Yabancıya ücretsiz sağlık hizmeti

Kamunun ürettiği mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanacak kişilere yönelik Cumhurbaşkanlığı kararında dün dikkat çeken bir değişiklik yapıldı.

Yayınlanma: 12.05.2024 - 04:00
Yabancıya ücretsiz sağlık hizmeti
Abone Ol google-news

Kamunun ürettiği mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanacak kişilere yönelik Cumhurbaşkanı kararında dün dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. Değişiklikle ocak ayında yayınlanan kararın kapsamı genişletildi. Ocakta yayınlanan kararla, Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Türkiye’ye gelen ve tedavileri kamuya ait hastanelerde yapılan en fazla 2 bin yabancı hastanın sağlık hizmeti, ilaçları, tıbbi cihaz, ortez-protez ve malzemeler ile taburcu edilenlerin ilaçlarından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında karşılanması mümkün olan giderler, ücretsiz veya indirimli verilebiliyordu. Dün yayınlanan kararla yılda en fazla 2 bin yabancı hasta sayısı 7 bine çıkarıldı. Bu hastaların sağlık hizmeti, ilaç, tıbbi cihaz, ortez-protez ve malzemelerin SUT kapsamında karşılanması mümkün olan giderleri ücretsiz veya indirimli olabilecek. Ayrıca bu kapsamda ayakta muayene olan hastaların ilaç bedelleri, SUT veya kamu fiyatı üzerinden; tıbbi cihaz, ortez-protez ve medikal malzeme giderleri ise temin bedeleri üzerinden Sağlık Bakanlığı’nca karşılanacak. Göç İdaresi Başkanlığı ve SGK Başkanlığı yabancı hastaların kayıt ve hizmet sunum süreçlerinin yürütülmesinde destek sağlayacak. 

GEÇMİŞE YÖNELİK KARAR!

Bu arada yeni karar 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yani 1 Aralık’tan bu yana gerçekleştirilen bu hizmetler ücretsiz veya indirimli hale getirildi. Öte yandan Resmi Gazete’de dün yayınlanan diğer kararlarla da, sanayi işbirliği projeleri kapsamındaki yapım işlerinde TL üzerinden yapılan sözleşmelerde “artırımlı fiyat farkı” olanağı getirildi. Bu sözleşmelerde artırımlı fiyat farkı hesaplanabilecek. Merkez Bankası tarafından Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesi kapsamında yapılacak ihalelerde de “artırımlı fiyat farkı” hesaplanabilmesine olanak sağlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler