Ormanlık alan için imar planı yapılıyor

Ankara Çankaya’da Çiğdem Mahallesi’ndeki Dışişleri Bakanlığı arazisinin imara açılmaya çalışılması çevrecileri ayağa kaldırdı.

Ormanlık alan için imar planı yapılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.07.2024 - 04:00

Ankara Çankaya'da Çiğdem Mahallesi’nde bulunan Dışişleri Bakanlığı arazisinin imara açılmaya çalışılması çevrecileri ayağa kaldırdı. Çiğdemim Derneği yaptığı basın açıklamasında, yaklaşık 120 bin metrekare olan alanın önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle özelleştirme kapsamına alındığını, şimdi de alana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imar planı yapılarak plan askıya çıkarıldığını belirtti. Açıklamada, ormanlık alanda bulunan 30-40 yıllık ağaçlık alanın içerisinde kurulan habitatın yok olacağı da vurgulandı. Bu kapsamda eylem düzenleyen bölge sakinleri, bir internet sitesi aracılığıyla 1500’e  yakın imza topladı. 

‘RANT UĞRUNA KESİLMESİNE GÖZ YUMAMAYIZ’

İklim değişikliği sebebiyle doğal afetlerin bu dönemde sıklaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Bir tek ağacın bile rant uğruna kesilerek betonlaşmasına göz yumamayız. Ayrıca kamuya ait olan bu hazine arazisinin konut ve ticari alana dönüştürülmesi haksız menfaat doğurmakta ve tüm şehircilik ilkelerine aykırı bir durum teşkil etmektedir. Bu değişiklik ile bir kamu yararı da görülmemektedir” denildi. Açıklamada, ulaşım sorunlarının artacağı, hava ve gürültü kirliliğinin de yükseleceği aktarılırken “Her fırsatta torunları olmakla övündüğümüz Osmanlının en önemli sultanlarından Fatih Sultan Mehmet Han, ‘Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim’ sözü ile ağaca, doğaya, çevreye verdiği önemi gösterirken; şimdi devlet tarafından binlerce ağacın kesilerek beton yapılmak istendiğini duysa ne yapardı acaba!” tepkisi gösterildi. 

‘KORUNMAYA DEĞER ÖZELLİKLERİ ORTADAN KALDIRILMIŞ’

Hazırlanan plana ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yıldız, bölgenin bulunduğu Karakusunlar Mahallesi’nin kentsel rantın en yüksek olduğu bölge olduğunu söyledi. Yıldız, “Raporları incelediğimizde korunması gereken bir kültür varlığı olmadığını görebiliyoruz ama bu tek başına yeterli bir şey değil. Zaten burası 1925 yılında faaliyete geçmiş Atatürk Orman Çiftliği arazisi. Peyderpey o dönemden bu döneme türlü türlü satışlarla hem bütünlüğü, doğal özellikleri, korunmaya değer olan bütün özellikleri ortadan kaldırılmış durumda” dedi. 

‘PLAN RAPORU ÖZENSİZ HAZIRLANMIŞ’

Plan için hazırlanan raporların gerektirdiği özende ve titizlikte hazırlanmadığını vurgulayan Yıldız, “Planlama açısından çeşitli sorunlarla karşı karşıya geleceğiz. Normalde üst ölçek planların alt ölçek planları bilgilendirmesi gerekir. Buna karşın bu raporlarda planlar birbirine çok benzer şeklide hazırlanmış” dedi. Raporlara göre planla birlikte mevcut nüfusun neredeyse yarısı kadar ek nüfus getirileceğinin öngörüldüğünü söyleyen Yıldız, “Buna karşın raporu incelediğiniz zaman ortada bununla ilgili teknik ve nesnel bir gerekçe göremiyoruz. Biz neden böyle bir plan değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz sorusunun yanıtı yok. Bir taraftan getirilen ek nüfusa göre buranın ulaşım yükünün, trafik yükünün ne derece hesaplandığına bakıyorsunuz, ama raporda çok genelgeçer ilkelerle geçildiğini görüyorsunuz. Örneğin ‘Burada ulaşım yükü gelebilir ama biz bunu bu imar adasındaki otoparklarla karşılayacağız’ deniliyor. Yani herhangi bir mesleki bilgisi olmayan bir insanın bile yazabileceği düzeyde bilgiler verilmiş” diye konuştu. Öte yandan Yıldız, meslek odaları olarak planlara yönelik itirazlarını ve yargı sürecini sürdüreceklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler