CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu (14.05.2010)

Anayasa değişikiliği paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 111 milletvekilinin imzasını taşıyan, dilekçe Anayasa Mahkemesi'ne sunuldu. Dilekçede 97 CHP'li, 6 DSP'li, 1 DP'li ve 7 Bağımsız Milletvekilinin imzası bulunuyor.

CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu (14.05.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.05.2010 - 08:15

İptal dilekçesin, yüksek mahkemeye CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay ile DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi sundu. Dilekçede 97 CHP'li, 6 DSP'li, 1 DP'li ve 7 Bağımsız Milletvekilinin imzası bulunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, dilekçeyi sunmalarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk kez tek partinin Anayasayı değiştirme girişiminde bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de AKP'nin isteğine uygun olarak değişikliğini hemen onayladığını söyledi. Okay, 97 sayfalık dilekçelerinde yöntem ve esasa ilişkin iki ana itirazlarının bulunduğunu ifade ederek, "Öncelikle bunun bir tasarı biçiminde gelmiş olduğu, bunun getirilişinde kamu yararının bulunmadığı, keza oylamaların anayasanın açık hükmü olan 'gizlilik ilkesine aykırı' biçimde yapıldığı, yine ilk verilen teklif ile daha sonra verilen teklifin birlikte görüşülmemesi, ilk verilen teklifin iç tüzüğe aykırı bir biçimde geri çekilmesi, yine Anayasa'nın 75/1. maddesinde yer alan 'Anayasa değişiklikleri iki kez görüşülür' hükmüne aykırı görüşme yönteminin uygulanması yöntem bakımından iptal nedenleri arasında yer aldı" dedi. Okay, yönteme ilişkin itirazlarının kabul edilmesi durumda paketin tamamının yürürlüğünün durdurulmasının söz konusu olabileceğini belirtti. Anayasa değişikliğinin maddeler bölümünde HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine ilişkin hususların dava konusu edildiğini bildiren Okay bunlarla birlikte Adalet Hizmetlerinin Denetimi ve Kamu Denetçiliği konularının da itirazları arasında yer aldığını belirtti. Okay, "Esasa ilişkin olarak, ileri sürdüğüm iddialarda Anayasa'nın 2. maddesi ve başlangıç bölümünde yer alan hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı, yargıç bağımsızlığı ve yargıç teminatı ilkelerinin ihlal edildiği ileri sürülmüştür" diye konuştu.
 

12 Eylül'e sivil dikta için gün verildi

Okay, YSK'nın referandum için 12 Eylül tarihini belirlediğini anımsatarak, "12 Eylül 1980'den 30 yıl sonra, 12 Eylül 2010'da bir sivil dikta için referandum günü verilmiştir. Türk halkı, 12 Eylül 2010'da sivil diktayı oylatacağına Anayasa Mahkemesi sivil dikta özlemlerinin Anayasa'ya aykırılığını tespit eder ve bir an yürürlüğünün durdurulmasına karar verir diye düşünüyorum" dedi.

Okay, bir soru üzerine referandum süresinin 60 güne indirilmesini öngören yasanın mecliste görüşüldüğü sırada, bunun bir yıl içinde uygulanamayacağı konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, "Şimdi bir AKP klasiği ile karşı karşıyayız. Hukuku tanımayacaksın, hukukun üstünlüğüne inanmayacaksın, yasal düzenlemeleri benimsemeyeceksin, buna aykırı düzenlemeye yapacaksın, ondan sonra da çıkıp mağduriyet edebiyatı yapacaksın ve çıkıp yüksek yargı organlarını polemik konusu yapacaksın. Bu ülkenin ne Başbakanına yakışır, ne bunu bile bile yapanların televizyon ekranlarında kamuoyu karşısında çıkıp 'siyasi, ideolojik' deme hakları yoktur" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler