Tuğluk'a hapis yolu gözüktü
Anayasa Mahkenmesi'nin DTP'nin kapatılmasına karar vermesi üzerine milletvekilliği düşecek olan Aysel Tuğluk'a hapis yolu gözüktü. Tuğluk'un 1.5 yıllık kesinleşmiş hapis cezası bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararının ardından DTP'lilerin izleyeceği yol merakla beklenirken, Yüksek Mahkeme'nin kararı DTP'li milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarını da gündeme getirdi. Anayasa Mahkeme'sinin hakkında 5 yıl süreli siyasi yasak kararı verdiği Ahmet Türk hakkında TBMM'de 23, Aysel Tuğluk hakkında da 22 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlanması ile Türk ve Tuğluk'un milletvekilliği düşecek ve dokunulmazlık dosyalarında yer alan suçlamalarla ilgili yargılamalar da gündeme gelecek.
Tuğluk'un kesinleşmiş cezası bulunuyor
Gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk hakkında ise kesinleşmiş 1.5 yıllık hapis cezası bulunuyor. Tuğluk hakkında 3 yıl önce partisinin Batman İl Kongresinde yaptığı konuşmayla PKK örgütünün amacı doğrultusunda hareket ettiği gerekçesiyle Diyarbakır 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış ve mahkeme Tuğluk'a 1.5 yıl hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla, Tuğluk'a cezaevi yolu da açılmış oldu. Tuğluk hakkında ayrıca Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava bulunuyor. DTP'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Van'daki Nevroz konuşması ile 2 Mart 2007'de DTP Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, "PKK'nin amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla yargılanan Tuğluk'un 29 Aralık'ta duruşması bulunuyor.
İfade verme krizi yaşanmıştı
Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bir süre önce yaşanan DTP'lilerin polis zoruyla mahkemeye getirilmesi krizini de gündeme getirdi. Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ifade vermek üzere gitmeyen DTP'liler hakkında mahkeme, Emine Ayna ile Selahattin Demirtaş hakkında mahkemeye zorla getirilme, Ahmet Türk hakkında da yeni tebligat yapılmasına karar vermişti.
Ahmet Türk hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan dava İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, Aysel Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında da "Suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde daha açılmıştı. Farklı kentlerdeki mahkemeler, vekillerin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazmıştı.
Yıldırım'a hapis
Kapatılan DTP'nin Elazığ İl Başkanı Baki Yıldırım, yaptığı basın açıklamasında terör örgütü elebaşına ''sayın'' ifadesini kullandığı için 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı 3 bin 740 TL para cezasına çevirdi.
Yıldırım, yaptığı açıklamada, 2008 yılında yaptığı bir basın açıklamasında, terör örgütü elebaşına ''sayın'' ifadesini kullandığı gerekçesiyle hakkında Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını söyledi.
Baki Yıldırım, dava sonucunda 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldığını, mahkemenin cezayı 3 bin 740 TL para cezasına çevirdiğini kaydetti.
Yıldırım, daha önce de aynı gerekçeyle hakkında açılan dava sonucunda 25 gün hapis cezası verildiğini, cezanın ertelendiğini de anımsattı.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- ABD basınından Esad iddiası