Başbakan Erdoğan, Pekin'e geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan THY'ye ait özel uçakla Pekin'e geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Pekin Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve büyükelçilik görevlileri karşıladı. Başbakan Erdoğan'la eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın yanı sıra çok sayıda iş adamı ve gazeteci de Pekin'e geldi.
Çin basını bu ziyareti çok önemli bir dönüm noktası olarak görüyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 günlük Çin ziyaretini yorumlayan Çin basını, bu ziyaretin çok önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkati çekiyor.
Doğu gazetesinde yer alan yorumda, "Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından hakiki manada 'balayı dönemi'ne girildiğinin göstergesi olduğu" ifade edilirken, "Yükselen ekonomisi ve siyasi istikrarıyla Ortadoğu'nun model ülkesi konumunda olan Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin son derece büyük önem taşıdığı" görüşüne yer verildi.
Fınghuang TV'nin internet sitesinde, ziyaretin "Türkiye'nin yüzünü, Batıdan Doğuya çevirdiğinin simgesi mahiyetinde olduğu" yorumu yer alırken, karşılıklı sorunların çözümünde yapıcı ve aktif tavır koymakta kararlı iki ülkenin ilişkilerinde artık flört döneminin bittiğini ve tarafların sorumluluklarının farkında olduğu" ifadesi kullanıldı.
Çin basınında yer alan haber ve yorumlarda Erdoğan'ın tarihi ziyareti dört ana başlıkta toplanıyor: Ekonomi, siyaset, kültür ve uluslararası işbirliği anlaşmaları.
Dünyanın en güçlü 16'ncı ekonomisi olan Türkiye'nin en büyük sorununun ticaret açığı olduğuna değinen Çin basını, siyasi önem taşıyan Uygur probleminde de daha şeffaf ve gerçekçi perspektif yakalandığının göstergesi olarak Türkiye Başbakanı'nın programına Urumçi'den başlamasını örnek gösteriyor.
Suriye sorununda tarafların fikir alışverişi yapacağını belirten Çin basını, bu yıl Türkiye'de Çin yılı ve gelecek yıl da Çin'de Türkiye yılı olduğunu hatırlatarak, ilişkilerin geliştirilmesi için tarafların olumlu adımlar attığı görüşüne yer verildi.
Karşılıklı yapılacak anlaşmalar ile işbirliğinin güçlendirileceği ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı ziyaretlerin ardından Çin'e Başbakan olarak ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Erdoğan'ın Çin ziyaretini "ilişkilerde milat" olarak yorumluyor.
Erdoğan'ın güçlü bir lider olduğunun altını çizen Çin basını, bu ziyaretin genel olarak Çin açısından olumlu ve kazanımları bol olarak noktalanacağı kanaatinde.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi