Genel Sağlık-İş Sendikası: TÜİK’in uydurulmuş oranını kabul etmiyoruz

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki gösterdi.

Genel Sağlık-İş Sendikası: TÜİK’in uydurulmuş oranını kabul etmiyoruz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.07.2024 - 04:00

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki gösterdi. Kamuda çalışan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının TÜİK’in açıkladığı sahte rakamları kabul etmediğini vurgulayan Uğur, “Ülkemizdeki ağır ekonomik kriz koşulları günden güne ağırlaşmaktadır. TÜİK enflasyonu gerçekte olduğundan daha düşük göstermeye devam etmektedir. Acı gerçek ise tepeden söylenen yalanlarla bastırılmaya çalışılmaktadır. İktidar ve TÜİK eliyle milyonların boğazı sıkılmakta adeta nefessiz bırakılmaktadır” dedi. Uğur, “AKP iktidarında uzun yıllar görev yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünkü tablonun sorumlularından biridir. Bugün kamu harcamaları adı altında yurttaşlara pazarlanan tasarruf genelgesi göz boyamaktan öteye gitmemektedir. Ülke kaynaklarını dev holdinglere, teşviklerle sermayeye ve vergi sıfırlamalarıyla yandaş firmalara aktaranlar; krizin acı faturasını asgari ücretliye, esnafa, kamu emekçisine, emekliye ve dar gelirliye ödetmektedirler” ifadelerini kullandı. 

‘YANDAŞ KONFEDERASYON YÜZÜNDEN’

7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine işaret eden Uğur, “AKP iktidarının yandaşı kamu emekçisini masada satan yandaş konfederasyon yüzünden çalışanlar  ağır ve zorlu yaşama mahkum edilmişti. O gün memur ve memur emeklisinin insan onuruna yaraşır adil ücret hakkı göz göre göre gasp edilmişti. Ne yazık ki bugün de kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, altı aylık enflasyonun 24,73 açıklanmış; yüzde 10 memur toplu sözleşme oranı da eklendiği zaman yaraya merhem olmayacaktır” diye konuştu.

‘MUTFAKLARIMIZI YAKMAYA ANT İÇMİŞ'’

Uğur, “Son dönemde peş peşe gelen zamlar, memuru ve emekliyi daha da zorlayacaktır. Temmuz’dan sonra aralıksız şekilde doğalgaza, elektriğe, suya, gıda maddelerine, hijyen ürünlerine ve ulaşıma zam gelmeye devam edecektir. Zamlar; siyasi iktidar görev yaptığı 22 yıllık sürede adeta mutfaklarımızı, dolaplarımızı ve ceplerimizi bizimle birlikte yakmaya ant içmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre Haziran ayı açlık sınırının 20 bin 574 liraya, yoksulluk sınırının ise 61 bin 417 liraya yükseldiğini kaydeden Uğur, “Bizlerin hesapları ile TÜİK hesaplamaları arasında dağlar kadar fark vardır. TÜİK, hatalı enflasyon oranları açıklayarak yıllardır milyonlarda güvensizlik yaratmış verileri saklayarak da hukuka aykırı davranmaktadır” tepkisini gösterdi. 

‘SEFİL YAŞAMI KABUL ETMİYORUZ’

İktidara seslenen Uğur, sözlerine şöyle devam etti:  “Kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, altı aylık enflasyon farkının zam olmadığını haykırıyoruz. TÜİK’in uydurulmuş enflasyon oranlarını ve buna göre belirlenen maaş artış zamlarını kabul etmiyoruz. Bu maaş artışları ve yaşam şartları emekçiyi diri diri mezara gömecek politikalardır. İstedikleri sırtımıza yükledikleri zamlarla beraber sessiz sedasız mezara girmemizdir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu sefil yaşam koşullarını kabul etmiyoruz. Hakkımızı alana kadar emeğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

Sendika, konuya ilişkin bütün illerde kurumların önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler