Çiftçi: Atatürk ne dediyse, iktidar tersini uyguluyor

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa’da dolunun zarar verdiği bölgelerde incelemelerde bulundu. Bakırlıoğlu'na dert yanan bir çiftçi “67 yaşındayım; çiftçilik yapıyorum, esnaflık yapıyorum. Mısır dışarıdan, buğday dışarıdan. Buğdayın, Avrupa’dan sadece nakliyesi 5 lira. Devlet benden 5 buçuk liraya alıyor. Sayın Cumhurbaşkanına soruyorum; Avrupa’dan bedavayı mı alıyorsunuz buğdayı? Bunlar kime peşkeş çekiliyor? Atatürk ‘köylü milletin efendisidir’ dedi; biz böyle gördük. Atatürk ne dediyse, iktidar tersini uyguluyor. Çiftçi düşmanlığı neden? İktidar bizi gelsin görsün. Buradaki çiftçilerin yüzde 70’i Ak Partili’dir. Bende Ak Partili’ydim ve kurucusuydum, lanet olsun” dedi.

Yayınlanma: 08.05.2024 - 10:17
Çiftçi: Atatürk ne dediyse, iktidar tersini uyguluyor
Abone Ol google-news

CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde Mütevelli Mahallesi, Şehzadeler ilçesinde Karaağaçlı, Çavuşoğlu ve Yeniharmandalı mahallelerinde dolunun zarar verdiği bölgede incelemelerde bulundu. 

Bakırlıoğlu'na; CHP Saruhanlı İlçe Başkanı Zekeriya Şen, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Mert Özkösemen ve belediye meclis üyeleri eşlik etti. 

“DIŞARIDA BEDAVA MI?”

Bölgedeki binlerce dekar mahsulün ciddi hasar gördüğünü söyleyen Bakırlıoğlu’nun dinlediği bir çiftçi Cumhurbaşkanı’na seslenerek, “67 yaşındayım; çiftçilik yapıyorum, esnaflık yapıyorum. Mısır dışarıdan, buğday dışarıdan. Buğdayın, Avrupa’dan sadece nakliyesi 5 lira. Devlet benden 5 buçuk liraya alıyor. Sayın Cumhurbaşkanına soruyorum; Avrupa’dan bedavayı mı alıyorsunuz buğdayı? Bunlar kime peşkeş çekiliyor? Atatürk ‘köylü milletin efendisidir’ dedi; biz böyle gördük. Atatürk ne dediyse, iktidar tersini uyguluyor. Çiftçi düşmanlığı neden? İktidar bizi gelsin görsün. Buradaki çiftçilerin yüzde 70’i Ak Partili’dir. Bende Ak Partili’ydim ve kurucusuydum, lanet olsun” diyerek sitem etti.  

“İKTİDARIN AMACI TARLALARI BOŞ BIRAKMAK MI?”

Ziraat Odası başkanlarının da siyaset yaptığını ifade eden Manisalı çiftçi “Pamuk ekiyorum, mısır ekiyorum, her şeyi ekiyorum. Onu yapıyorum kurtaramıyorum bunu yapıyorum kurtaramıyorum. İktidarın amacı ne, tarlaları boş bıraktırmak mı? Çiftçiyi büyük sanayicilere iş gücü olarak veriyor. Kazanırsa onlar kazansın, zengin kazansın diyor. Ziraat Odası sadece para almaya bakıyor; başka bir şey yok. 5 bin dönüm karpuz ekilecek bu ovada; gelsin bizi uyarsın. Planlama yok. Çoğu yer boş. İşçi parası, yol parası kurtarmıyor ki... Geçen sene 300 liraydı işçi parası, bu sene 700 lira oldu Biz istiyoruz ki bu vatanın toprakları boş kalmasın” dedi.

ÇİFTÇİ: ALLAH BİZİ KORUYOR AMA DEVLET KORUMUYOR

Tarlasına yeniden ürün ekebilmek için krediye başvurduğunu fakat alamadığını belirten bir diğer çiftçi “Ben devletten para istemiyorum, hibe istemiyorum. Bana kredi versinler. Faizsiz kredi versin 5 milyon; 5 senede ödeyeyim. Ben üreticiyim; üretirim. Bana para versin ki faizsiz; ben üreteyim yine. Satmayayım malımı. Bende üç tane oğlan çocuğu var. Bunlara ev lazım, düğün lazım, para lazım. Cumhurbaşkanı görsün bizi, günah bize. Hadi benim tarlam var satarım öderim borçlarımı, tarlası olmayan ne yapacak? Adam evini satacak, arabasını satacak, traktörünü satacak. Fabrikalar da satıldı, fabrikalarda da iş yok. Nereye gidecek bu insanlar çalışmaya? Bizi Allah koruyor ama devlet korumuyor?” diye konuştu.  

“EVE BAHÇE YAPAMIYORUZ PAZARDAN ALMAK DAHA KARLI”

Domatesin dönüme 9 bin lira fidan parası verildiğini söylen çiftçi “Naylon, damlama hariç, mazot hariç 630 bin lira zararım var. 25 bin lira benim masrafım var şu anda. Doğal afet için sigorta çok yüksek; yaptıramadım. Bağlarda üzüm yok zaten, ne alacağız ki ne vereceğiz? Daha eve bile bahçe ekemiyoruz. 8-10 bin lira maliyeti. Pazardan alsan daha karlı “ ifadelerini kullandı. 

BAKIRLIOĞLU: YÜZDE 100 ZARAR VAR

İncelediğini bölgelerdeki zararın bir senelik değil, uzun vadeli bir hasar olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu “Geçtiğimiz gün yaşadığımız dolu afetinden sonra mahsulü zarar gören üreticilerimizin yanındayız. Bölgedeki binlerce dekar domates, üzüm, mısır, kavun ve karpuzun yüzde 100'e varan zarar gördüğüne yaptığımız ziyaret ve incelemelerde şahit olduk. Zararlar bölgesel de olsa il ve ilçe ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Hasar tespit çalışmalarına bir an önce başlanarak TARSİM kapsamı dışındaki hasarlar mutlaka karşılanmalı. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan borçları ertelenerek, hibe desteği ve faizsiz kredi verilmelidir. Afetten etkilenen bölgelerde borçlar ötelenmeli, çiftçi rahatlatılmalı ve yeniden üretime teşvik edilmelidir” dedi. 

Çiftçinin çok zor günler geçirdiğini belirten Bakırlıoğlu, "CHP olarak her zaman çiftçimizin yanında olmaya, çiftçinin, üreticinin sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz. Dünyanın geleceği tarımdır. Tarıma sahip çıkılmalı, çiftçi, üretici mutlaka desteklenmelidir." diye konuştu.  



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler