Yunanistan'da protestolar dinmek bilmiyor
Yunan hükümetinin, bütçe açığının kapatılması için aldığı ekonomik önlemleri protesto eden çalışanlar gösteriler düzenledi.
Başta başkent Atina ve Selanik kentleri olmak üzere ülkenin birçok kentinde önlemlerin açıklanmasından hemen sonra yollara dökülen çalışanlar, herkesi protesto gösterilerine katılmaya çağırdı.
Başkentte dün akşam saatlerinden itibaren kent merkezine akın eden gruplar, "bütçe açığını halihazırda zengin hayatı sürenlerin oluşturduğunu, hükümetin aldığı önlemlerin ise ayı zorlukla çıkartan çalışanları hedef aldığını ve fakirlikten sefalete sürükleyeceğini" savundu.
Gösteriler nedeniyle kent merkezinde birçok yol ve ana cadde trafiğe kapatılırken, ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi.
Bu arada Sol ittifak partilerinin desteklediği Mücadeleci Sendikalar Birliği (PAME) üyeleri, kentin Sindagma Meydanında bulunan Ekonomi Bakanlığı binasının girişini bu sabah saat 06.00 sularında işgal etti.
Çalışanları bugün saat 18.00'de protesto gösterisine davet eden PAME, bakanlık çalışanlarının binaya girmelerine izin vermezken, binaya da "Ayaklanın, önlemler geçmesin, yarın herkes greve" yazılı dev bir pano astı.
Öte yandan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GESEE), yarın saat 12.00'den mesai bitimine kadar iş durdurma eylemi çağrısında bulundu.
Atina'da yarın saat 13.00'te Yunanistan parlamentosu önünde gösteri düzenlenmesini de kararlaştırıldı.
Benzeri gösterilerin Selanik'te de yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Daha önce ülke genelinde 16 Martta 24 saatlik grev çağrısında bulunan ADEDY, gelecek hafta içinde grev yapılmasının da düşünüldüğünü, ancak tam tarihin kesinleşmediğini duyurdu.
Bu arada Yunanistan Yerel Yönetim Çalışanları Federasyonu da protesto çerçevesinde atık madde alanlarının kapatılacağını belirtti. Hafta sonu süresince ülke genelinde çöplerin toplanmayacağı kaydedildi.
Protestocu gruplar, bugünkü tepkiler ve ilerleyen saatlerde yapılacak gösterilerin yalnızca "başlangıç olduklarını" belirtti.
Hükümet sözcüsü Yorgo Petalotis, dün yaptığı açıklamada, alınan önlemleri, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ila 8 cent zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında yüzde 65 oranında ek vergi uygulaması ve tutarı 35 bin avroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulması olarak sıralamıştı.
Önlemler çerçevesinde, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapıldığı açıklanmıştı.
Petalotis, ülke ekonomisi çökmeden bu önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu da kaydetmişti.
Hükümetin bu önlemlerle 4,8 milyar Avro tutarında tasarruf yapmayı hedeflediği belirtilmişti.
Alınan önlemlere ilk tepki, Başbakanlık önünde toplanan bir grup emekliden gelmişti.
Maaşlarının dondurulmasını ve hayat pahalılığını protesto eden emekliler, uzun süre Başbakanlık önünde sloganlar atmıştı.
Ekonomik düzenlemelerde hedef
AB'nin şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.
Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış, ancak AB Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Marta kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.
Öte yandan Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.
Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ise program çerçevesinde, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin Avro'nun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetmişti.
Maliye Bakanı, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.
Papakostandinu, 2010 yılı içinde sadece 2 bin Avro'nun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında artırılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.
Dün ise bu önlemlere yenileri eklenmiş, bu ek önlemlerin elzem olduğu değerlendirmesinde bulunulmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!