BDP Meclis'e mesajla geldi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "24. Dönem Meclisi'nin 1922 yılındaki TBMM ruhuyla çalışmasını temenni ediyoruz. Bir kurucu Meclis ruhuyla Türkiye'nin hak ettiği gerçek bir halk anayasasına, sivil bir anayasaya kavuşacağı ve herkesin kendini eşit yurttaş hissedeceği Türkiye'ye yaratma adına Meclis'e gireceğiz" dedi. Demirtaş, Meclis'in en acil görevinin savaş tezkeresi değil barış tezkeresi olması gerektiğini söyledi.
Parlamentonun herşey demek olmadığını söyleyen BDP Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Asıl çözümler sokakların sesiyle yükselir. Ezilen tüm kesimler sesini sokakta yükseltmeli. Parlamentoda sokağın sesine kulak vermelidir" dedi.
'Basın niye Meclis tam kadro toplanıyor diye yazıyor?'
BDP lideri Demirtaş Emek Barış ve Demokrasi Bloğu milletvekilleriyle birlikte Genel Kurul Salonu'na girmeden önce Meclis girişinde açıklama yaptı. Basın yayın kuruluşlarının "Meclis tam kadro toplanıyor" yönündeki yayınların doğru olmadığını belirterek sözlerine başlayan Demirtaş şunları söyledi: "Her şeyden önce Hatip Dicle yok. 8 tutuklu milletvekili yok. 8 vekilin 1 Ekim'de Meclis'te olmaları içinde ilgililerin çaba sarf etmediğini bu siyasi krizin çözümü açısından da gayret göstermediğini görüyoruz. Maalesef ki Parlamento büyük eksikle çalışmalarına başlayacak."
Yemin Oruç'a adandı
Blok olarak yemin edeceklerini ifade eden Demirtaş yeminlerini Dicle'yle ilgili veto kararı sonrası yapılan protestolarda hayatını kaybeden lise öğrencisine adayarak şöyle konuştu:
"Biz 24. Dönemde Parlamento kapısından girerken parti olarak özellikle veto protestolarında katledilen lise öğrencisi Halli İbrahim Oruç, kaybettiğimiz bütün değerler adına bu kapıdan giriyoruz. Bugüne kadar inandığımız değerler, halkların kardeşliği adına Türkiye'nin demokratik Cumhuriyete kavuşması, Türkiye'nin eşitlik, demokratik cumhuriyet hukuku çerçevesinde bir arada yaşaması mücadelesi için Meclis'e giriyoruz."
'Bu Meclis 1922 meclisi olsun'
24. Dönem çalışmalarının 1922 yılındaki TBMM ruhuyla Kurucu Meclis gibi çalışmasını temenni eden Demirtaş, "Türkiye'nin hak ettiği gerçek bir halk anayasasına, sivil bir anayasaya kavuşacağı ve herkesin kendini eşit yurttaş hissedeceği Türkiye'yi yaratma adına Meclis'e gireceğiz" dedi.
'Lütufla burada değiliz'
Parti olarak ortaya koydukları fedakarlığın diğer parti ve gruplar açısından da destek görmesini ve doğru anlaşılmasını umduklarını anlatan Demirtaş şöyle devam etti:
"Bizler halkın verdiği görevle buradayız. Lütufla burada değiliz. Burada bulunuşumuz lütuf da değil. Görevimiz halkın temsilciliğini yapmak. Diyalogu müzakereleri geliştirerek bunun önünü açacak demokratik siyasetin önünü açmak. Doğrusu 1 Ekim açılışında çok umutlu yakın geleceğe dair büyük heyecan duyduğumuzu belirtmek istemeyi isterdik. Ancak böylesi bir tabloda Meclis açılmıyor. Hergün ölümler cenazeler var. Dün gençler toprağa verildi. Bugün toprağa verilecek gençler var."
'Meclis'in ilk işi tezkere olmamalıydı'
Çatışma kan, revan, gözyaşı ortamında Meclisin açıldığına dikkat çeken Demirtaş Meclis'in önümüzdeki hafta görüşmesi beklenen sınır ötesi tezkeresiyle ilgili de eleştirilerde bulundu. Demirtaş şunları söyledi: "Parlamentonun en acil görevi savaş tezkeresi olmamalıdır. Bu parlamentonun ilk görevi barış projelerini tezkerelerini tartışabilmek cesarete öneriye sahip olarak Türkiye'nin temel sorunlarını çözmek olmalıydı. Ama her şeye rağmen umut yaşamın gıdasıdır. Biz umudu yitirmeden umudu büyütmeye çalışarak Meclis'te olacağız."
'Parlamento herşey değildir, asıl çözüm sokakların sesiyle yükselir'
Demirtaş, BDP ve blok milletvekillerinin girişiyle Meclis'e çok önemli isimlerin girdiğini belirterek isim vermeden şunları söyledi: "Apar topar Meclis'ten atılanlar yeniden giriş yapacak, yıllar önce Meclis'i işga edenler bugün milletvekili olarak giriş yapacak. Yıllar önce Bakanken 'ben Kürdüm' dediği için cezaevlerine sürgünlere uğrayanlar Meclis'e girecek. Müslüman, Süryani kimliği olduğu için dışlananlar girecek. Blok parlamentoya girerek Türkiye'nin gerçek fotoğrafını Meclis'e sokacak."
Parlamentonun her şey demek olmadığını savunan Demirtaş, "Asıl çözümler sokakların sesiyle yükselir. Ezilen tüm kesimler sesini sokakta yükseltmeli. Parlamentoda sokağın sesine kulak vermelidir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı