15 yaşında hayattan koparılan Berkin Elvan ölümünün 9. yılında anıldı: ‘Benim çocuğum geri gelmeyecek’

Gezi Direnişi eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulup 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümünün 9. yılında anıldı.

Yayınlanma: 11.03.2023 - 17:25
15 yaşında hayattan koparılan Berkin Elvan ölümünün 9. yılında anıldı: ‘Benim çocuğum geri gelmeyecek’
Abone Ol google-news

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle 14 yaşındayken başından vurulan Berkin Elvan, 269 gün komada kaldı.

Elvan, 11 Mart 2014’te henüz 15 yaşındayken 16 kiloda yaşamını yitirdi. Berkin Elvan bugün ölümünün 9’ncu yılında İstanbul Feriköy Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı.

Feriköy Mezarlığı’nda yapılan anma törenine Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Babası Sami Elvan, Ablası Özge ve Gamze Elvan’ın yanısıra HDP İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı. Anma töreninde “Berkin Elvan Ölümsüzdür”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan”, “Gezi tutsakları onurumuzdur” sloganları atıldı.

"ÇOCUKLAR ÖLMESİN"

Anma töreninde konuşan Anne Gülsüm Elvan, “Berkin’im benden kopalı tam 9 yıl oldu. Şimdi yaşatsalardı 24 yaşında olacaktı. Ama o 14 yaşında kaldı. Ben yıllardan beri mücadele ederken ‘çocuklar ölmesin’ dedim. Biz bu yüzden ‘adalet’ dedik. Çok üzgünüz, çok öfkeliyiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli ve 11 kentte yıkıma neden olan depremler hakkında da açıklamalarda bulunan anne Elvan, “Doğmamış çocuklar enkazın altında kaldı. Sebep olanlar umarım bir an önce yargılanırlar. Başkaları acı çekmesin yeter artık. Tek dileğimiz adalet” diye konuştu. 

"ADALET NEREDE?"

Anne Elvan’ın konuşmasının ardından Baba Sami Elvan bir konuşma yaptı.

Adalet vurgusunda bulunan Baba Elvan, “Berkin vurulalı tam 9 yıl oldu. Ama biz Adaletin ‘A’sını görmedik. Bizim oğlumuzun katili hâlâ dışarıda. Belki de hâlâ birilerini öldürmeye devam ediyordur. O dışarıda ama eşimle ben 8 buçuk yılla yargılanıyoruz. Gezi davasında tutuklu bulunanlar suçsuz olmalarına rağmen müebbetle yargıladılar ve şu an hapisteler. Bizim çocuğumuz öldüren katil dışarıda. Adalet bunun neresinde? Benim çocuğum geri dönmeyecek bunu defalarca kez söyledim. Ancak biz bu davanın emsal teşkil etmesini istiyoruz. Ülkemizde adaletin, barışın ve kardeşliğin olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Baba Elvan’ın konuşmasının ardından Avukat Deniz Özen, Gezi Parkı tutuklularından Avukat Can Atalay’ın mesajını okudu. Atalay’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

“9 yıl oldu, bir civan delikanlıyı bizden aldılar. Bir polis kurşunu öldürdü Berkin’i. Göz göre göre bir çocuk öldürüldü. Katilin adı belliydi ama vermediler. Yıllarca bir çocuk katilini korumak için türlü kepazelikler yaptılar ama olmadı. Bütün ülkenin evladı oldu Berkin ve bulduk o katili. Mücadele ederek, tırnaklarımızla kazıyarak getirdik onu mahkemenin önüne. Ülkenin en tepesinden sahip çıkılmasına rağmen, ‘Emri ben verdim’ denmesine rağmen çıkardık o mahkemeye ve yargıladık. 1 gün bile hapis yatmadı, disiplin soruşturması bile açmadılar. Şimdi cezasının onanmasını bekliyoruz. O katil hapse girecek. Sadece o değil talimatı veren amirinden müdürüne, valisine ve emri verene kadar biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bütün kaybettiklerimizin hesabını soracağız.”

"BİZ ADALETE AÇIZ"

Can Atalay’ın mesajının okunmasının ardından Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan basın açıklamasını okudu.

Gezi Parkı tutuklularına dikkat çekilen açıklamada, “Sadece Berkin için değil bütün çocuklar için adalet isterken bu sistem on binlerce çocuğu ailesinden koparmaya devam etti. Biz adalete açız. Bir çocuğun 6 yaşında evlendirilmesine göz yumanlara karşı adalet arıyoruz. Deprem bölgesinde yaşamını yitiren ve korunmayıp tarikatlara teslim edilen çocuklar için adalet istemekten vaz geçmeyeceğiz. Önümüzdeki yıl 10’ncu kez bu mezarın başında bir araya geldiğimizde adaleti bulmuş olmayı diliyoruz.” denildi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler