Cumhuriyet yazarlarından Erdal Atabek'e veda

Cumhuriyet aydını ve gazetemiz yazarı Dr. Erdal Atabek hayatını kaybetti. Cumhuriyet gazetesi yazarları, verdikleri demeçlerle usta isme veda etti.

Cumhuriyet yazarlarından Erdal Atabek'e veda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.05.2024 - 13:45

Gazetemizin çınarlarından Doktor Erdal Atabek, tedavi gördüğü İstanbul Ataşehir’deki Acıbadem Hastanesi’nde 94 yaşında hayatını kaybetti.

İÜ Tıp Fakültesi, Fizyoloji Enstitüsü Asistanlığı, İç Hastalıkları Uzmanlığı, Psikosomatik Hastalıklar Uzmanlığı alanlarında hizmet veren Dr. Erdal Atabek’in ilk yazısı 1965 yılında Milliyet’te yayınlandı.

Ardından 1966’dan itibaren Cumhuriyet gazetesinde düzenli yazılarına başladı. Örgütsel mücadelenin öncü isimlerinden olan Dr. Atabek, Türk Tabipleri Birliği Başkanlığı (1965), Beş Yıllık Kalkınma Planlarında Özel İhtisas Komisyonu Başkan ve Üyelikleri (1972-1978), Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü (1975), Sosyal Güvenlik Bakanlığı İlk Müsteşarlığı (1976), Aile Okulları Kurucu, Yönetici ve Eğitmenliği (1980) gibi görevlerde bulundu. 

CUMHURİYET YAZARLARINDAN ATABEK'E VEDA

Cumhuriyet gazetesi yazarları, verdikleri demeçlerle usta isme veda etti.

Alev Coşkun: Erdal Atabek, Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk ilkelerine sahip çıkan çok değerli bir yazarımızdı. Sevenlerinin acısını paylaşıyoruz. 

Zülal Kalkandelen: Aydınlanma, laiklik ve Cumhuriyet Devrimi’nin yılmaz savunucularından Dr. Erdal Atabek, hayatının son anlarına kadar susmadı. Eserleriyle, yazılarıyla toplumu ilerletmek için katkılarını büyük bir azimle sürdürdü. Cumhuriyet’in kaybı büyüktür. Anısını saygıyla yaşatacağız.

Ataol Behramoğlu: Ağabeyim, cezaevi arkadaşım, yoldaşım, omuzdaşım; yaşamın, aydınlanmanın, aklın, mizahın zekânın büyük ustası. Mekânı sonsuzluk olsun.

Şükran Soner: Cumhuriyet devrimleri, insan hakları, sağlık haklarının, hiç yorulmadan son nefesine kadar soluksuz savaşçı...

Barış Pehlivan: İnat, mücadele, bedel ve zaferin simgelerindendi Erdal Atabek… Bize ne mutlu ki, o koca çınarın yapraklarıyla nefes alabildik.

Mine Kırıkkanat: Erdal Atabek, kendisini insanların iyiliğine ve toplumun gelişmesine adamış, yaşam boyunca damıttığı bilgeliğiyle yolumuzu aydınlatan olağanüstü bir bilim insanıydı. Doğru ve güzel yazılarıyla saçtığı ışık göz kamaştırır, hayranlık uyandırırdı. Hocamızın yüreğimde apayrı bir yeri vardır. Uğurlar olsun, onun meşalesini söndürmeyecek, aziz adını yaşatacağız.

Barış Terkoğlu: Erdal Atabek, benim kuşağımın kendini keşfettiği bir yazardı. Onun kitaplarıyla, anlattıklarıyla ulusun anlamlı bir bireyi olduk. Cumhuriyet’te birlikte yazmak ise büyük bir onurdu. Hatırasını yaşatmak boynumuzun borcu olsun.

Işık Kansu: Erdal ağabey... İnsan olmak kolay değil. Yaşayan varlıksa çok... İnsan, insanla insanlık için buluşan ve sonsuzlaşandır. Yaşarken yaşatan, anlayan, algılayan, aktaran, kalıt olarak insanlığını bırakandır. Ardında yıldız tozundan bir iz bırakır ve ölümsüzleşir. Anılarınla mücadelen dostların ve Cumhuriyet gazetesi ile yaşayacaktır. Sevgiyle...

Mine Esen: Cumhuriyet gazetesinin çınarlarından, Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu, sağlık hakları mücadelesinin öncü isimlerinden sevgili Erdal hocamız...  Ömrünü aydınlanmaya, bilime adamış, tükenmez enerjisi, derin bilgi, birikimiyle, üretkenliğiyle hepimize yol göstermiş usta kalem... Hayata ciddiyetle ama bir o kadar mizahla da bakabilmeyi öğretti bizlere. Tıpkı gençle genç olmayı, dinlemeyi, dinletmeyi, umudu diri tutmayı öğrettiği gibi... Her zaman yol göstericimiz olmayı sürdürecek. Anısı, mücadelesi hep diri kalacak...

Zeynep Oral: Ah... Hepimize örnek oldu. Hepimizin yolunu aydınlattı... İyi insan, bilge insan olmanın güzelliğini, emeğin en büyük değer olduğunu gösterdi. Dürüst olmanın yüceliğini yaşadı ve yaşattı. Şefkat ve sevgi göstermenin ne yüce bir erdem olduğunu, çok önemli ilaç olduğunu, yol gösterici olduğunu ispatladı... Ah be Erdal abi seni çok özleyeceğim.

Müjdat Gezen: Erdal abi okulumuzun en sevilen, en sayılan hocalarından biriydi. Çok güzel bir dostluğumuz vardı. Bu acı haber gerçekten yüreğimi acıttı. Çok üzgünüm. Erdal Atabek, bu topluma yararlı olmuş insanlardan biriydi. Her zaman sevgi, saygıyla anacağım. Cumhuriyet gazetesinin başı sağ olsun.

Özdemir İnce: Kendisiyle yakın bir arkadaşlığımız yoktu ancak duygu ve düşüncelerini yazdığı yazılardan öğrenebildim. Gerçekten Cumhuriyetçi, demokrat, çağının çağdaşı bir insan ve düşünürdü. Kendisine her zaman saygı duydum.

Orhan Bursalı: Hayatı büyük bir mücadele ile geçmiş dev bir aydınlanmacı büyük bir cumhuriyetçi ve bilimden hiç ayrılmamış Erdal hocayı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyim.. Her yazısı ders doluydu kitapları en geniş toplum kesimlerine yol gösterici nitelikteydi... Büyük bir değeri yitirdik ve toplum olarak yoksullaştık. Arkasında kulaklarımızda yankılanacak hoş bir seda bırakarak o vahşi atına binerek uzaklaştı.. Güle güle Erdal abi. Yolun açık ve ışıklar içinde olsun...

Emre Kongar:

Türkiye'ye katkısı çok büyüktü. TTB Başkanlığı, SGK Genel Müdürlüğü, SGB Kurucu Müsteşarlığı yaptı. Hiçbir başarı ve iyilik cezasız kalmayacağı için barış davasında yıllarca hapis yattı. Ölümü çok büyük bir kayıptır. Sadece yazarlık açısından değil, sağlık hizmetleri açısından da katkısı büyüktür. Cumhuriyet değerlerini benimsemiş büyük bir devrimciydi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler