FDA, Alzheimer için yeni ilaca onay verdi

Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ne dikkat çekmek ve hastalığın tedavisi için yaşanan son gelişmeleri aktarmak için dün İstanbul’da bir toplantı düzenledi.

Yayınlanma: 21.09.2023 - 03:00
FDA, Alzheimer için yeni ilaca onay verdi
Abone Ol google-news

Amerikan Sağlık ve İlaç Dairesi (FDA) Alzheimer hastalığının tedavisi için yeni bir ilaca onay verdi. Türkiye Alzheimer Derneği uzmanları, hastalığın tedavisi ile ilgili bu önemli gelişmeyi değerlendirmek ve 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü'ne dikkat çekmek amacıyla İstanbul Baktalimanı'nda bir araya geldi. 

20 Eylül'de Baltalimanı'nda toplanan Türkiye Alzheimer Derneği üyeleri uzman doktorlar, hastalığa dair yeni gelişmelere ilişkin konuşmalarını sundu.

Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, Türkiye'de yaklaşık 700 bin Alzheimer hastası olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığı 65 yaş üzeri kişilerde dünya genelinde yaklaşık yüzde 5-10 oranında görülüyor. 

İLAÇ HASTALIĞI YÜZDE 30-35 ORANINDA YAVAŞLATIYOR...

Hastalığın tedavisi için üretilen üç adet ilaç bulunuyor. Bunlardan biri Alzheimer'ı yüzde 30-35 oranında yavaşlattığı tespit edilen Lecanemap isimli ilaç. 

Ancak ilacın bazı yan etkileri bulunuyor. Genetik özelliklere göre bazı kişilerde daha yüksek oranda yan etkisi görülen Lecanemap isimli ilaç, beyin ödemi ve beyin kanamasına sebep olabiliyor. 

FİRMA BAZINDA GÖRÜŞMELER YAPILMADIĞI İÇİN TÜRKİYE'DE YOK!

İlacın Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldığını ancak firma bazında görüşmelerin yapılmaması sebebiyle henüz Türkiye'de bulunmadığını belirten uzmanlar, ilacın maliyetinin yıllık 25 bin dolar civarında olduğunu ve bazı hastaların ilaca bireysel olarak ulaştığını söyledi. 

Eğitim alınan yıl sayısı arttıkça Alzheimer riskinin azaldığını ifade eden uzmanlar, hastalıktan korunmak için eğitimin ve akdeniz diyetiyle beslenmenin önemli olduğunu vurguladı. 

ARTIK KAN TESTİ İLE TANI KONULABİLECEK!

Öte yandan Alzheimer hastalığına artık kan testi ile de tanı konulabildiğini söyleyen uzmanlar bazı ülkelerde klinik kullanıma giren bu uygulamanın Türkiye'de henüz başlamadığını da bildirdi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler