26. madde kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 3 geçici maddeyi içeren çerçeve 26. maddesine 338 kabul, 70 ret oyu verildi.
Genel Kurulda, teklifin çerçeve 26. maddesi kapsamında bulunan geçici maddeler ayrı ayrı görüşülerek oya sunuldu. Daha sonra, geçici maddelerin bağlı olduğu çerçeve 26. maddenin tümü oylandı. Yapılan gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 18. maddede, parti kapatma davalarına ilişkin, Anayasa'nın 69. maddesinde teklifle yapılan değişikliklerin, görülmekte olan davalara da uygulanması öngörülüyor. Siyasi partilerin 2009 yılı mali denetimi de Anayasa Mahkemesince yapılacak, 2010 yılından itibaren ise Sayıştay'a geçecek.
Geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.
Geçici 20. maddede ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler yer alıyor. Bu geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nin Yargıtay ve Danıştay'dan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nin yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor.
25. madde
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 25. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi. Genel Kurul'daki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı.
Teklifin 25. maddesiyle, Anayasa'nın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen, geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
24. madde
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 24. maddesine 340 kabul, 69 ret oyu verildi. Genel Kurul'daki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 69 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 24. maddesiyle, Anayasa'nın 166. maddesinde değişiklik yapılarak, ''Ekonomik ve Sosyal Konsey'' Anayasa kapsamına alınıyor.
Yine tartışma çıktı
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 25. maddesi üzerindeki görüşmelerde, AKP'li milletvekilleri ile MHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
Genel Kurul'da, değişiklik teklifinin, Anayasa'nın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan Hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngören 25. maddesi üzerine, AKP Grubu adına Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı söz aldı.
Geçici 15. maddenin, aynı zamanda darbe heveslilerine cesaret ve güven verdiğini belirten Bahçekapılı, darbe yapanın da darbeye teşebbüs edenin de yargıya hesap vermesi gerektiğini söyledi. Geçici 15. maddenin, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını önleyen bir madde olduğunu belirten Bahçekapılı, ''Ancak bugün, milletvekili olan bizler, kabul oylarımızla geçici 15. maddeyi Anayasa metninden çıkarak, bu maddeyle korunanlara, 'Sizler sorumlusunuz. Bu darbeyi siz yaptınız. Ayrıcalığınız yoktur. Suç işlediniz' demek zorundayız'' diye konuştu.
Şair Nevzat Çelik'in şiirlerinden örnek veren Bahçekapılı, özellikle 1960 doğumluların gençliklerini yaşayamadığını, korkusuzca direndiklerini, ancak bu darbeyi gerçekleştirenlerin, geçici 15. maddeye sığındıklarını, korktuklarını dile getirdi.
Geçici 15. maddenin kaldırılması için kullanılacak oyların önemli olduğunu kaydeden Bahçekapılı, bu görev halkın, milletin, milletvekillerine yüklediği sorumluluğun yerine getirilmesi olarak kabul etiğini ve bundan onur duyduğunu söyledi.
Özgür olmayan bir iradenin, özgürlük ve demokrasi mücadelesi yapamayacağını anlatan Bahçekapılı, kendi içinde demokratik kültürünü geliştiremeyenlerin, özgürlükten bahsedemeyeceğini dile getirdi.
Oy vermenin özgür iradenin, demokratik toplum yapılanmasının esası olduğunu belirten Bahçekapılı, ''Elbette oy kullanmamak da bir haktır. Ama öyle anlar vardır ki oy vermek tarihi bir sorumluluk arz eder'' diye konuştu. Ayşegül Bahçekapılı, daha sonra, 12 Eylül darbesinde idam edilen sağcı ve solcuların isimlerini sıralayarak, ''Onları, kabul oylarımızla selamlayalım. Ben bugün, Anayasa değişikliği teklifinde imzası olan milletvekili olarak rahat uyuyacağım. Çünkü Geçici 15. maddenin Anayasa metninden çıkarılmasına yönelik verdiğim kabul oyu ile bir nebze olsun vicdanımı özgürleştireceğim'' diye konuştu.
Bahçekapılı'nın konuşması sırasında MHP sıralarından tepki gösterilmesi üzerine, AKP'li milletvekilleri ile MHP'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı.
MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, AKP'li milletvekillerine yönelik, ''O arslanlara, işkenceden ölenlere yazık. Siz, hayatınızda bir gün acı görmediniz'' diye bağırdı. Her iki gruptan da birbirlerinin üzerine yürümek isteyen bazı milletvekilleri, diğer milletvekilleri tarafından engellenmeye çalışıldı.
Tartışmanın devam etmesi üzerine, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Salim ve Enes'in sildiği mesajlar ortaya çıktı
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bilal Erdoğan'dan 'helalleşme' isyanı