Eczacılık fakültesi sayısı 62’ye ulaştı

Türkiye’de 1997’ye dek yedi eczacılık fakültesi bulunurken bugün bu sayı 62. Mevcut eczacılık fakültelerinin de 54’ü öğrenci alıyor. Bu fakültelerin sadece 20’si “akredite eczacılık eğitimi” verebilecek kapasitede.

Eczacılık fakültesi sayısı 62’ye ulaştı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.06.2024 - 04:00

Türkiye’de 1997 yılına dek 7 eczacılık fakültesi bulunurken bugün bu sayı 62’ye çıkmış durumda. Mevcut eczacılık fakültelerinin 54’ü öğrenci alıyor. Bu fakültelerin sadece 20’si “akredite eczacılık eğitimi” verebilecek kapasitede. Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin yeni mezunlar için ciddi bir istihdam sorunu yaratıtığına dikkat çekti. Üney, “Gerekli laboratuvar ve diğer altyapı ihtiyaçları ile yeterli akademisyen istihdamdan yoksun yeni eczacılık fakültelerinin açılması ve öğrenci alarak eğitime başlaması ile ülkemizde eczacılık fakültelerinden sunulan eğitim kalitesini her geçen gün düşürmektedir” dedi. Yeni açılan fakültelerin önemli bir kısmında eczacı öğretim üyesinin bulunmadığını da vurgulayan Üney, “Sağlık insan gücü olarak eczacılar, halk sağlığı alanında ciddi bir rol ve sorumluluk üstlenmektedir. Bu nedenle eczacıların eğitiminin de belirli bir kalitede ve uluslararası standartlarda olması, toplum sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı.  

‘ECZACI SAYISI ARTIRILMALI’

Üney, “Bu fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduğunu göz önüne alırsak, hem mesleki hem de istihdam anlamında bir sorunlar yumağı ile karşı karşıya kaldığımız görülüyor. Ülkemizin artık bir tane bile yeni eczacılık fakültesine ihtiyacı yoktur” diye konuştu. Yeni mezunlar için, artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Üney, “Kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dağıtım kanallarında ve ilaca ilişkin hizmetlerin yürütüldüğü her alanda eczacı sayısı artırılmalı. İlaç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını sağlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmeli” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca Üney, TEB’in geniş kapsamlı bir istihdam çalıştayı yapmayı planladıklarını aktararak “Çalıştay ile konuyu hem toplum sağlığı hem de mesleki geleceğimiz açısından tüm ayrıntılarıyla değerlendireceğiz” dedi. 

‘MESLEĞİ EROZYONA UĞRATMAKTA’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ise konuya ilişkin “İktidarın ‘her ile bir üniversite’ sloganıyla plansız ve kontrolsüz bir şekilde açılan eczacılık fakülteleri mesleği erozyona uğratmaktadır. Bu fakülteler, hem eczacı öğretim üyesi ve altyapı konusunda ciddi eksiklikleri beraberinde getirmekte hem de eczacı işsizliği sorununu körüklemektedir” açıklamasını yaptı. Devletin eczacıları yeterli kadar istihdam etmediğinin altını çizen Bulut, “Nüfus kriterine göre kısıtlama geçerli olduğu için de serbest eczane açabilecek eczacı sayısı azalmaktadır. Her dört gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde, maalesef eczacıları da çok yakın bir zamanda işsizlik sorunu beklemektedir. Eczacılık mesleğini değersizleştiren ve geleceğine zarar veren, mesleğin altına dinamit döşeyen dolayısıyla toplum sağlığını da dolaylı olarak tehdit eden bu anlayıştan bir an önce vazgeçilmeli” dedi. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler