Türkiye'de domuz gribine karşı bilinçli
Türkiye'de yapılan bir araştırma, domuz gribine karşı bir bilincin oluştuğunu ve hastalıktan haberdar olanların 4'te 3'ünden fazlasının domuz gribinden korunmak için aşı yaptırmak istediğini ortaya koydu.
Tüketici ve medya araştırmaları yapan Nielsen şirketince, domuz gribine ilişkin 18 yaş ve üzeri Türkiye kent genelini temsil eden bin 224 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı.
Araştırma, Türkiye'de domuz gribine ilişkin bir bilincin oluştuğunu ortaya koyarken, ''Şu anda mevcut olan, dünyada ilk kez Meksika ve ABD'de ortaya çıkan ve daha sonra pek çok ülkeye yayılmış olan salgın hastalık nedir?'' sorusuna tüketicilerin yüzde 81'i ''Domuz gribi'', yüzde 4'ü ise ''H1N1 virüsü'' cevabını herhangi bir hatırlatma yapılmadan veriyor.
''Domuz gribini duyup duymadığı'' sorusuna karşılık olarak, domuz gribi bilinme oranı tüm tüketiciler arasında yüzde 91'e yükseliyor.
Domuz gribine ilişkin bilinci artıran en önemli unsurun televizyon haberleri olduğunu ortaya koyan araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 93'ü televizyon haberlerinden, yüzde 40'ı gazetelerden, yüzde 21'i yakınlarından, yüzde 17'si ise internetten bilgi edindiğini belirtiyor.
Araştırma, yüzde 8 ile radyo ve yüzde 7 ile televizyonlardaki bilgilendirme kampanyasının etkilerinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Domuz gribini bilenlerin yüzde 14'ünün hastalığın nasıl bulaştığını bilmediğini ortaya koyan araştırmadaki diğer sonuçlar şöyle:
''Domuz gribini bilenlerin yüzde 86'sı bulaşma yollarını da biliyor. Tüketiciler çoğunlukla birden fazla bulaşma yolu sayabiliyor. En çok belirtilen bulaşma yolu, yüzde 72 ile 'domuz gribi kapmış insandan solunum yoluyla bulaşması'. 'Domuz gribi kapmış insanla temas' ise domuz gribini bilenlerin yarısı tarafından bulaşma yolları arasında sayılıyor. Yüzde 31'lik kesim ise 'hastalığın, virüsün bulaştığı bir yere dokunarak bulaştığını' söylüyor. 'Domuz ile temas' yüzde 16 ve 'domuz eti tüketimi' yüzde 11 ile diğer bulaşma yolları olarak biliniyor.''
Hastalığı bilenlere korunma yolları sorulduğunda ise yüzde 59'u, ''hijyen/ellerin sabun ya da alkol içerikli kimyasallarla yıkanması'' cevabını veriyor.
Hastalığı bilenlerin yüzde 36'sı, hastalıktan korunmak için ''virüsün salgın olduğu ülkelere seyahat etmemek'', yüzde 32'si de ''solunum maskeleri takmak'' gerektiğini ifade ediyor.
Hastalığı bilenlerin 4'te biri ise korunma yolu olarak grip aşısını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 11'i, korunma yolları arasında sağlıklı beslenmenin bulunduğunu belirtiyor.
Araştırma, halkın domuz gribini ciddi ve ölümcül bir hastalık olarak gördüğünü ve bu hastalığın kentli halkı korkuttuğunu gösteriyor.
Hastalığı bilen Türk tüketicilerin yüzde 92'si hastalığı tehlikeli ve ciddi, yüzde 89'u ise ölümcül bir hastalık olarak görüyor ancak aynı zamanda bu hastalığın önlenebilir olduğunu düşünüyor.
Hastalığı bilenlerin yüzde 72'si bu hastalığa yakalanmaktan korkuyor, ama yüzde 50'lik bir kesim de ''Türkiye'de domuz gribi olduğunu düşünmediğini'' ifade ediyor.
Kentli halk aşıya sıcak bakıyor
Araştırma sonuçlarına göre, hastalığı bilenlerin 4'te 3'ünden fazlası (yüzde 77), domuz gribinden korunmak için aşı yaptırmak istiyor. Bu oran Marmara, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine kıyasla daha yüksek.
Aşı yaptırmayı düşünmediğini söyleyen yüzde 11'lik kesim ise sebep olarak ''gerek görmediğini, Türkiye'de domuz gribi olmadığını, kendisine bulaşacağını düşünmediğini, aşıyla korunmaya inanmadığını, aşılara güvenmediğini veya aşı olmaktan korktuğunu'' belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması