4+4+4 ne getirecek? 1
Sil baştan şekillenen sistem, okulların açılmasına sayılı günler kala SOS veriyor.
• Okula başlama yaşı ‘kısmen 5’:
Yasa ile okula başlama yaşı 60 ay yani 5 yaş olarak belirlendi. Ancak daha sonra MEB genelgesi ile 66 ay yani 5 buçuk yaşa çıkarıldı. 60-66 ay grubundaki öğrencilerin okula başlaması veli isteğine bırakıldı. Ancak 66 aylık çocuklar e-okul sistemi üzerinden ikamet adreslerine en yakın okullara kaydedildi.
• İHO’lara adres sınırlaması yok:
Ülke genelinde açılan 673 imam hatip ortaokulu için, temel öğretim ilkokul ve ortaokullarına tanınmayan “adresten bağımsız kayıt” ayrıcalığı tanındı. 5. sınıfa geçecek çocuğunu imam hatip ortaokuluna göndermek isteyen velinin kayıt olması için bireysel başvuruda bulunması yeterli kılındı. İlkokul öğrencileri ise adreslerine en yakın okula otomatik olarak kaydedildi. Buna karşın imam hatip ortaokullarına kayıt yaklaşık 75 bin ile sınırlı kaldı. İmam hatip ortaokullarında kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrı ayrı düzenleneceği açıklandı.
• İHO’lara hafızlık ayrıcalığı:
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yapılan düzenlemelerle, imam hatip ortaokullarına bir de hafızlık ayarı verildi. İmam hatip ortaokuluna kayıt olup, Kuran kurslarından hafızlık eğitimi aldığını belgeleyen öğrenciye bir yıl kayıt erteleme hakkı tanındı.
• Yasada Kuran dersi:
Kuranıkerim ve Hz. Peygamber’in Hayatı derslerinin, ortaokullarda seçmeli olarak okutulması sağlandı. Buna İslamiyet, Musevilik, Alevilik, Hıristiyanlık gibi konuların da anlatılabileceği Temel Dini Bilgiler dersi de eklendi. Bu 3 seçmeli ders haftada 2 saat verilecek. Öğrenci isterse üçünü birden alabilecek. Ayrıca Yaşayan Diller seçmeli dersinde Kürtçe de öğretilecek. Arapçanın öğretileceği seçmeli ders de 2 saat olacak. Seçmeli dersler ile birlikte zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin de alınması durumunda ortaokul öğrencisi haftada 10 saat dini içerikli derse girecek. Kız öğrenciler sadece Kuranıkerim, Hz. Peygamber’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerine türbanla girebilecek.
• Okul binaları ayrıldı:
İlköğretim kurumları, ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kuruldu. Ancak imkân ve şartların elvermediği yerlerde, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilme esnekliği getirildi. İlkokul ve ortaokulun bir arada olacağı kurumlarda okul giriş kapılarının ve bahçelerinin yeniden düzenleneceği belirtildi.
• İkili eğitim de yeniden:
Bu yıla kadar tamgün eğitimi artırmaya çalışan MEB, 4+4+4 sistemi ile sabahçı öğlenci sistemi, yani ikili eğitimi artıracak. Çünkü okula başlama yaşının geri çekilmesi ile öğrenci sayısı artacak. İlkokul ve ortaokul binalarının birbirinden ayrılamaması durumunda sayısı artan öğrenciler bir binada eğitim almaya devam edecek.
• Haftada 37 saat:
Talim ve Terbiye Kurulu’nun yeniden düzenlediği ilkokul ve ortaokul haftalık ders saati çizelgesine göre ortaokullar haftada 37, ilkokullar ise haftada 30 saat derse girecek. İkili eğitim yapılan kurumlarda, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ders saatleri çakışacak. Ortaokul öğrencisi derse sabah saat 06.00’da başlasa bile, ilkokul öğrencisi gece saat 22.00’den önce okuldan çıkamayacak.
Eğitimde kaos büyük
4+4+4 yasası ile sil baştan şekillenen yeni eğitim sistemi, ilkokul 1. sınıfların uyum eğitimine alınacağı 10 Eylül’de fiilen uygulanmaya başlanacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) genelgeleri, yönetmelik değişiklikleri, haftalık ders saati çizelgeleri dışında, sisteme ilişkin somut bir veri bulunmuyor. Hesaplamalar, tahminler, tartışmalar öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin kaygısını artırıyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala “Kaç okul ikili eğitime geçecek, sınıflar kaç kişi olacak, okullar ve sınıflar 5-5 buçuk yaşındaki öğrencilere uygun olarak düzenlenecek mi, ders saatlerinin arttırılması çocukları uykusuz bırakacak mı?” gibi çok sayıda soru hâlâ yanıt bekliyor. Sendikalar, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar yeni sistemi istemiyor ya da ertelenmesini talep ediyor.
İHO’lar yeniden açıldı
İlköğretim, “dört yıl ve zorunlu ilkokul” ile “dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan” oluşmak üzere ikiye bölündü. İlköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından (İHO) oluştu. 28 Şubat sürecinde kapatılan imam hatiplerin orta kısmı yeniden açılırdı, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim fiilen ve hukuken sona erdi.
Bazı bölgelerde sorunlar çıkabilir
İstanbul’da, okulların dönüştürülmesi sonucunda, yeni öğretim yılında 1245 ilkokul, 1200 ortaokul ve 85 imam hatip ortaokulu, öğrencilerini bekliyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, çok göç alan bazı bölgelerde sorunlar yaşanabileceğini, 10-12 ilçede ikili öğretim oranının geçen yılın üstüne çıkabileceğini söyledi.
Muammer Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, 1. sınıfa başlayacak öğrenci sayısı kesin olarak 10 Eylül’en sonra belli olacak. Şu anda 1. sınıfta otomatik kayıtlı öğrenci sayısı toplam 373 bin. Ancak bunun 114 bini 60-66 aylık arasındaki çocuklar. Bu çocukların okula başlayıp başlamamaları veli kararına bağlı olduğu için kaçının geleceği henüz belli değil. Yani yoğunluk, 60-66 aylık çocukların gelip gelmeyeceğine bağlı. Bu çocukların çoğu okula başlarsa sınıflar çok kalabalık olacak. Geçen yıl ilkokula başlayan çocuk sayısı ise 222 bin. İstanbul’daki okullarda, yeni öğretim yılında 4905 yeni dersliğin açılacağını vurgulayan Yıldız, yaklaşık 20 bin öğrencinin de özel okullara gideceğini hatırlattı. İlkesel olarak tekli öğretimi esas aldıklarını vurgulayan Yıldız, “Çok göç alan belli bölgeler bizi zorlayacak. 10-12 ilçede ikili öğretim oranı geçen senenin üzerine çıkabilir. İkili öğretim yapılan okullarda dersler 7.30’da başlayacak” dedi.
İHO’ların sayısının az olması nedeniyle “adrese kayıt” sistemi gibi kayıt alınmadığını, her ilçede seçenekli yapıldığını belirten Yıldız, bazı bölgelerde de öğrenci potansiyelini kaldıracak şekilde serbest bırakıldığını, yani öğrencinin hangi imam hatip ortaokulunu isterse ona kayıt yaptırabildiğini söyledi.
Ailelerin büyük bir çoğunluğu 66 aylık çocuklarını okula yollamak istemiyor
Kobay olmasınlar
Anne-babaların çoğu, 66 aylık çocuğunu okula yollamak istemiyor. Aileler, çocuklarının, olumsuz etkileneceği baştan belli olan bir sürece dahil edilmesine ve kobay olarak kullanılmasına karşılar.
Gündem Çocuk Derneği’nce yapılan açıklamada, “66 aylık çocuk okulöncesi eğitim dönemindedir. Okulöncesi eğitimde müfredat olmaz, üniteler olmaz, etkinlikler ve program olur. Bolca oyun olur’’ denildi.
Gündem Çocuk, 4+4+4 ile ilgili şu soruları soruyor:
• 4+4+4 için yeterli derecede eğitim ortamı var mı? Okullaşma oranı yeterli mi?
• Çocukların fiziksel güvenliklerine cevap verecek tedbirler alınabilecek mi?
• Okulların genel olarak ve sınıfların fiziksel donanımları çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına cevap verecek mi?
• Eğitimci formasyonu yeterli mi? İlkokul 1. sınıf yani okulöncesi çocukların gelişimini destekleyecek eğitimciler kim olacak? Eğitim fakültelerinde çok farklı formasyonla yetişen sınıf öğretmenleri mi? Yoksa okulöncesi öğretmenleri mi?
• Özel eğitim kurumları yararlanarak, okullarının bu uygulamaya hazır olduğunu vurgulayan reklamlarla kendilerine rant çıkarmaktalar mı? Devlet ve özel okul ayrımı eğitimde eşitsizliğin desteklenmesine neden olur mu?
Gündem Çocuk yetkilileri, yeni eğitim sisteminin uygulanmasıyla çocukların davranışsal, duygusal ve öğrenmeye yönelik sorunlarının artabileceğine dikkat çekiyorlar. Eğitim ortamlarında fiziksel yapı ve donanım eksikliklerine bağlı kazalar daha sık görülecek, çocuk ölümlerinde artış olma olasılığı da artacak.
Gerek alt yapı gerekse öğretmen formasyonlarındaki yetersizlikler nedeniyle öğretmen performansları daha da düşecek, kaliteli eğitim yönünden değerlendirme yapılmayacak.
Öğrenci performansını etkileyecek eşitsizlikler oluşacak. Örneğin anadili Türkçe olmayan çocuklar okuma-yazmaya yönelik hazır bulunuşluk düzeyleri yetersiz olarak ilkokula başlayacaklar. Sistem, erken çocukluk eğitiminin zorunlu tutmadığı için fırsat eşitsizliği ve ayrımcılık artacak.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev