Türkiye'den 9 branşta 104 madalya

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde 9 branşta madalya kazanma başarısı sergiledi.

Türkiye'den 9 branşta 104 madalya
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.05.2024 - 13:42

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde en çok madalyayı güreş branşından kazandı. Olimpiyat oyunları tarihinde bugüne kadar toplam 104 madalya kazanan Türkiye, bunların 66’sını güreş sporundan elde etti. Türk sporcular, olimpiyat oyunlarında güreşte 29’u altın, 18’i gümüş, 19’u da bronz olmak üzere toplam 58 madalya kazanırken, güreşi halter izledi.

HALTERDE 8 ALTIN

Özellikle Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu’nun başarılarıyla Türkiye’de popülaritesi artan halterde milliler 8 altın, 2 de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı. Halterde Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu üçer olimpiyat altını kazanırken, diğer iki altın madalya ise Nurcan Taylan ve Taner Sağır’dan geldi. Bu arada halterci Sibel Özkan’ın da 2008 Pekin’de kazandığı gümüş madalyalar, doping gerekçesiyle geri alındı.

TEKVANDODAN 9 MADALYA

Olimpiyatlara önce gösteri sporu olarak alınan ve 2000’den itibaren de oyunlara dahil edilen tekvandoda milli sporcular toplam 9 madalya elde etti. Tekvandoda ilk ve tek altın madalya son Londra Olimpiyat Oyunları’nda Servet Tazegül’den geldi. Bu branşa Türkiye 1 altın, 3 gümüş, 5 de bronz madalya aldı.

ATLETİZM

Türk sporcular, atletizmde 1 gümüş, 2 de bronz madalya ile toplam 3 madalya elde etti. Çekiç atmada Eşref Apak, 2004 Atina Olimpiyatları’nı 4. sırada tamamlamasına rağmen önce üçüncü, ardından ikinci sırada yer alan sporcuların dopingli çıkmaları nedeniyle gümüş madalya kazandı. Atlet Aslı Çakır Alptekin’in Londra 2102’deki altın, Gamze Bulut'un gümüş madalyası geri alındı.

JUDODA TEK ALTIN HÜSEYİN ÖZKAN’DAN

Judoda Türk sporcular olimpiyat oyunları tarihinde birer altın ve bronz madalya almayı başardı. Bu branşta tek altın madalya 2000 Sidney’de Hüseyin Özkan’dan geldi.

OKÇULUKTA TARİHİ ŞAMPİYONLUK

Okçulukta 22 yaşındaki sporcumuz Mete Gazoz, Olimpiyat tarihimizdeki ilk okçuluk madalyasını şampiyon olarak kazandı.

ARTİSTİK CİMNASTİKTE İLK MADALYA

Cimnastikte sporcularımız ilk kez genel tasnif ve alet finallerinde ülkemizi temsil ederken, Ferhat Arıcan paralel aletinde kazandığı bronz madalya ile Olimpiyat tarihimizdeki ilk cimnastik madalyamızı elde etti.

BOKSTA İLK ALTIN KADINLARLA GELDİ

Kadınlarda ilk kez katıldığımız boksta Busenaz Sürmeneli kazandığı altın madalya ile Olimpiyat tarihimizin ilk şampiyon boksörü olurken, Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya elde ederek kadınlar bokstaki ilk Olimpiyat madalyamızı kazanmış oldu.

TOKYO 2020'DE PROGRAMA DAHİL EDİLEN KARATEDE 4 MADALYA

Olimpiyat Oyunlarına ilk kez dahil olan ve 7 sporcuyla mücadele ettiğimiz karatede temsilcilerimiz 4 madalya kazanmayı başardı. Erkekler kumite -67 kiloda Eray Şamdan gümüş madalya kazanırken, kumite +75 kiloda Uğur Aktaş, katada Ali Sofuoğlu, kadınlar kumite -61 kiloda Merve Çoban bronz madalyanın sahibi oldular.

Türkiye olimpiyatlarda 9 branşta 104 madalya aldı. Artistik cimnastik, güreş, halter, tekvando, atletizm, judo, boks, karate, okçuluk Türkiye’nin madalya elde ettiği branşlar oldu.

Türkiye’nin olimpiyat oyunları tarihindeki madalya dağılımı spor dallarına göre şöyle:

Branş                Altın   Gümüş   Bronz   Toplam

Artistik cimnastik   -       -       1       1

Atletizm             -       1       2       3

Boks                 1       3       3       7

Güreş                29      18      19      66

Halter               8       1       2       11

Judo                 1       -       1       2

Karate               -       1       3       4

Okçuluk              1       -       -       1

Tekvando             1       3       5       9

Toplam               41      27      36      104


İlgili Haberler