Son Dakika... Sinan Ateş davası ertelendi: Üç sanığın beraati istendi

Son dakika haberi... Sinan Ateş cinayeti davasında 13'ü tutuklu 22 sanığın yargılanması ertelendi. Savcı açıkladığı mütalaada 3 sanığın beraatini talep etti.

Son Dakika... Sinan Ateş davası ertelendi: Üç sanığın beraati istendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.07.2024 - 09:12

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 12’si tutuklu 22 sanığın yargılanmasında esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Savcı,  sanıklar Erdem Karadeniz, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar hakkında  beraat istedi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, taraf avukatları, müşteki Ayşe Ateş ve yakınları katıldı. Mahkeme başkanının söz vermesi üzerine konuşan cumhuriyet savcısı sanıklar için esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

5 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

Savcı, tetikçi Eray Özyağcı, olay anındaki motoru kullanan Vedat Balkaya, keşifçi Suat Kurt hakkında eylem üzerinde ortak hareket ederek müşterek fail olarak “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Azmettirenler Doğukan Çep ile Tolgahan Demirbaş hakkındaysa suça azmettirici olarak yer vererek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Savcı, sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un ‘müşterek fail’ olarak yer aldığını belirterek bu kişilerin Ateş’i “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt’a yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsini istedi. Özyağcı’nın ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Sanıklar Erdem Karadeniz, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar hakkında ise beraat istendi.

ÖKTEM VE AYKAL İÇİN 'DOSYALARI AYRILSIN' TALEBİ

Sanıklar Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Emre Yüksel, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu ve Aytaç Ataç'ın "iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail" olarak kabul edilmesi yönünde görüş bildiren savcı, sanıkların  "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi talep edildi. Savcı, sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal’ın ''telefonlarının içeriklerinin ulaşılamadığı için ABD’den gelecek olan yazının şu aşamada beklenmesine gerek kalmadığı'' gerekçesiyle sanıklar hakkında dosyalarının tefrik edilip dosyalarının ayrılmasını istedi. 

ARA KARARLAR

Savcının ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, mütalaaya karşı savunmalarının hazırlanması için gelecek celseye kadar süre verilmesine, sanık Erdem Karadeniz’in duruşmadan vareste tutulmasına, Aykal’ın numaralı hattının 2022’de HTS kayıtlarının istenmesine ve duruşma 30 Eylül’e ertelenmesini kararlaştırdı.

AYŞE ATEŞ'TEN TEPKİ

10 dakika süre duruşmanın ardından açıklama yapan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, siyasi cinayetin adi bir cinayet gibi gösterilmek istendiğini işaret etti. Ateş "Dosyalar birleştirilsin, bütün sanıklar adalet karşısına çıkarılsın" dedi. 

Ateş "Büyük bir karanlık güce karşı savaşıyoruz. Bu yargılamadan paçayı sıyırırlarsa olacaklar gün gibi ortada değil mi?" ifadelerini kullandı.  Vekillere çağrı yapan Ateş, Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Ateş 'yargının üzerindeki siyasi baskının kaldırılmasını' talep etti. 

SELMA ATEŞ: GERÇEK AZMETTİRİCİLERİ İSTİYORUZ

Sinan Ateş'in kardeşi Selma Ateş savcı mütalaasının açıklanması sonrası şöyle konuştu:

"Bizler içerdikleri değil, gerçek azmettiricileri istiyoruz. Biz bunların isimlerini verdik. İsimlerini verdiğimiz şahısların mahkeme dosyasında yer almaması demek, siyasi bir el demektir."

ÖNCEKİ CELSELERDE NE OLDU?

Sinan Ateş cinayeti davasına yönelik süren dava 1 Temmuz'da başladı. 1-5 Temmuz arası yapılan duruşmalarda şunlar yaşandı:

. Davada tetikçi olarak yargılanan Eray Özyağcı, ifadesini değiştirdi. Özyağcı, Sinan Ateş'i öldürmek için değil yaralamak için hareket ettiğini söyledi.

. Davada azmettiren olarak yargılanan Doğukan Çep, azmettirenin kendisi olduğunu açıkladı. Ancak Çep, öldürme değil yaralma kastıyla eylemi azmettirdiğini ssvundu. Çep, Sinan Ateş'i öldüren kurşunun davanın müştekilerinden ve olay anı Sinan Ateş'in yanında olan Selman Bozkurt'a ait olduğunu iddia etti.

. Sanık avukatları ise Çep iddiasını sürdürerek, müvekkillerinin "müşterek halinde adam öldürme" suçundan değil, "ağır yaralama" suçundan yargılanması gerektiğini savundu.

. Duruşmalarda müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kast ederek, "Devlet Bey, oğlumun öldürülmesi için mi oğlumu Ülkü Ocakları Genel Başkanı yaptı" dedi.

. Müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, daha önce dile getirmediği bir iddiada bulundu. Ayşe Ateş, eşinin asıl azmettiricilerinin MHP genel başkan yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın olduğunu ileri sürdü.

. Mahkeme; sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay hakkında adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyesine karar verdi. Ayrıca mahkemenin dosyanın mütalaasının hazırlanması için cumhuriyet savcısına göndermesini kararlaştırdı.


Etiketler: #Sinan Ateş #Cinayet

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler