TBMM'de yılın olayları / 1
TBMM, yeni yılın ilk ayındaki çalışmalarına İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıyı ele alarak başladı. Partilerin grup toplantılarında, genel başkanlar saldırıya tepki gösterirken, TBMM'de Gazzeli çocuklar için kan bağışı ve yardım kampanyası başlatıldı.
2009 yılının Ocak ve Şubat ayında meydana gelen gelişmeler şöyle:
2 Ocak:
-AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan, TBMM Türkiye-İsrail Dostluk Grubu Başkanlığından, AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Hanifi Alır ise grup üyeliğinden istifa etti.
5 Ocak:
-Karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasını içeren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
6 Ocak:
-İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırı, partilerin TBMM gruplarının da değerlendirildi.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşandığını, Türkiye'nin, ''bekle gör'' politikası ya da ''sorunları tribünden izleme'' yaklaşımı içinde olamayacağını bildirdi. Erdoğan, kendisinin ''duygusal konuştuğunu'' söyleyen İsrail yetkililerine, ''Eğer bir duygusallıktan, hesaptan bahsediliyorsa, bu hesabı İsrail yapıyor. Bu, şubatta yapılacak olan seçimin hesabıdır. Ben buradan Barak ve Livni'ye sesleniyorum; siz Şubatta yapacağınız seçimi bırakın, tarih sizi şu yaptıklarınızla insanlık yaşamına bir kara leke düşürdünüz diye yargılayacak'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, insanlık tarihinin karanlık, utanç verici sayfalarından birinin Gazze'de yaşandığını ve yaşanmakta olduğunu ifade ederek, ''Böylesine bir topyekun imha teşebbüsünün dünyanın gözleri önünde sergilenmesine anlayış göstermek herkes için utanç vericidir'' dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Erdoğan'ın, İsrail ile Filistin arasındaki sorunlara yönelik gündeme taşıdığı, ''önce ateşkesin sağlanması, ardından da Filistinlilerin uzlaştırılmasına'' yönelik 2 aşamalı planının içinin boş olduğunu ve bir sonuca hizmet etmeyeceğini söyledi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Gazze'ye düzenlenen saldırıların, barış umutlarının üzerine bir kez daha gölge gibi çöktüğünü ifade etti.
-İsrail'in Gazze'ye yönelik yaptığı saldırı TBMM Genel Kurulunda da ele alındı. Genel Kurulda konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''Kriz daha da büyür ve büsbütün kontrolden çıkarsa, bundan İsrail dahil herkes büyük zarar görecektir'' uyarısı yaptı.
-Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İsrail'in Gazze saldırısına ilişkin 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı.
-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan Türk Ticaret Kanun Tasarısı ile Adalet Komisyonunda kabul edilen Türk Borçlar Kanunu Tasarısında yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti.
7 Ocak:
-AKP, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğünün yurt binaları ve tesislerini TOKİ'nin de yapmasını öngören kanun teklifi hazırladı.
-Karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasını içeren yasa tasarısı, TBMM Sanayi Komisyonunda kabul edildi.
8 Ocak:
-Karapara aklama da dahil olmak üzere yolsuzlukla mücadeleyle ilgili uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla hazırlanan Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber'in ölümünün ardından, İstanbul'daki bazı karakollar ile Metris ve Bandırma Cezaevlerinde yapılan incelemeler sonunda hazırlanan iki ayrı raporu kabul etti.
9 Ocak:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği İcra Komitesi toplantısı öncesinde, 6 İslam ülkesinin büyükelçisi ile bir araya geldi.
10 Ocak:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cezayir'de yaptığı konuşmada, Gazze'ye yapılan saldırıyı değerlendirdi. Toptan, herkesin, gücü yettiği kadar Gazze'ye elini uzatması gerektiğini söyledi.
Ergenekon tartışmaları
13 Ocak:
-''Ergenekon'' soruşturması, partilerin TBMM gruplarında değerlendirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mafyalarla çetelerle mücadelelerinin, asla bir intikam hırsına dayalı olmadığını belirterek, ''Allah aşkına, günlerdir çukurlardan çıkarılan bu bombalar, silahlar, haritalar neyin nesi? Birilerini vurmaya, öldürmeye, katletmeye yönelik bu planlar neyin nesi? Güvenle, cesaretle, vicdanının sesine uyarak adımı atan herkesi kutluyorum, tebrik ediyorum ve hayırlı olsun diyorum'' dedi.
-CHP Genel Başkanı Baykal, Başbakan Erdoğan'a, ''Önüne geleni gözaltına alıyorsun. Maşallah gücün, hiç olmazsa 3 günlüğüne MGK Genel Sekreterine geçiyor. Türkiye'deki Deniz Feneri sanıklarına niye gücün yetmiyor?'' sorusunu yöneltti. Baykal, ''Senin derdin eğer suç örgütleriyle mücadele etmekse, o mücadeleyi adam gibi yap'' dedi.
-MHP Lideri Devlet Bahçeli, partisinin ''Ergenekon'' soruşturma sürecini dikkatli bir şekilde takip ettiğini belirterek, ''Terör örgütü ile kahramanca mücadeleyle geçen yılların ardından, binlerce şehit ve gazi vermiş ve bugün bu mücadeleyi başarı ile sürdürmeye çalışan Türk ordusunun, karalama kampanyaları karşısında zayıf ve korumasız bırakılması bir yönetim zafiyetidir'' dedi.
14 Ocak:
-Mecliste, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesince, İsrail'in saldırılarının ardından, Gazze'de yaşanan insanlık dramının, özellikle çocuk hakları boyutuyla değerlendirildiği bir toplantı yapıldı.
15 Ocak:
-TBMM Genel Kurulunda, Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, kamuoyunda ''2-B'' olarak da bilinen orman özelliğini yitirmiş alanlar, kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilecek.
-Dernekler Kanununda, Kızılay ile ilgili değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
20 Ocak:
-CHP, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ele geçirilen silah ve patlayıcılar için Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP, ayrıca, TRT'nin son dönemlerdeki yayınlarıyla ilgili olarak Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında hazırladığı gensoru önergesini, TBMM Başkanlığına sundu.
-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, Musevi kuruluşlarından aldığı ''cesaret ödüllerini'' geri vermesini istedi.
21 Ocak:
AKP grup başkanvekilleri, TBMM Başkanlığınca Filistin halkı için başlatılan yardım kampanyasında AKP grubunda toplanan 256 bin 310 liralık çeki, TBMM Başkanı Toptan'a teslim ettiler.
-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 49 ilde uygulanan Teşvik Yasasının süresinin tekrar uzatılacağını bildirdi.
-TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanuna göre, taklit malı satan ve üretenlere, eşya veya ambalajın üzerindeki marka koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıranlara verilen para cezaları artırıldı.
22 Ocak:
-TBMM ile Türk Kızılayı, Gazze'de yaşanan son olaylar nedeniyle zor durumda bulunan Filistin halkı ve yaralılara insani yardımda bulunmak amacıyla TBMM Şeref Holünde kan bağışı kampanyası başlattı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, milletvekilleri ve Meclis personeli, Gazze halkı için kan bağışında bulundu. Toptan, Meclisin topladığı 500 bin TL'lik yardım çekini de Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'ye verdi.
-TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda ''sicil affı'' olarak bilinen ''Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Tasarı'', kabul edilerek yasalaştı.
23 Ocak:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasama, yürütme ve yargı başkanlarına verdiği yemekte, ''Ergenekon ile ilgili tek kelime konuşulmadığını'' söyledi.
25 Ocak:
-Meclise gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 304'e ulaştı.
27 Ocak:
-TBMM Genel Kurulunda, TRT'nin son dönemlerdeki yayınlarıyla ilgili Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında CHP'nin verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonunda Aydın hakkında verilen gensoru önergesi reddedildi.
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da idamla yargılanan ancak daha sonra cezası affedilen ve Türkiye'ye gelen berber Sabri Boğday'ı kabul etti.
-Milletvekilleri ve Meclis çalışanları, Gazze için iki günde 155 ünite kan bağışında bulundu.
-AKP Grup başkanvekilleri Bekir Bozdağ ile Nurettin Canikli, 31 Aralık 2008'de sona eren teşviklerden yararlanma süresinin, 31 Aralık 2009'a kadar uzatılması amacıyla yasa teklifi hazırladı.
28 Ocak:
-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, telefon dinleme eleştirilerine karşılık, ''Yanlış işiniz, yasal olmayan işiniz yoksa, dinlenmekten korkmayın, istediğiniz kadar konuşun'' dedi.
-Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
29 Ocak:
-CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, taslak raporunda, ''telekomünikasyon yolu ile gerçekleşen yasal süreçlerde herkesin, kamu görevlileri tarafından dinlenmesinin mümkün olamayacağını'' tespit etti.
-TBMM Anayasa Komisyonunda, Mecliste, ''Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören yasa teklifi kabul edildi.
Şubat
3 Şubat:
-Partilerin grup toplantılarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki sözleri gündeme geldi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sadece Gazze'de olanlar için değil, Irak'ta öldürülen 1 milyon Müslüman için de ağladıklarını ifade ederek, ''Devletin şerefini korumak isteyenler, İsrail'e karşı konuşmakla bunu gerçekleştiremezler, gerektiği zaman Bush'a karşı konuşacaksın'' dedi.
Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Davos'ta haksızlık yapıldığını, yüksek sesle itham edildiğini ve cevap verme hakkının önlenmek istendiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta, Gazze konulu toplantıda ortaya koyduğu tavırla ilgili olarak, ''Başbakan, milletinin kalbinden ne geçiyorsa, onu orada, ortamın nezaketine uygun bir şekilde yansıtmıştır. Ama bir moderatör, uluslararası bir toplantıda, bir Başbakan'ın omuzuna elini atamaz. Bu, edepsizliktir. Eğer ben orada diplomatik davranmamış olsaydım, benim daha farklı bir şey yapmam gerekirdi, yapmadım'' diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Davos'taki tepkisinin, 6 yılı aşkın süredir sergilediği ''taşeron siyasetini'' örtemeyeceğini, yalnızca bir doğrusunun, sayısız yanlışlarını silmeye yeterli olmayacağını söyledi.
4 Şubat:
-Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
5 Şubat:
-Askerlik Kanununda değişik yapılmasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, terörle mücadelede şehit olanların bütün çocukları ve kardeşleri askerlikten muaf olabilecek. Terör olayı dışındaki şehitlerin ise bir kardeşi bundan yararlanacak. Astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süresi, 3 yıldan 6 yıla çıkartılacak.
Kyoto protokolü
-Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'ne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''kısa çalışma ödeneği'', ''hurda araçların tasfiyesi'' ve ''internet üzerindeki özel iletişim vergisinin indirilmesinin'' de aralarında bulunduğu çeşitli konularda düzenleme içeren kanun tasarısı taslaklarıyla ilgili olarak muhalefet partilerini ziyaret ederek destek istedi.
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, ''Her Türlü Şiddet, İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesiyle Ceza ve Tutukevleri İnceleme Daimi Alt Komisyonunun'', Diyarbakır'daki incelemelerini değerlendirmek üzere toplandı.
6 Şubat:
-AKP Yozgat Milletvekili Osman Coşkun ve 20 milletvekili, boşanma olaylarının nedenlerinin araştırılması ve alınacak önlemlerle olası boşanma vakalarının engellenmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi hazırladı.
8 Şubat:
-Mahkemelerde tarafların yapacağı yeminin şekli değiştiriliyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşmasının ardından, ''Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum'' diye yapılan yemin, ''Kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum'' şeklinde yapılacak.
9 Şubat:
-İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısına göre, kısa çalışma ödeneğinin miktarı yüzde 50 oranında artırılacak ve yararlanma süresi de 3 aydan 6 aya çıkartılacak.
Korsanlarla mücadele
10 Şubat:
-TBMM Genel Kurulu'nda, ''Kadın Erkek Eşitliği'' olan komisyon adının, ''Kadın Erkek Fırsat Eşitliği'' olarak değiştirilmesi amacıyla AKP Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf, AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, AKP Ağrı Milletvekili Fatma Kotan, AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ve AKP Samsun Milletvekili Ahmet Yeni tarafından önerge verildi.
-Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurul'da kabul edildi.
11 Şubat:
-Hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlayan tasarı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.
12 Şubat:
-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, terörle mücadele, silahlı örgüt kurmak ve örgüt üyeliği gibi suçlardan dolayı 2006-2007 yıllarında açılan 9 bin 492 davada, toplam 35 bin 812 kişinin yargılandığını söyledi.
13 Şubat:
-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklikten Şubat 2009'a kadar 70 dosyada soruşturma izni verildiğini, 403 dosyaya soruşturma izni verilmediğini, 113 dosyada ise işlemlerin devam ettiğini bildirdi.
16 Şubat:
-Suriye'ye resmi bir ziyarette bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gazze'ye yönelik saldırıların, barış girişimi ve ümitlerini ciddi şekilde zedelediğini, bölgede, şiddeti tırmandırarak yeni öfke dalgaları yarattığını söyledi.
Meclis'te Kürtçe konuşma
24 Şubat:
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kendilerinin Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olamayacağını belirtti. Türk, konuşmasının son bölümünü Kürtçe olarak yaptı.
Türk, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, 21 Şubatın ''Dünya Anadili Günü'' olarak kutlandığını ifade ederek, 21. yüzyılın, çok dilliliğin önem kazandığı, halkların anadiline ve kültürlerine sahip çıkma bilincinin geliştiği bir yüzyıl özelliği taşıdığını bildirdi.
-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, partisinin TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasını eleştirerek, ''Meclisin çatısı altında herkes kendi lehçesini kullanırsa işin içinden çıkamayız'' dedi.
-TBMM Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre, devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirterek, ''TBMM anayasal bir kurum olup,Milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar'' değerlendirmesinde bulundu.
-AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM Grup toplantısında Kürtçe konuşmasını, ''Demokratik açılımları provoke etmeye yönelik bir girişim. 29 Mart seçimleri öncesinde yapılan siyasi bir atraksiyon'' şeklinde değerlendirdi.
-MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasının yolunu, AKP iktidarının açtığını ileri sürerek, ''Şayet Başbakan Kürtçe kelimeler ve cümleler kullanıyorsa, mitinglerinde Kürtçe pankartlar açılıyorsa, devlet televizyonu Kürtçe yayın yapıyorsa, Ahmet Türk'te maalesef Kürtçe konuşur'' dedi.
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, resmi dilin Türkçe olduğunu vurgulayarak, ''Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur'' dedi.
-TBMM Genel Kurulunda, Ermenilerin, 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı kentinde yaptığı katliam kınandı.
26 Şubat:
-DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Genel Başkanları Ahmet Türk'ün, TBMM grubunda Kürtçe konuşarak Anayasayı ihlal etmediğini öne sürdü ve ''Mevcut zihniyet toplumun haklarını ihlal ediyor. Burada değişmesi gereken toplum veya partimiz değil, yasalardır'' dedi.
TBMM'de yılın olayları giriş sayfası
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!