Batum, siyanür mağdurlarıyla görüştü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Kütahya'da çökme meydana gelen siyanürlü su içeren barajdaki gelişmelere ilişkin, Eti Gümüş A.Ş. yetkilileri ve tesis önünde toplanan yurttaşlarla görüştü.
Partisinin Kütahya İl Başkanı Mehmet Akif Gün, milletvekili adayları Şeref Han ve Zeliha Aksaz Şahbaz ile tesise gelen Batum, yetkililerle görüşmesinin ardından tesisin önünde bekleyen vatandaşlara bilgi verdi. Bölgede yaşayan insanların sağlığı ve tesiste çalışanların işsiz kalmamasının önemli olduğunu belirten Batum, fabrikanın sahipleri ve teknik sorumlularıyla görüşmesinde tüm çekincelerini anlattıklarını söyledi. Yetkililerin, çalışanların işsiz kalmasına yönelik bir faaliyet içerisinde olmadıklarını söylediğini aktaran Batum, şöyle devam etti:
''Bizim amacımız, burada herkesin korkusuz, doğru dürüst, sağlıklı yaşamasını sağlamak. Ürününü toplarken altında siyanürlü su var mı, ürününe, hayvanına zarar veriyor mu? Bunun önlenmesi lazım. Herkesin iki korkusu var. Birincisi, ilk havuzda su oranı artarak ana setin yıkılması halinde siyanürlü suyun çevreye taşıp büyük bir çevre felaketine yol açması, ikincisi ise tesis eski teknolojiye sahip olduğu için toprağa siyanürlü su sızdırıp tüm ürünleri, hayvanları ve insanları zehirlemesi. ODTÜ'den gelen uzmanların inceleme yaptığını, onların raporu doğrultusunda ana seti takviye etmeye başladıklarını, aynı zamanda 5 numaralı havuzu inşa ettiklerini, tahliye imkanı da sağlayıp arkadaki 4 numaralı havuza borular vasıtasıyla birinci havuzdan su aktardıklarını söylediler.''
CHP'li iki uzman konuyu araştırıyor
Herhangi bir yağmurla barajın taşması ihtimalinin bulunmadığını yetkililerin kendilerine anlattığını belirten Batum, ''(En alttaki setten su kaçarsa ne olur?) dedik. (Hemen önünde iki büyük kuyumuz var 8 ve 10 metre derinliklerde, devamlı ölçüm yapıyoruz. İki kuyumuz daha var. İnsanlarımızın sağlığı için gerekli önlemleri alıyoruz. Burada yaşayanların sağlığı için bir tehlike yok) dediler'' diye konuştu.
Batum, partisinden iki uzman kişiyi araştırma yapmak üzere görevlendirdiklerini kaydederek, onların hazırlayacakları raporlar ve şirketin görüşlerine başvurduğu akademisyenlerle görüşmelerinin ardından konunun takibine devam edeceklerini belirtti.
Ana setin ön tarafında bulunan kuyularda sızıntı olup olmadığını kendilerinin de ölçtüreceğine işaret eden Süheyl Batum, ''Tesis yetkililerine, (Şu anda bir sızıntı tehlikesi var mı?) diye defalarca sorduk, defalarca sızıntı olmadığını söylediler. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Çocuklarımız işsiz kalsın demiyoruz ama ne eksik varsa giderilmeli'' dedi.
Çökmenin çevre sağlığı için tehlike oluşturmadığı yönündeki açıklamalardan henüz tatmin olmadıklarını anlatan Batum, ''İnsan sağlığı her şeyden önemli. Sadece uzmanların raporlarıyla 'buna inandık' diyebiliriz. Biz radyasyonlu çay içen bakanları bile gördük bu memlekette. O yüzden ölçtürüp biçtirmeden 'tatmin olduk' diyemeyiz. Ölçümlerin yapılmasında ve gereken önlemlerin alınmasında bölge halkına destek olacağız'' diye konuştu.
Tehlike olmadığına yönelik açıklamalara inanmadıklarını belirten vatandaşlar ise tesis yetkililerinden, ana giriş kapısına yaklaşık 1 kilometre uzaklığa konulan bariyerin kaldırılmasını ve su numunelerinin tahlillerin kamuoyuna açıklanmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- O sütler zincir marketlerden toplatılıyor!
- SGK binlerce eve yazı gönderdi!
- Ferdi Tayfur'un cenazesindeki kavgayı anlattı
- Çamaşır kurutma makinesi alacaklar dikkat!
- 'Yeşil ve gri pasaportta sistem değişiyor' iddiası
- Yeşil ve gri pasaportlar için açıklama geldi
- Yeni yılın ilk 3 gününde 4 ürün gümrükten döndü!
- Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu cenazede ortaya çıktı
- Tanju Özcan'a 'Suriyeliler' soruşturması
- Hobi olarak başlamıştı: Şimdi dünyaya satış yapıyor