğini ortaya çıkardı. Bakanlığa bağlı okulöncesi ve ilköğretim kurumları yönetimlerince velilerin “katkı payı” ödemesi zorunlu tutuldu.

Aytunç Ürkmez

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 14 Ekim 2023’te yaptığı “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle okulöncesi eğitimde “kayıt parasını” yasallaştırmıştı. Bakanlık söz konusu değişiklikte okullarca velilerden çocukların okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim izlencesinin uygulanmasını desteklemek amacıyla “katkı payı” alınmaya başlanmıştı. Söz konusu bu değişiklik, 2024-2025 eğitim-öğretimin başlamasıyla velilere artan okul masraflarının yanında yeni bir ekonomik zorluk oldu.

2 BİN 500 TL KATKI PAYI ÜCRETİ

Elde edilen bilgilere göre; Bartın’da MEB’e bağlı okulöncesi ve ilkokul kurumlarına bakanlıkça yeni bir talimat gönderildi. Söz konusu talimat kapsamında öğrencisini okula kayıt yaptıran velilere sözleşme imzalatılması istendi. Talimat kapsamında velilerden 2 bin 500 TL ücretinde katkı payı istendi. Sözleşme kapsamında; velilerden her ayın 15’ini takip eden ilk 3 iş günü içinde ödeme yapmaları, eylül ve yarıyıl tatilinde katkı payını tam yatırmaları istendi. Sözleşmede söz konusu durum hakkında okul ile veli arasında uyuşmazlık çıktığı takdirde velinin mahkemeye verileceği de belirtildi.

KARTON VE BARDAĞA KADAR ÖĞRENCİLERDEN İSTENDİ

Bu sözleşmenin yanı sıra velilere yeni okul döneminde alınması gereken gereçlerin yazılı olduğu bir liste de verildi. Söz konusu listede okula alınması gereken temizlik gereçleri de yer aldı. Bu kapsamda velilerden 12’li rulo havlu, 5 adet ıslak mendil, 5 paket Z peçete, 5 adet büyük bot çöp poşeti, 3 adet ortay boy çöp poşeti, 2 adet küçük boy çöp poşeti ve 50’li karton tabak ve bardak alınması istendi.

‘BAKANLIKTAN ÖDENEK GELMİYOR’

Söz konusu duruma velilerinde tepki gösterdiği belirtiliyor. Okul yönetimlerinin ise gelen tepkilere karşı; “Bakanlıktan ödenek gelmiyor. Kendi başınızın çaresine bakın diyorlar. Biz de sizden istemek zorundayız, yoksa sorunu çözemeyiz” yanıtını verdiği ileri sürüldü.