Arı ekmeği (perga) nedir? Arı ekmeği kullanım alanları nelerdir?

Arı ürünlerinden polen, arı sütü, propolis ve arı ekmeği gibi apiterapik ürünler son yıllarda bilim insanlarının üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdığı alan olmuştur. Peki, Arı ekmeği (perga) nedir? Arı ekmeği kullanım alanları nelerdir?

Yayınlanma: 16.05.2024 - 15:32
Arı ekmeği (perga) nedir? Arı ekmeği kullanım alanları nelerdir?
Abone Ol google-news

Arı ürünleri (bal, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri, arı ekmeği, ıpilarnil) birçok ülkede gıda takviyesi, kozmetik, Apiterapideki kullanımı yaygın olarak başlamıştır. Peki, Arı ekmeği (perga) nedir? Arı ekmeği kullanım alanları nelerdir?

ARI EKMEĞİ NEDİR?

Türkiye'de sadece birkaç arıcı tarafından üretilen "arı ekmeği", insan sağlığına pek çok yararı olmasına rağmen yeteri kadar bilinmiyor. Keşfedilmemiş besin deposu ''arı ekmeği'' Türkiye'deki ismi arı ekmeği olan bu besin deposu, yurtdışında "perga" olarak biliniyor. Polenin işlenmiş hali olan ürün için arılar, doğadaki çiçek tozunu ayaklarının arkasına alarak kovana getiriyor.

Arılar, bu polenleri kendi salgısıyla altıgenlerin içine depoluyor. Ardından pupadan çıkan yavru arı 5 gün boyunca bu arı ekmeğini yiyor. Arının ilk besini olduğu için bu ürüne "bebek maması" da deniliyor.

Arı ekmeğinin kullanımı polene benzer. Bir yetişkinin günlük dozu yaklaşık 20-40 g olmalıdır. Bir organizmayı yenilemek ve güçlendirmek için her gün bir çorba kaşığı arı ekmeği yemek yeterlidir. Diğer ilaçlarla birlikte ve kronik hastalıklarda daha düşük bir polen dozu kullanılır. Polenden daha güçlü bir aktivite ile karakterize edilen bir ürün olarak genellikle daha küçük miktarlarda veya kısa bir süre boyunca uygulanır. Sindirilebilirliği arttırmak için polen taneleri ılık suda ezilir veya çözülür. Sulu ortamda, polen taneleri 2-3 saat sonra çatlar, bu da besinlerin salınmasına yol açar.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler